Azil za pse

Školarci u skloništu za pse Lič: Učenici u projektu 20 dana dobrote

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić



LIČ Jedan od punih dvadeset dana dobrote jučer su u Skloništu za pse u Liču ostvarili učenici drugog i trećeg razreda OŠ Ivanke Trohar sa svojim učiteljicama Elvirom Burić i Mirjanom Pribanić Klanac. Dobrotu su mali školarci s područja Fužina i Vrata ovog puta iskazali na taj način što su psima u ovom skloništu donijeli puno hrane, ali i niz ostalih potrepština poput povodaca, stare odjeće, gumenih igračaka i svega ostalog što već može služiti psićima dok čekaju da ih netko udomi. Učiteljica Elvira Burić pojašnjava da je riječ o državnom projektu kojeg je pokrenula učiteljica Sandra Vuk i realizira se putem eTwinninga, a temelji se na obilježavanju Adventa kroz 20 školskih radnih dana raznovrsnim humanitarnim i pozitivnim aktivnostima i to u razdoblju od 25. studenog do 22. prosinca.


Niz aktivnosti


– Najprije je u projekt krenuo moj treći razred s 14 učenika, a potom nam se uskoro pridružilo i sedmero učenika drugog razreda s učiteljicom Mirjanom Pribanić Klanac pa zajedno realiziramo niz aktivnosti kao što su izrađivanje božićnih i novogodišnjih ukrasa, pakiranje darova za roditelje, pisanje čestitaka i dobrih želja i pričanje dječjih viceva… Tu je i posjećivanje susjeda, posebno onih starijih, i razgovor s njima, ostavljanje lijepih poruka nekome ispod klupe, nazivanje baka i djedova ili nekog od rodbine i razgovori s njima, dijeljenje komplimenata, a imali smo Dan lijepih riječi, Dan crtića, Dan okusa kad smo iskušavali nove slatkiše, Dan priča i pričalica, Dan zagrljaja i Dan smijeha, a uskoro ćemo održati i Dan božićnih i novogodišnjih pjesama, rekla je Elvira Burić. Na kraju projekta mali Fužinarci video konferencijom povezat će se s ostalim hrvatskim školama, osnovnim i srednjim, koje provode ovaj projekt.


Podižemo svijest


Dan dobrote u Skloništu za pse u Liču bio je prepun smijeha i laveža. Fužinski školani najprije su s direktoricom dr. Milkom Mijanović obišli sve prostore skloništa, a potom su u jednom dijelu skloništa ušli u prostor gdje su psi te se s njima igrali i družili.




– Djeca su još jednom iskazala svoju ljubav prema životinjama i to ne samo darovanjem hrane i  odjeće koja će dobro doći našim psima tijekom predstojeće zime, već i druženjem s psima koji su ih odlično prihvatili, kaže dr. Milka Mijanović. Trenutačno u skloništu imamo 62 odrasla psa i 12 štenaca, a taj broj od sedamdesetak pasa je stalan. Iako smo u posljednja dva mjeseca udomili tridesetak pasa, opet smo ostali na istom broju, jer je isto toliko pasa došlo kod nas što znači da se još uvijek previše tih lijepih životinja ostavlja na cesti pa je i zbog toga ovaj posjet fužinskih osnovaca bitan, jer i kroz njega podižemo svijest o rastu razine brige prema životinjama i njihovim pravima, kaže dr. Mijanović pozvavši sve koji to mogu i žele da u ovo blagdansko doba dobrih djela i sami učine dobro djelo te udome nekog od pasa iz ovog skloništa.