Bogat program

Predstojeći goranski vikend prepun je zbivanja. Evo što vas očekuje

Marinko Krmpotić



DELNICE – Predstojeći je vikend na goranskom području, nekako u stilu onoga što znamo nazvati bogatom i plodnom jeseni, prepun zbivanja poput zrelih plodova jeseni. Tako je jučer u Ravnoj Gori u Domu kulture nastupom Zagrebačkog puhačkog trija (Dario Golčić, oboa, Bruno Philipp, klarinet i Žarko Perišić, fagot) počeo 16. Festival komorne glazbe koji će večeras biti nastavljen na istom mjestu gdje će u 20 sati svoj koncert početi István Römer (gitara) i Zoltan Hornyanszky (oboa), a završni čin bit će koncert idejne začetnice ovog lijepog druženja, ugledne pijanistice Nade Majnarić koja će svoj koncert početi u nedjelju u 20 sati.


Petak trinaesti kao dan za zanimljivo predstavljanje odabrali su i u delničkoj turističkoj agenciji Lynx and Fox koji u suradnji sa StepRI, znanstveno-tehnologijskim parkom Sveučilišta u Rijeci priređuju danas druženje pod nazivom »Doživi Delnice, centar Gorskog kotara«. Sudionici u višesatni 2,5 km dugi obilazak Delnica kreću iz Lovačkog doma u 10.30 sati, a šetnja će obuhvatit niz zanimljivih lokacija na kojima će u ime agencije Lynx and Fox Jelena Holenko predstaviti dio bogate povijesti i tradicije Delnica.


Najbogatija zbivanjima je subota koja najprije nudi, u okviru manifestacije Plodovi gorja Gorskog kotara priredbu »Dan krušaka« koja počinje u 10.30 sati u Čabru planinarenjem koje obuhvaća izvor Čabranke i Tropetarsku stijenu da bi se od 14 sati zbivanja preselila u voćnjak OPG-a Pintar gdje će biti moguće uživati u degustaciji sira i drugih plodova jeseni, izložbi domaćih proizvoda, predavanjima te zabavi uz glazbu. Istog dana u Ravnoj Gori u Domu kulture u 19 sati počinje tradicionalni, već 15. po redu PANFEST na kojem ove godine nastupaju MPZ Gimpl, VS VitaNeo, PS »Josip Vrhovski«, klapa Tić i Dječji pjevački zbor Brezice. Subota završava tradicionalnom lokvarskom Noći špilja koja kreće u 20 sati iz Golubinjaka i nudi avanturu šetnje uz svjetlo baklji.




Za mnoge će ipak vrhunac ovotjednih zbivanja biti čuveno mrkopaljsko Proštenje koje će u nedjelju u taj dio Gorskog kotara privući brojne vjernike iz svih dijelova Primorsko-goranske županije pa i šire. Hodočasnici će u Mrkoplju moći nazočiti svetim misama u crkvi Blažene Djevice Marije Snježne, a u mrkopaljskim ulicama Stari kraj, Muževski kraj i Novi Varoš održan će biti tradicionalan pučki sajam uz bogatu ugostiteljsku ponudu. Svete mise bit će zanimljive i zbog nastupa uglednih gostiju pa će tako na misi u 11 sati orgulje svirati poznati hrvatski glazbenik Filip Fak, a misu u 16 sati svojim će pjevanjem ukrasiti Akademski zbor »Ivan Goran Kovačić« čiji će članovi pod ravnanjem dirigenta Lobela Filipića po završetku mise održati prigodni koncert. TZO Mrkopalj je organizirao Izložbu starih fotografija u Domu kulture od 18 do 20 sati, a u istom periodu moći će se razgledati Povijesna i etno zbirka Mrkoplja. U subotu u 21 sat u Domu kulture u Mrkoplju bit će u organizaciji Udruge mladih »Malo po malo« održana zabava uz nastup grupe Homer. U nedjelju u Lokvama će, s početkom u 10 sati, biti održan Dan otvorenih vrata Sportsko-rekreativnog centra tijekom kojeg će Lokvarcima u Domu kulture biti predstavljene vježbe pilatesa, aero work i tzv. kružni trening.