Goranske postaje

Planinarski križni put prvi put u Gorskom kotaru

Marinko Krmpotić

U više od 30 godina postojanja ove manifestacije 62. pohod mnogima će ostati u sjećanju po divnom jesenskom danu i nezaboravnim goranskim vidicima, ali i srdačnosti domaćih stanovnika i odličnom prijemu u crkvama



RAVNA GORA/MRKOPALJ/LOKVE/DELNICE  Oko četiri stotine mladih hodočasnika proteklog je vikenda sudjelovalo u 62. Planinarskom križnom putu koji je prvi put održan u najplaninskijem dijelu Hrvatske – Gorskom kotaru.


Organizator ovog pažnje vrijednog događaja je samoborska Udruga Ekosspiritus koja je uz pomoć brojnih prijatelja s goranskog područja organizirala iznimno poučan i zanimljiv planinarski križni put koji je na područjima župa Ravna Gora, Mrkopalj, Fužine, Lokve i Delnice obuhvatio 13 postaja vezanih uz sakralne objekte, a uz župnike iz spomenutih sredina, iz Ekosspiritusa pri pomoći u organizaciji zahvaljuju Milivoju Dikliću iz Mrkoplja, Josipu Brozoviću, načelniku Općine Mrkopalj te Josipu Padaviću i Kristini Delost koji su pružili veliku pomoć pri trasiranju staze, kao i ugostiteljskom obrtu »Igralište« (Čavle), trgovinama »Valentin« (Delnice), Lovačkom društvu »Vepar« (Mrkopalj), Hrvatskim šumama Uprava Delnice te Šumariji Mrkopalj.


U više od 30 godina postojanja ove manifestacije 62. pohod mnogima će ostati u sjećanju po divnom jesenskom vremenu i nezaboravnim goranskim vidicima, ali i srdačnosti domaćih stanovnika te odličnom prijemu u crkvama. Naravno, svaki od hodočasnika bio je u prilici tijekom ovog pješačenja upoznati dio opće i vjerske povijesti kraja kojim su prolazili, a završno je druženje održano u Delnicama, pred Župnom crkvom sv. Ivana Krstitelja.