Čitaonica dr. Franjo Rački

U 130 godina staroj školi u Vratima otvorena nova čitaonica

Marinko Krmpotić

Snimio Marinko Krmpotić

Snimio Marinko Krmpotić

Čitaonica je od 2006. djelovala u zgradi stare Šumarije u Fužinama, no tamo nije nikada zaživjela kako se očekivalo, a njenim preseljenjem u Vrata vjerujemo da će biti bolje jer je ovaj prostor daleko ugodniji i funkcionalniji, rekla je Stanka Lončarić



VRATA Zahvaljujući Udruzi »Dr. Franjo Rački« i njenoj predsjednici Stanki Lončarić, Vrata od početka lipnja imaju lijepo uređen i funkcionalan prostor čitaonice.


Time je ne samo ovo mjesto dobilo jedan novi ugodan prostor za druženje, već je dat itekako pažnje vrijedan doprinos prisjećanju na 130 godina školstva u ovom naselju. Naime, kako je pri otvaranju Čitaonice Dr. Franjo Rački, istaknula Stanka Lončarić, školska zgrada u Vratima postoji 130 godina, a upravo u njoj svoje je prostore našla čitaonica.


Mjesto druženja


»Budući da, na žalost, škola sve manje služi svojoj svrsi, mi smo u dogovoru s Općinom Fužine u ove prostore odlučili preseliti čitaonicu koja je posljednjih godina, točnije od 2006. godine bila smještena u zgradi stare Šumarije u Fužinama.




Usprkos dobroj volji i trudu pojedinaca, Čitaonica na tom prostoru nije nikada zaživjela onako kako se očekivalo, a njenim preseljenjem u Vrata vjerujemo da će biti bolje jer je ovaj prostor daleko ugodniji i funkcionalniji«, rekla je Lončarić podsjetivši kako je tradicija ovakvog oblika druženja na području Općine Fužine vrlo duga jer su prvu čitaonicu Fužinarci imali već 1868. godine.


Nakon te godine čitaonica je mijenjala lokacije i obnavljana 1890. godine, potom i 1953. godine te posljednji put već spomenute 2006. godine, a ove se godine prvi put dogodilo da je čitaonica sa svim svojim fondom knjiga smještena van Fužina, u obližnja Vrata.



Čitaonica će, najavila je Stanka Lončarić, raditi svakog utorka od 17 do 19 sati te, naravno, u prigodama kad budu organizirani različiti skupovi i druženja. Prvi od tih novih susreta dogodit će se već ove subote, točnije 11. lipnja kad će pod nazivom »Ča i kaj na Karolini« o ovim narječjima tipičnim za područje susjednih naselja Zlobin, Benkovac, Fužinski, Fužine, Belo Selo, Vrata i Slavica govoriti Zlata Bujan Kovačević i Radovan Tadej.



Prigodna svečanost otvaranja počela je pred zgradom škole, čast rezanja vrpce novoouređenih prostora Čitaonice Dr. Franjo Rački pripala je vratarskim vrtićarcima – Nini Čebuhar, Petru Budiseliću i Mihaelu Frbežaru, a po ulasku u prostor čitaonice održan je i prigodni glazbeni program tijekom kojeg su nastupili Nika Maras i Luka Novak.


No, tu nije bio kraj budući da je, kako je naglasila Stanka Lončarić, cilj na ovom prostoru što češće okupljati ljude i nuditi im zanimljive sadržaje. Tako je za prvi dan rada vratarske Čitaonice održan znanstveni skup na temu »Znameniti Fužinarci«, a govornici su bili prof. Mihaela Majnarić Štimac, prof. Silvija Polak Mance, prof. Goran Kauzlarić i dr. Marinko Jakovljević koji su progovorili o nekima od ljudi ovog kraja koji su svojim radom nadišli lokalne okvire, ostavili trag na različitim područjima ljudske djelatnosti i postali poznati na nacionalnoj razini, pa i šire.