Borba protiv raka

“Ružičasti listopad” u Srednjoj školi Delnice

Marinko Krmpotić

Mladi Gorani svoj su doprinos akciji koja se provodi u još 22 srednje škole u Hrvatskoj, dali snimanjem fotografija na kojima su svojim tijelima uobličili ružičastu vrpcu, a uz to svaki učenik odnio je majci edukativni letak kako bi ih obavijestili o ovoj bolesti te time pridonijeli prevenciji



DELNICE Posljednji obrađeni epidemiološki podaci vezani uz rak dojke, a to su oni iz 2015. godine, kazuju da je te godine bilo oko 2.700 oboljelih žena, što svjedoči o opasnosti od te bolesti, ali je istodobno – ističe Ljiljana Vukota, čelnica udruge »Sve za nju« te voditeljica projekta »Ružičasti listopad u Hrvatskoj« – i pokazatelj činjenice da se u Hrvatskoj učinilo puno na prevenciji ove bolesti.


»Po tim podacima tzv. incidencije mi smo negdje u sredini u Europi i to je pohvalno, a ono što je još bolje i značajnije, činjenica je da u Hrvatskoj pada smrtnost od bolesti raka dojke do čega se došlo, između ostalog, zbog dobre liste lijekova, brojnih udruga koje šire istinu o toj bolesti i jačaju prevenciju te svakako i zbog od 2006. godine pokrenutog Nacionalnog programa za rano otkrivanja raka dojke koji sada počinje davati rezultate.


Uspjelo se probuditi svijest da na kontrolne preglede treba ići što češće i što ranije jer mamografija i ultrazvuk puno ranije otkrivaju bolest od nas samih koji do otkrića možemo doći pogledom na dojku ili tzv. palpiranjem.




A ako se otkrije u ranoj fazi, rak dojke je u čak 90 posto slučajeva izlječiv i baš zato prevencija je izuzetno bitna«, rekla je jučer tijekom održavanje akcije »Ružičasti listopad« u Srednjoj školi Delnice Ljiljana Vukota.


Mama budi zdrava


Delnički srednjoškolci i gimnazijalci svoj su doprinos akciji dali snimanjem fotografija na kojima su svojim tijelima uobličili ružičastu vrpcu, a uz to svaki učenik odnio je majci edukativni letak »Mama budi zdrava«. Slađana Srkoč, ravnateljica SŠ Delnice, ističe da su se rado odazvali pozivu da sudjeluju u ovoj akciji koja se provdi u još 22 srednje škole u Hrvatskoj:


»Odmah smo pristali sudjelovati jer su koristi od akcije itekako uočljive, kako prema samim našim učenicima koji postaju svjesniji potrebe čuvanja vlastitog zdravlja, tako i prema njihovim roditeljima, ponajprije majkama koje će prigodnim edukativnim materijalom obavijestiti o ovoj bolesti te time pripomoći prevenciji«, rekla je ravnateljica Srkoč.



»Sigurna sam da će svi učenici SŠ Delnice, kao i svih ostalih škola danas uključenih u akciju, biti pravi emisari poruke prema mamama, bakama i sestrama koje će, uvjerena sam, pročitati taj edukativni materijal te i na taj način pripomoći razvoju prevencije protiv ove bolesti koja je, ako se otkrije na vrijeme, puno manje opasna.


Ovom smo akcijom prevenciju proširili na razinu srednjoškolske populacije, a cilj nam je ići i korak dalje, odnosno prema višim razredima osnovne škole što je, vidimo, moguće, jer nam se ove godine priključila i jedna osnovna škola pa ćemo iduće godine pokušati spoznaje o raku dojke i prevenciji širiti i na toj razini«, najavila je Ljiljana Vukota.



Pojačan broj pregleda


Akciji su se, uz učenike i profesore SŠ Delnice, priključili i delnički gradonačelnik Ivica Knežvić te njegova zamjenica Katarina Mihelčić, kao i Zdravko Janjušević, čelnik goranske Lige protiv raka, a pohvalama akcije pridružila se i Snježana Krizmanić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Delnice koja je istaknula kako se i kroz aktivnosti Crvenog križa provodi program prevencije:


»S udrugom »Sve za nju« koja provodi ovu akciju na državnoj razini te s Domom zdravlja Delnice dogovorili smo da će tijekom ovog mjeseca biti pojačan broj preventivnih pregleda žena, kako bismo i na taj način pomogli prevenciji«, rekla je Krizmanić istaknuvši kako je iznimno bitno pažnju pokloniti osvješćivanju o važnosti prevencije raka dojke, tim više što je listopad Međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke.