Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 26
Sutra: 9° 9° 26
25. siječnja 2020.
Odobrena EU sredstva

UPORNOST SE ISPLATI Stižu europskih 4,4 milijuna za dovršetak lokvarske "Žabe"

Foto Marinko Krmpotić
Foto Marinko Krmpotić
Autor:
Objavljeno: 5. studeni 2019. u 18:55 2019-11-05T18:55:28+01:00

Prva faza preuređenja Doma kulture u Društveno-kulturni centar Žaba realizirana je uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i PGŽ-a, a za ostale dvije odobrena su EU sredstva

LOKVE - Uspješnom kandidaturom za igradnju Društveno-kulturnog centra Žaba Općina Lokve osigurala je sva potrebna sredstva za drugu i treću fazu obnove i prenamjene prostora nekadašnjeg Doma kulture Lokve.

Podsjetimo, prvi se put ideja vezana uz kandidaturu za EU sredstva javila prije četiri godine. Nažalost, prva prijava za sredstva iz tih fondova nije bila uspješna, ali u Lokvama nisu željeli odustati od ideje prenamjene i obnove tog prostora pa su umjesto jednodijelne realizacije odabrali rad po fazama, pri čemu su za prvu fazu uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i Primorsko-goranske županije osigurali pola milijuna kuna, što je bilo dovoljno za početne radove vezane uz obnovu prostora sale.

Preobrazba

Sad je pak u Zagrebu potpisan ugovor vrijedan 4,4 milijuna kuna koji, napominje načelnik Općine Lokve Toni Štimac, jamči i osigurava nastavak i završetak radova u drugoj i trećoj fazi.

– Preobrazbu Doma kulture Lokve u Društveno-kulturni centar Žaba počeli smo prošle godine preuređnjem unutrašnjosti. Srušena je pozornica i balkon, uređena nova sala i novi je DKC Žaba u funkciji od ovogodišnje Žabarske noći.

Osigurana nova sredstva znače da ovih dana krećemo u raspisivanje natječaja za izvođača, pri čemu vjerujemo da bi taj dio trebao biti gotov početkom sljedeće godine, što značli da bi se u proljeće iduće godine moglo krenuti s radovima, a bude li sve teklo po planu, mi ćemo, nadam se, krajem 2020. godine imati gotov Društveno-kulturni centar, objekt koji će privlačiti pažnju i mještana i posjetitelja te turista Lokava, najavljuje Štimac, dodajući da druga i treća faza znače nadogradnju objekta, uređenje fasade te kupnju svog potrebnog inventara (projektori, zvučnici i ostala multimedija).

Kredit

– Želja nam je da DKC Žaba bude objekt u kojem će se razvijati kulturni i društveni život mjesta, koji će koristiti svi mještani i naše udruge, a istodobno će biti zanimljiv i turistima jer u njemu planiramo sadržaje koji mogu privući goste.

4030346

Pri tome najviše mislim na kongresni turizam jer takvih prostora u Gorskom kotaru nedostaje. Naš će prostor biti prvi takve vrste koji će u Gorskom kotaru uz svu potrebnu tehniku nuditi 200 sjedećih mjesta za kongresne i slične skupove, a kad je riječ o zabavnim i sličnim priredbama, mjesta u dvorani bit će za oko šest stotina ljudi, govori Štimac koji nam je objasnio i financijsku stranu projekta.

– U ukupnoj investiciji naša je obveza 10 posto, odnosno 440.000 kuna koje ćemo naći u proračunu i iz drugih izvora. No, budući da EU sredstva dolaze tek nakon završetka svih radova, vjerojatno ćemo se odlučiti na podizanje kredita kako bismo mogli financirati sve poslove, rekao je načelnik Štimac.

4030339

Početak novog lica Lokava

Društveno-kulturni centar Žaba samo je početak velikog preuređenja središta Lokava. Naime, uz pomoć LAG-a Gorski kotar, ali i nekih drugih izvora sredstava, prostor uz DKC Žaba trebao bi biti oplemenjen i obogaćen uređenjem mjesnog trga koji će mjestu dati novi izgled, a daljnji, ujedno i završni koraci na uređenju središta mjesta bit će vezani uz uređenje sportskog kompleksa uz nogometno igralište. Naravno, riječ je o poslovima koji će trajati nekoliko godina.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.