Bijeli gušti

Provjerili smo što se od snježnih radosti “nudi” u Gorskom kotaru

Marinko Krmpotić

Prvi »isprobali« novonapadali snijeg – sudionici školskog sanjkaškog prvenstva PGŽ-a / arhiva NL

Prvi »isprobali« novonapadali snijeg – sudionici školskog sanjkaškog prvenstva PGŽ-a / arhiva NL

Napadali snijeg prvi su iskoristili sanjkaši i skijaši trkači natjecanjem u Lokvama i Delnicama. Ove je subote na stazi Jezero nova utrka, no pozivaju i sanjkaše rekreativce, koje čeka i niz drugih sanjkališta, ali zato će od skijališta raditi tek Čelimbaša i novo, mini skijalište u Vujnovićima, dok su Petehovac i Rudnik zatvoreni



Nakon snježnim oborinama iznimno bogatog vikenda, Gorski kotar prvi put ove zime u svim svojim dijelovima ima visine snježnog pokrivača pogodne za skijanje i sanjkanje. Prvi su to iskoristili već za snježnog vikenda sanjkaši i skijaši trkači koji su u Lokvama i Delnicama održali sportska natjecanja. Tako je u Lokvama na sve omiljenijoj stazi Jezero u dva dana u sanjkaškim utrkama sudjelovao stotinjak sanjkaša, najprije oni koji su se borili za Kup Hrvatske u sanjkanju na prirodnim stazama, a potom i Prvenstva osnovnih škola Primorsko-goranske županije. Među školarcima sanjkašima bili su učenici osnovnih škola iz Lokava, Delnica, Vrbovskog, Čabra, Brod Moravica, Skrada i Mrkoplja, a već ove subote sprema se novo natjecanje, ističe direktorica TZO-a Lokve Đurđa Malnar, napominjući da je sanjkalište spremno za korištenje i van okvira natjecateljskih utrka: »Primijetili smo da se mnogi dolaze sanjkati kad završi natjecanje i naravno da nemamo ništa protiv toga, ali svi trebaju znati da ovo sanjkalište nije komercijalni objekt, odnosno ne nudi nikakvu posebnu uslugu pa nema, primjerice, vučnice i slične infrastrukture tipične za komercijalna sanjkališta«, rekla je direktorica TZO-a Lokve.



– Mogućnost zasnježenja nemamo, a ovaj snijeg kojeg sada ima dosta, neće trajati toliko da bi nam se isplatilo uzeti vrlo skupi atest i onda praktički svo vrijeme raditi da bismo ga otplatili. Zato vučnica neće raditi, a onaj tko se želi skijati bez nje, slobodno to može učiniti – objasnio je razloge za zatvoreno skijalište vlasnik PC-a Petehovac Srećko Orešković, najavivši pritom da će sanjkalište ispred objekta, kao i uz skijašku stazu, raditi.



»Gina« spremna




Oni koji žele takvo sanjkalište, na raspolaganju imaju poznato kupjačko sanjkalište »Gina« koje je prošle godine neko vrijeme radilo sve dok preniske temperature nisu onemogućile uživanje u odlično uređenom i opremljenom sanjkalištu. Novi snijeg itekako je dobro došao »Gini« gdje je staza odlično uređena, baby lift radi, kao i ugostiteljsko-smještajni objekt uz samu stazu pa je sve što treba – odluka da se do Kupjaka dođe. Na svu sreću, uz Kupjak, uskoro će mogućnost sanjkanja, pa i skijanja na stazi dužine nekih 300 metara, nuditi i malo skijalište/sanjkalište kraj Planinarskog doma »Kamačnik« u mjestašcu Vujnovići, nedaleko od Vrbovskog. Nikolina Osojnički, direktorica »Komunalca« d.o.o. Vrbovsko, koje vodi brigu o ovom sanjkalištu, rekla nam je da se vrše posljednje pripreme vezane uz uređenje staze koja bi javnosti trebala biti predstavljena danas (srijeda) oko 13 sati: »Dosta toga ovisi i o ovim novim najavljenim oborinama pa nam je teško bilo što najaviti sa stopostotnom sigurnošću, ali ako vremenski uvjeti budu normalni, na našoj će se stazi moći skijati i sanjkati, a za treći vikend veljače planiramo i jednu sanjkašku utrku«, najavila je Osojnički.


Jedino Čelimbaša


I dok sanjkališta rade, s malobrojnim goranskim skijalištima stanje nije tako dobro. Štoviše, kako stvari trenutačno stoje jedino koje će raditi je mrkopaljska Čelimbaša, i to od predstojećeg vikenda, najavljuje načelnik Općine Mrkopalj Josip Brozović, dodajući kako bi početak rada omesti mogle samo veće količine novog snijega: »Nadamo se da najavljeni snijeg neće biti obilan kao ovaj što je pao za vikend, kad je neprestance padao 36 sati. Mi smo stazu za skijanje pripremili, očišćeno je i parkiralište, a najkasnije u četvrtak trebali bi dobiti i atest, što znači da će za vikend Čelimbaša najvjerojatnije raditi«, rekao je Brozović. Jedino skijalište na području Čabra, Rudnik kraj Tršća, službeno nije otvoreno, rekao nam je direktor TZG-a Čabar Željko Loknar: »Skijaša kojima ne treba vučnica će biti, kao i djece za koju imamo jednu mini vučnicu. No, sve to daleko je od pravog skijališta kojeg ćemo, nadamo se, uz pomoć Županije urediti možda za narednu zimu«, rekao je Loknar. U sličnom su položaju i Delničani koji ove zime na Petehovcu neće skijati, prvenstveno zbog skupog atesta za vučnicu.