Gradnja traje dvadesetak godina

UKLETA GORANSKA PROMETNICA: Cesta Hrvatsko – Ložac gotova u listopadu?

Marinko Krmpotić

Na prometnici Hrvatsko – Ložac strojevi još miruju / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Na prometnici Hrvatsko – Ložac strojevi još miruju / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Kad će cesta biti gotova, nema više smisla predviđati, rezignirano govori Štimac, dodajući da više ni u kakva obećanja ne vjeruje te da će biti miran tek kad bude u mogućnosti asfaltom proći ovom cestom



HRVATSKO  Hoće li i kad će napokon biti gotova cesta od Hrvatskog do Lošca, dionica duga 2,5 kilometra kojom bi napokon u cijelosti asfaltiranom prometnicom bilo povezano područje od Čabra do Broda na Kupi.


Ta »ukleta« cesta gradi se već dvadesetak godina, a prošle je godine izgledalo da će biti gotova. No, izvođač, a to je bila zagrebačka Hidroelektra, nije bio u stanju realizirati povjerene im poslove pa je sve skupa iznova stalo te, naravno, opet nervoznim učinilo domaće stanovništvo koje, dojam je, više nikome ne vjeruje.


Tako Toni Štimac, jedan od ljudi koji su se protekla dva desetljeća najviše trudili oko izgradnje ove prometnice, ističe da je žalosno vidjeti da je sve opet stalo.


Novi natječaj


– Ma, ne znam više što uopće govoriti. Sve skupa djeluje besmisleno, a najgore je što tako malo nedostaje da cesta bude gotova. Naime, već sada je ljeti, pa i dijelom jeseni, moguće njome proći terencem ili boljim osobnim vozilom. Naravno, to se može na osobnu odgovornost, ali se može i pokazuje da zaista više ne treba puno da bi cesta bila dovršena. No, kad će to biti gotova, nema više smisla predviđati – rezignirano govori Štimac, dodajući da više ni u kakva obećanja ne vjeruje te da će biti miran tek kad bude u mogućnosti asfaltom proći ovom prometnicom – ako ikada do toga dođe.
Drugačije razmišlja ministar pomorstva, prometa i veza Oleg Butković koji nam je za nedavnog boravka u Skradu gdje je potpisao ugovore s goranskim lokalnim samoupravama o sufinanciranju troškova zimskog čišćenja prometnica najavio da će dionica Hrvatsko – Ložac ove godine napokon biti gotova.


Potvrda obećanja


– Znam za muke oko te prometnice, a i sam sam svjedočio prošle godine nastalim poteškoćama koje smo sada riješili. Naime, tadašnji izvođač je bio u financijskim i mnogim drugim problemima zbog kojih nije mogao realizirati započeto i zato smo raskinuli s njim ugovor. Novi natječaj je raspisan, bit će izabran novi izvođač i završena cesta i to još tijekom ove godine. Dobro je što za dovršetak poslova zaista nije potrebno puno pa sam uvjeren da ćemo ove godine napokon riješiti problem te prometnice čijom ćemo izgradnjom napokon imati gotovu tzv. Kupsku magistralu, prometnicu koja će otvoriti cestom hrvatsku stranu uz rijeku Kupu, što će itekako puno značiti ljudima koji na tom području žive – rekao je Butković.
To je obećanje dodatno potvrdio i Josip Škorić, čelni čovjek Hrvatskih cesta, naglasivši da je rok za završetak radova tri mjeseca.


– Toliko zaista i treba, s obzirom na količinu preostalog posla. Vjerujem da ćemo najkasnije u srpnju imati novog izvođača, što znači da bi do listopada cesta trebala biti gotova – rekao je Škorić.Obećanja o dovršetku ovog puta dolaze iz samog državnog vrha pa će, nadamo se, zaista biti i realizirana. No, poznajući povijest izgradnje ove ceste, ništa neće biti čudno dogodi li se opet neki preokret pa, primjerice, natječaj propadne ili dođe do novog klizišta, ili se dogodi potres…