Oprez

RADOVI Stara cesta Rijeka – Zagreb do kraja godine dobiva novo ruho

Marinko Krmpotić

Foto: Marinko Krmpotić

Foto: Marinko Krmpotić

Relativno rani izlazak mehanizacije na »staru cestu« pomalo je iznenadio vozače, ali se nitko ne buni jer je na temelju prošle godine obavljenog posla jasno da su Hrvatske ceste na toj dionici itekako podigle kvalitetu prometovanja



LOKVE – Iako su vremenske prilike ovog svibnja sličnije onima uobičajenima za ožujak, blaga zima koja je ugodno iznenadila Gorane osjeti se i u pojačanim građevinskim radovima. Među najuočljivijima, bar za sada, su radovi na tzv. staroj cesti Rijeka – Zagreb, točnije državnoj cesti DC 3, odnosno dionici od Lokava do Rogoznog. Riječ je, kažu nam u Hrvatskim cestama, o nastavku prošle godine započetog projekta ukupne vrijednosti 52,8 milijuna kuna. Prvi ovogodišnji radovi krenuli su netom što su završene aktivnosti vezane uz zimsku službu, a tako relativno rani izlazak mehanizacije na »staru cestu« pomalo je iznenadio vozače, ali se nitko ne buni zbog povremenih čekanja jer je na temelju prošle godine obavljenog posla jasno da su Hrvatske ceste na toj dionici itekako podigle kvalitetu prometovanja pa se stoga slični rezultati očekuju i na ovoj novoj dionici.


Ugovorni izvođač radova je GP Krk d.d. Krk, a podizvođači su Strabag d.o.o. Zagreb i Goran graditeljstvo d.o.o. Delnice. U vrhuncu radova očekuje se da će na gradilištu biti prisutno do 50 radnika te do 20 građevinskih strojeva. Ukupna duljina prometnice je 12 kilometara i to od Delnica do Rogoznog, a ukupna ugovorena vrijednost radova iznosi 52.870.275,34 kuna bez PDV-a. Do sada je realizirano oko 28 milijuna kuna bez PDV-a, a u cijelosti bi radovi trebali biti gotovi do kraja ove godine, što će ovisiti prvenstveno o vremenskim uvjetima te složenoj sanaciji klizišta na dijelu Špičunka, lokaciji iznad Lokvarskog jezera.



U prošloj godini izvedeni su svi radovi od Lučica do Golubinjaka, a radovi koji nisu dovršeni od Delnica do Lučica trebali bi biti izvedeni do kraja listopada ove godine i ovisit će o radovima koje provodi Komunalac d.o.o. Delnice na postavi svojih infrastrukturnih instalacija. Nakon što se izvedu instalacije od strane Komunalca d.o.o. pristupit će se radovima na završetku nogostupa te završetku završnog sloja asfalta od Delnica do Lučica, najavljuju iz Hrvatskih cesta





Uz radove na toj dionici trenutačno se izvode radovi na raskrižju državnih cesta DC3 i DC32 (skretanje za Crni Lug) te radovi na sanaciji nadvožnjaka Golubinjak. Riječ je o radovima vezanim uz odvodnju oborinskih voda, DTK kanalizacije, uređenju pokosa, izradu nasipa i obložnih zidova, betonskih bankina i slično. Uz te klasične poslove pojačane sanacije bit će izvedeno i proširenje raskrižja za Lučice te raskrižja za Lokve u naselju Sleme. Najavljeni su i radovi na sanaciji klizišta Špičunak, a u planu je i postavljanje nove horizontalne i vertikalne signalizacije te nove odbojne ograde. Tijekom realizacije svih spomenutih radova, na nekim će se lokacijama promet odvijati uz semaforsku regulaciju naizmjeničnim propuštanjem vozila, a iz Hrvatskih cesta mole sve vozače da poštuju privremenu prometnu signalizaciju kako bi se promet odvijao bez ozbiljnijih zastoja i poteškoća.