Mala

Potvrđen prvi potomak risa Gorua uvezenog iz Rumunjske i to je stvarno super vijest

Marinko Krmpotić

Foto Life Lynx

Foto Life Lynx

Goru i Doru, pušteni u Sloveniji i NP-u Risnjak, uspostavili su teritorij u Sloveniji, gdje je »poduzetni« Goru počeo dijeliti teritorij sa ženkom Tejom, a sada je tu i žensko mladunče Mala, kao potvrda prvog uspješnog miješanja gena risova s Karpata s domaćima



DELNICE – Ideja o spašavanju hrvatske i slovenske populacije risova naseljavanjem snažnih karpatskih risova na područja Gorskog kotara i susjedne Slovenije ovih je dana doživjela prvu direktnu i konkretnu potvrdu. Naime, analiza DNA potvrdila je da je u Sloveniji na svijet došao prvi potomak risa naseljenog iz Rumunjske!


Podsjetimo, u svibnju prošle godine u Hrvatsku je, na područje NP-a Risnjak, ispušten karpatski ris nazvan Doru, a u susjednoj Sloveniji, na prostoru Kočevja, također karpatski ris Goru. Oba mužjaka su uhvaćena u Rumunjskoj u sklopu velikog međunarodnog projekta LIFE lynx, koji sufinancira Europska komisija.


Cilj projekta jest naseljavanjem risova iz Karpata zaustaviti parenje u srodstvu koje ugrožava opstanak risova u Dinaridima, te su Goru i Doru prvi od 14 risova koji bi u idućih nekoliko godina trebali biti pušteni na područje spomenutih država.


Uspostavili teritorij




Nakon ispuštanja, Doru i Goru su uspostavili teritorij u Sloveniji, te ih se prati pomoću telemetrijskih ogrlica. »Utvrdili smo da Goru na području Male Gore u Sloveniji dijeli teritorij sa ženkom koja je nazvana Teja, te je također obilježena telemetrijskom ogrlicom kako bi se pratilo njeno kretanje.


Teja je u kolovozu 2019. godine na svijet donijela mladunče, što je dva mjeseca kasnije nego uobičajeno, pa je to bio znak da je možda novopridošli ris otac«, rekao je Vedran Slijepčević s Veleučilišta u Karlovcu, a iz LIFE lynx projekta podsjećaju kako su u siječnju ove godine znanstvenici uhvatili mladunče, utvrdili da se radi o ženki i nazvali su je Mala te obilježili malenom telemetrijskom ogrlicom kako bi pratili njeno odrastanje.


Miješanje gena


»Tada su i prikupljeni uzorci za analizu DNA na temelju kojih je dokazano da je Goru otac. Time je potvrđeno prvo uspješno miješanje gena risova iz Karpata s našom populacijom, što će pomoći oporavku genske raznolikosti i omogućiti opstanak risa u Hrvatskoj i Sloveniji.



Mladi risovi tijekom proljeća napuštaju majku i uspostavljaju vlastiti teritorij, što je i inače kritično razdoblje za preživljavanje risova, a budući da je Mala nešto kasnije stigla na svijet, za nju će to biti poseban izazov.


Stoga će se pomoću ogrlice i fotozamki pozorno pratiti kretanje vrlo vrijednog mladunčeta risa, Male, a znanstvenicima u praćenju veliku podršku pružaju lovci iz Hrvatske i Slovenije«, piše u priopćenju LIFE lynx tima.


Stižu još tri mužjaka


LIFE Lynx projekt se nastavlja uspješno provoditi i u 2020. godini. »Trenutno se u karanteni u Rumunjskoj nalaze tri mužjaka, utvrđujemo njihov zdravstveni status i prikupljamo dokumentaciju potrebnu za transport i uvoz životinja.


Planiramo u prvoj polovici ožujka jednog mužjaka ispustiti u Nacionalnom parku Paklenica, a druga dva će biti ispuštena u Sloveniji« rekla je Ira Topličanec s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji provodi ovaj projekt u Hrvatskoj, zajedno s Udrugom BIOM i Veleučilištem u Karlovcu.