Početak projekta

Potpisan ugovor o energetskoj obnovi zgrada gradske uprave i policije u Vrbovskom

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić



VRBOVSKO Potpisivanjem ugovora između Davora Božinovića, ministra unutarnjih poslova RH i gradonačelnika Vrbovskog Dražena Mufića, danas je u Vrbovskom označen početak projekta energetske obnove zgrade koju u Vrbovskom za rad svojih uprava koriste Grad Vrbovsko i Policijska postaja Vrbovsko. Ugovorom će biti realizirani radovi obnove pročelja, izmjene prozora i tzv. stolarije, unutarnje rasvjete te promjene goriva pri čemu će se s lož ulja preći na sječku. Ukupna vrijednost tih radova iznosi 3,7 milijuna kuna a zajedno će ih snositi Mninistarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo graditeljstva i Grad Vrbovsko.


Prije samog čina potpisivanja ministar Božinović istaknuo je kako je to još jedan korak kojeg Ministarstvo unutrašnjih poslova radi u smislu podizanja kvalitete uvjeta rada policijskih službenika: »Policijska postaja Vrbovsko je prva policijska postaja u Hrvatskoj koja kreće u energetsku obnovu. Ovo je prvi u nizu ugovora koje ćemo uskoro potpisati, a za obnovu smo prijavili ukupno 26 policijskih objekata na području Hrvatske. Da bismo u kandidaturama bili što uspješniji, uspostavili smo znatno viši stupanj suradnje s lokalnim samoupravama. Toga, očigledno, ranije nije bilo u dovoljnoj mjeri pa su se uvjeti u zgradama u kojima rade policijske postaje pogoršavali. Drago nam je kad, kao u slučaju Grada Vrbovsko, nađemo lokalnu samoupravu spremnu na suradnju jer je ta suradnja nužna budući da sami ne bismo mogli osigurati sredstva za projekte energetske obnove.«, rekao je ministar Božinović najavivši kako će u Vrbovsko doći i kad budu gotovi radovi.





Svečanom činu potpisivanja nazočio je i Tomislav Dizdar, načelnik Policijske postaje Primorsko-goranske županije te pomoćnik ministra Cvjetko Obradović, a gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić je, uz pohvalu Ministarstvu unutrašnjih poslova RH koje je iznimno brzo reagiralo na prijelog o suradnji na ovom projektu, istaknuo kako se ovaj projekt uklapa u niz drugih poslova koje se na području Grada Vrbovsko realiziraju ili će biti realizirani u okviru energetske obnove kao što su zgrada vrtića, objekt u kojem su katastar i zgrada suda te dvije stambene zgrade za socijalno ugrožene: »Samo oni koji budi znali dobro gospodariti energijom neće u budućnosti ostati siromašni i zato posljednjih godina ulažemo u projekte ove vrste.



Grad Vrbovsko je na Poziv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za »Energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora«, prijavio zgradu gradske uprave, a projektom je obuhvaćena i Policijska postaja Vrbovsko. Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na približno 3,7 milijuna kuna, od čega Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja projekt sufinancira s 35 posto vrijednosti, odnosno s 1,1 milijun kuna bespovratnih sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok će Grad Vrbovsko i Ministarstvo unutarnjih poslova zajednički sudjelovati u projektu s oko 2,6 milijuna kuna. 



Energetskom obnovom zgrade koju dijelimo s Policijskom posrajom energetska učinkovitost bit će podignuta na znatno višu razinu i uštede će biti znatne jer ćemo povećati toplinsku zaštita krova i stropa iznad grijanog prostora, toplinsku zaštitu vanjskog zida te poda prema vanjskom prostoru. Osnovni cilj je postizanje financijskih ušteda povećanjem energetske učinkovitosti. Predviđeno je da će se postići smanjenje potrošnje energije i smanjenje emisije CO2 za 54,41posto na godišnjoj razini. Nakon potpisa ugovora krećemo u raspisivanje javne nabave što će biti gotovo do kraja ove godine, a početak radova očekujemo u proljeće naredne godine.«, reko je gradonačelnik Mufić.