Zimsko čišćenje

URAVNILOVKA Jesu li Gorani zakinuti dodjelom po sistemu “svima jednako”

Marinko Krmpotić

Za zimsko čišćenje prometnica Mrkopalj od HC-a dobio niti desetinu potrebnog novca  / snimio R. BRMALJ

Za zimsko čišćenje prometnica Mrkopalj od HC-a dobio niti desetinu potrebnog novca / snimio R. BRMALJ

Hrvatske ceste ove godine sufinanciraju još osam novih JLS-a pa se ukupnih 20 milijuna kn moralo raspodijeliti i na njih. Stoga su Goranima koji su prvi pomoć i zatražili i koji je zbog ogromnih količina snijega najviše i zaslužuju, ostale samo mrvice u odnosu na potrebe



Ovih su dana počele isplate sredstava kojima država, točnije Hrvatske ceste, nastoje pokrivanjem troškova zimskog čišćenja prometnica pomoći lokalnim samoupravama Gorskog kotara. Nažalost, ta je podjela praćena i osjećajem gorčine jer se iznova događa da se na pomoć koju su zatražili Gorani »priključuju« i mnogi drugi. To pak dovodi do toga da država počinje štedjeti na svima, pa i na Goranima koji su prvi pomoć i zatražili i koji je zbog ovogodišnjih ogromnih količina snijega najviše i zaslužuju.


Montipajtonovski potez


Kako to izgleda na terenu, ponajbolje pokazuje primjer Općine Mrkopalj koja je ovih dana dobila ugovor kojim će joj Hrvatske ceste za razdoblje od 15. studenoga 2017. pa do 15. travnja ove, 2018. godine isplatiti 64.616 kuna, odnosno svega 0,32 posto od sredstava predviđenih za zimsko čišćenje prometnica. Za prošlu zimsku sezonu taj je iznos bio 110.890 kuna ili 0,55 posto udjela, a do smanjenja sredstava, pojašnjavaju u Hrvatskim cestama, došlo je stoga što se ove godine u odnosu na prošlu sufinancira još osam novih jedinica lokalne samouprave pa je ukupnih 20 milijuna kuna moralo biti raspodijeljeno i na njih.


Tako je Mrkopalj, kao i svi drugi, dobio manje no prošle godine, a taj manjak postaje još dramatičniji zna li se da bi po procjenama samih Hrvatskih cesta, području Općine Mrkopalj sezonski treba 682.843 kuna. Umjesto toga, pristigla je ni desetina potrebne svote što, naravno, nije proteklo bez reakcija punih ljutnje i bijesa pa tako, primjerice, načelnik Općine Mrkopalj Josip Brozović kaže:




– Umjesto da se financijski genijalci iz HC-a dodatno potrude i osiguraju dodatna financijska sredstva za novih osam jedinica lokalne samouprave – čiju potrebu za zimskim održavanjem ne dovodim u pitanje – oni jednostavno sve zbroje pa podijele, pa kako bude. Stand up komičari iz HC-a očito ne vide kroz zamagljene prozore gdje je Gorski kotar, a kamoli Mrkopalj! Oni ne znaju da je to Općina s najvećom prosječnom nadmorskom visinom od preko 900 metara nad morem. Također ne znaju da je naseljenost devet stanovnika po km2 i da do svakoga treba doći! Slijedeći njihovu financijsku logiku, lako bi se moglo dogoditi da iduće godine, ukoliko prime u program još neki JLS, udjel općine Mrkopalj bude 0,09 posto ili fantastičnih 18.342 kuna. Pravi montipajtonovski potez koji doslovno mami suze na oči!


Plenkovićevo obećanje


Umjesto da razmisle o povećanju cestarine za pretovarene kamione, pa da se ta sredstva preko ŽUC-a vrate u Gorski kotar kroz rekonstrukciju cesta ili njihovo pojačano održavanje, oni linijom manjeg otpora, ne talasajući, čuvajući svoje grijane fotelje, dijele mrvice i posipaju se pepelom! Jadno… – zaključuje Brozović, a slične smo reakcije čuli i u drugim goranskim sredinama.


Očigledno je, dakle, da će, ostane li se na predviđenih 20 milijuna kuna (od kojih je Goranima trebalo doći nešto manje od 5 milijuna), proračune goranskih općina i gradova zima baciti na koljena te da će morati dizati kredite i još dugo plaćati »gušt« divljanja bijelih pahuljica. No, možda ipak ne bude tako, bar ako je vjerovati premijeru Andreju Plenkoviću koji je za svog boravka u Delnicama krajem veljače obećao bitno povećanje tih sredstava, ponajprije baš zbog siline snježne oluje koja je goranskim prostorima divljala više od tjedan dana. Goranskim čelnicima ne preostaje ništa do li vjerovati da će Plenković održati svoje obećanje, a to znači da će država snositi velike troškove zimskog čišćenja prometnica. Ne dogodi li se tako, svih devet goranskih općina i gradova može zaboraviti na bilo kakve ozbiljnije projekte i ulaganja jer će morati brižljivo čuvati svaku kunu i plaćati račune… i tako do nove zime.