Druženje i djelovanje

U Mrkoplju osnovana udruga mladih “Malo po malo”

Danijela Pleše

Udruga se prvobitno trebala zvati »Dešpet«, ali kako bi taj naziv mnogi povezali prije svega s Dalmacijom, provedena je anketa kojom je odlučeno da udruga nosi ime »Malo po malo«. Osim što je upravo tako sama udruga i osnovana, ta se sintagma nalazi i u mrkopaljskoj himni, a ujedno je to i lokalna poštapalica kada treba nešto obaviti



S obzirom na sve veći broj naslova u novinama koji upućuju na to da mladi odlaze iz Hrvatske, veseli informacija da je osnovana još jedna Udruga mladih i to u Mrkoplju. Nakon stote kave u lokalnom kafiću, nekolicina pripadnika mlade generacije zaključila je da je vrijeme da se nešto učini u njihovom mjestu što bi ih povezalo. Tako se i stvorila ideja o osnutku Udruge čije je prvobitno ime trebalo biti »Dešpet«, ali kako bi taj naziv mnogi povezali prije svega s Dalmacijom, provedena je anketa kojom je odlučeno da udruga nosi ime »Malo po malo«. po malo ćemo!«.


Online dogovori


Osim što je upravo tako sama udruga i osnovana, ta se sintagma nalazi i u mrkopaljskoj himni, a ujedno je to i lokalna poštapalica kada treba nešto obaviti: »A malo Prema riječima predsjednice Sandre Matković, za sada broje oko četrdesetak članova od 15 do 32 godine te s obzirom na to da su još »friški« dobro funkcioniraju.


U ljetno vrijeme bilo im je lakše organizirati sastanke nego sada kada je većina članova razasuta po cijeloj Hrvatskoj zbog studiranja, ali, zahvaljujući modernoj tehnologiji, uspijevaju održati redovnu komunikaciju. Trenutačno najveći im problem predstavlja nedostatak vlastitog prostora i sredstva, ali se nadaju uspješnoj suradnji s lokalnom vlasti.




Do tada, uveli su godišnju članarinu, a zanimljivo je da Udruga počiva na ženskoj snazi budući da su, osim predsjednice, žene i na svim ostalim pozicijama – tajnica je Ivana Starčević, blagajnica Viktoria Kauzlarić, a likvidatorica Zorica Juranić. – Zato i funkcioniramo dobro jer glavnu riječ imaju žene, u šali dodaje predsjednica Sandra Matković ističući da iako postoje tek četiri mjeseca, iza sebe imaju već nekoliko realiziranih aktivnosti.


Realizirani događaji


– Organizirali smo već nekoliko događaja – Prošćenje 2017., radionicu »Kako se predstaviti poslodavcu«, obilježili smo dan pada Vukovara te smo proveli fotonatječaj koji je završio 1. prosinca, a najbolje fotografije iz tog natječaja naći će se na kalendaru za 2018. godinu dok će sav prilog od kalendara ići u humanitarne svrhe. Ipak, najponosniji smo na Prošćenje 2017. za koje smo pripremili kulturno-umjetnički program te zabavu koja je trajala do kasnih sati. Ovim putem se uistinu želimo zahvaliti svim pokroviteljima i sponzorima koji su nas podržali i pomogli u ostvarenju same manifestacije.


Zadovoljni smo što je manifestaciju prepoznalo puno domaćih, ali i značajan broj ljudi izvan Mrkoplja koji su imali samo pozitivne reakcije, govori Matković. Glavni cilj Udruge »Malo po malo«, baš kao i svake druge na području Gorskog kotara, je skupiti mlade na jednom mjestu, čuti njihove ideje, organizirati bilo kakav događaj koji bi, bez obzira na njegov zabavni ili pak edukativni predznak, postao »ljepilo« što će spajati mlade, pogotovo tijekom zimskih mjeseci.


Članovi ove udruge malo po malo već spremaju događanja za sljedeću godinu, a sve o njihovim radionicama i ostalim događajima moguće je doznati na njihovoj Facebook stranici (https://www.facebook.com/udrugamladih.Mrkopalj/).