Najavljena šesta utrka na 30 kilometara

Risnjak Trail otvara ljetnu sezonu

Marta Ban

Foto: arhiva

Foto: arhiva

Staza povezuje najljepše predjele NP-a Risnjak



RIJEKA Uvod u ljetnu sezonu Nacionalnog parka Risnjak i ove godine, u subotu, 7. srpnja s početkom u 10 sati, obilježava šesta po redu trail running utrka Risnjak Trail čija staza dugačka 30 kilometara povezuje najljepše predjele nacionalnog parka. S ograničenim brojem prijava na 500 sudionika, ovogodišnja utrka broji impozantnih 450 natjecatelja iz 18 zemalja svijeta. Prednjače natjecatelji iz Slovenije, Austrije, Njemačke i Italije, no sudionici pristižu i iz udaljenijih krajeva poput Australije, Novog Zelanda i SAD-a.


Utrka započinje i završava u Crnom Lugu, a natjecatelje vodi Horvatovom stazom preko Risnjaka u dolinu Lazac, odakle se penje na otvoreni greben Međuvrha i Snježnika. Krug se zatvara preko Cajtiga i Risnjaka, a povratak u Crni Lug započinje na Medvjeđim vratima čime se zaključuje ruta dugačka 30 kilometara. Osim duže staze, postoji i kraća od 16 kilometara, a natjecatelje koji se odluče na ovu rutu čeka strm uspon do Schlosserovog doma te brz povratak do Crnog Luga preko Medvjeđih vrata.


Sportska manifestacija u NP Risnjak sa sve boljim odazivom posjetitelja i povećanim značajem za razvoj Gorskog kotara mnogo govori o smjeru u kojem bi trebala ići ponuda goranskoga kraja, istaknuo je Petar Hrg, direktor Turističke zajednice grada Delnica, imajući na umu korištenje prirodnih ljepota nacionalnog parka u sportske, a posljedično i turističke svrhe jer se vidljivost područja povećava upravo ovakvom vrstom događaja.




Izuzev šest godina održavanja trail running utrke, područje parka već šesnaest godina njeguje sportske aktivnosti u prirodi, u organizaciji Društva sportske rekreacije »Ad Natura« tako da se na lokaciji Risnjaka prvih jedanaest godina održavala treking utrka, što je 2013. godine preraslo u današnju trail utrku, objasnio je organizator događaja Elvir Sulić iz društva »Ad Natura«. Da je suradnja između spomenutog društva i NP-a Risnjak svih ovih godina sve kvalitetnija, rado je istaknula Silvija Barbarić, voditeljica marketinga Nacionalnog parka Risnjak, koja uspjeh utrke tumači i uvijek zanimljivim i izazovnim organizacijskim dijelom koji posebna vrsta sportaša u prirodi čini jednim od pozitivnijih iskustava tijekom cijele sezone. Stoga se utrci, čiji je glavni adut prirodna ljepota ambijenta, rado svake godine vraćaju i natjecatelji i organizatori.