SMREKOV POTKORNJAK U Gorskom Kotaru suzbijaju pošast koja je poharala šumu

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Smrekov potkornjak jedan je od najznačajnijih europskih štetnika kojemu je domaćin obična smreka. Taj štetnik kontinuirano uzrokuje određene štete u smrekovim šumama, a veličina štete ovisi prije svega o vremenskim prilikama, gustoći populacije te dostupnosti resursa za hranu i razmnožavanje.



ZAGREB – Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je objavilo da je zaustavljeno širenje smrekovog potkornjaka na području Gorskog kotara, nametnika koji je tijekom posljednje tri godine uništio znatne količine smreke na tom području.


“Praćenje broja smrekovog potkornjaka tzv. lovnim klopkama pokazalo je kako je na području Gorskog kotara ove godine na 41 lokaciji uhvaćeno 328.047 potkornjaka, što je gotovo dvostruko manje nego prošle godine kada je na istim pozicijama registrirano njih 654 587”, navodi se u priopćenju.


Te brojke potvrđuju i podaci o količini doznačenih i posječenih zaraženih stabala smreke u 2017. i 2018. godini.




Po podacima Ministarstva, tijekom prošle godine doznačeno je i posječeno 167.096 prostornih metara drvne mase, a tijekom ove doznačena je drvna masa od samo 18.926 prostornih metara od čega je posječeno 16.858 prostornih metara.


To znači da je najveći dio stabala uništenih djelovanjem potkornjaka u šumama u vlasništvu države saniran, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.


Pritom navode i kako na području Gorskog kotara s 27 posto šuma gospodare privatni šumoposjednici. Usitnjenost posjeda, visoka životna dob šumoposjednika, nesređeno vlasništvo, neprisutni vlasnici i slaba zainteresiranost za gospodarenje šumoposjedom razlog su njihova bitno lošijeg stanja u odnosu na državne šume, napominju iz Ministarstva.


Kako bi se u potpunosti zaštitio javni interes i očuvala šuma na području Gorskog kotara donesena je Naredba o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje smrekovog potkornjaka, čime je Hrvatskim šumama omogućeno obavljanje sanacije i u šumama privatnih šumoposjednika u slučajevima kada šumoposjednik nije postupio u skladu s odredbama Naredbe.


Hrvatske šume doznačile su i posjekle 100.000 prostornih metara drvne mase smreke u privatnim šumama, navode iz Ministarstva.


Smrekov potkornjak jedan je od najznačajnijih europskih štetnika kojemu je domaćin obična smreka. Taj štetnik kontinuirano uzrokuje određene štete u smrekovim šumama, a veličina štete ovisi prije svega o vremenskim prilikama, gustoći populacije te dostupnosti resursa za hranu i razmnožavanje.


Iz Ministarstva podsjećaju kako je tijekom siječnja i veljače 2014. Gorski kotar i šire područje pogodila obilna ledena kiša, koja je napravila značajnu štetu na šumskim ekosustavima (lomovi grana, stabala, izvale stabala).


Zbog velike količine oštećene drvne mase došlo je do naglog širenja potkornjaka jer su smrekova stabla činila veliki udjel oštećene šume.


Ministarstvo poljoprivrede nastavlja pratiti zdravstveno stanje smrekovih šuma na području Gorskog kotara i provoditi sve propisane mjere iz Naredbe o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje potkornjaka, poručili su iz Ministarstva.