Zbor građana

Pobuna u Moravicama: Ljudi ne žele plaćati najskuplju vodu u Gorskom Kotaru

Danijela Pleše

Nedavno poskupljenje vodnih usluga – udarac za budžet mještana Moravica / Snimio Vedran KARUZA / Foto arhiv

Nedavno poskupljenje vodnih usluga – udarac za budžet mještana Moravica / Snimio Vedran KARUZA / Foto arhiv

Prema izračunu na bazi potrošnje 5 m3 poduzeću Vode Vrbovsko plaća se 112,70 kuna, Čabranki 97,19, a delničkom Komunalcu 84,86 kn. Zaključak da su cijene previsoke u odnosu na razinu ulaganja, a Vijeće za zaštitu potrošača javnih usluga nije kontaktiralo MO Moravice u vezi s posljednjim poskupljenjem



MORAVICE Dokaz da u malim sredinama još postoji zajedništvo mještana, bez obzira na razlog povezivanja, jest Zbor građana održan u Domu umirovljenika u Moravicama, koji je organizirao predsjednik Mjesnog odbora Milan Vukelić zajedno s ostalim članovima. Razlog sazivanja bilo je nedavno poskupljenje vodnih usluga za koje smatraju da su preveliki udarac za budžet mještana od kojih je većina u mirovini.


– Svjesni smo da u zadnje vrijeme poskupljuju javne usluge, a među najnovijima je voda, stoga smo odlučili sazvati Zbor građana kako bi se i sami mještani informirali o razlozima novih poskupljenja, ali i saznali kako je nova cijena nastala. Upravo zbog toga smo poslali i dopis pružatelju usluge za naše područje – poduzeću Vode Vrbovsko, kako bi nam njihovi predstavnici objasnili poskupljenja. Nažalost, kao što možemo primijetiti, nitko se nije odazvao nego su nam poslali službeni dopis gdje je objašnjeno da su za sve potrebne informacije te upite dostupni javnosti u njihovom sjedištu te na službenim kontaktima. Unatoč tome, sazvali smo ovaj Zbor kako bismo porazgovarali sa svima vama, donijeli određene zaključke i odredili korake za dalje jer je bitno da se čuje glas građana, da postignemo ravnomjeran razvoj te da osnovne usluge budu kvalitetnije i dostupnije – u svom obraćanju izložio je predsjednik Mjesnog odbora Moravice Milan Vukelić.


Poskupljenje vode privuklo veliki broj žitelja na Zbor građana / Snimila Danijela PLEŠE


Poskupljenje vode privuklo veliki broj žitelja na Zbor građana / Snimila Danijela PLEŠE



Usporedba cijena




On je uvodno iznio podatke i podijelio prisutnima materijal s usporedbom cijena vode na području Gorskog kotara koji obuhvaća devet jedinica lokalne samouprave s tri pružatelja usluga. To su Vode Vrbovsko d.o.o. za područje Grada Vrbovsko, Čabranka d.o.o. za područje Čabra te Komunalac d.o.o. koji pokriva područje Grada Delnice i još šest općina.


Prema važećim Odlukama komunalnih društava, cijena usluga vode (fiksni i varijabilni dio) iznosi za kategoriju kućanstvo prema iznosu računa na bazi potrošnje 5 m3 za Vode Vrbovsko d.o.o. iznosi 112,70 kuna, za Čabranku d.o.o. – 97,19 kuna te za Komunalac – VIO Delnice 84,86 kuna, prema čemu je evidentno tko plaća najveću cijenu usluge.


Upravo ti podaci potaknuli su dvosatnu raspravu u kojoj se veliki broj građana javio za riječ. Ponosan na tako veliki odaziv svojih sumještana bio je i Dušan Pjevac, član Mjesnog odbora Moravice te predstavnik Stranke umirovljenika Vrbovsko, koji je istaknuo da je od velike važnosti organizirati ovakva okupljanja jer sam Mjesni odbor ne može uvijek obavijestiti o svemu, nego je potrebna suradnja samih mještana s Mjesnim odborom.


Zbor građana u Moravicama / Snimila Danijela PLEŠE


Zbor građana u Moravicama / Snimila Danijela PLEŠE



Tri zaključka


Na kraju rasprave jednoglasno su doneseni i zaključci u vezi nove cijene vodnih usluga, koji će biti proslijeđeni odgovornima. Među ostalim, zaključeno je da su cijene vodnih usluga previsoke u odnosu na razinu ulaganja na području MO-a Moravice i uzimajući u obzir socijalni status stanovnika, te su ujedno najviše na području Gorskog kotara.


Drugi zaključak odnosi se na činjenicu da Vijeće za zaštitu potrošača javnih usluga Grada Vrbovsko nije nikada kontaktiralo Mjesni odbor Moravice u posljednjem procesu povećanja cijena. Osim toga, istaknuta je potreba da se ulaganja u vodoopskrbnu mrežu na području Moravica intenziviraju, posebno u cilju obnove vodovoda prema izvorištu Malo Selce.


Konačno, zaključeno je da se gradski vijećnici i zamjenik gradonačelnika s područja Moravica trebaju aktivno uključiti u procese koji će rezultirati smanjenjem cijena vodnih usluga i obnovom vodovodne mreže te o svom radu redovito izvještavati javnost.