Nesvakidašnja šetnica

Panova staza u Kamačniku – spoj glazbe i prirode

Marinko Krmpotić

Foto Marinko KRMPOTIĆ

Foto Marinko KRMPOTIĆ

Na šetnici koja vodi od ulaza u Kamačnik pa do izvora rječice izgrađeno je i postavljeno pet posebnih glazbala – gong, potočna orgulja, medina marimba, jelenov rog i puhova zvona



VRBOVSKO Nakon dvije i pol godine radova Značajnom krajobrazu Kamačnik kraj Vrbovskog priređeno je svečano otvaranje Panove staze, nesvakidašnje i u Hrvatskoj jedinstvene glazbene staze koja je osmišljena i uređena radi obogaćivanja turističkih sadržaja u zaštićenom području Kamačnika. Konkretno, na šetnici koja vodi od ulaza u Kamačnik pa do 3,2 km udaljenog izvora ove rječice izgrađeno je i postavljeno pet posebnih glazbala – gong, potočna orgulja, medina marimba, jelenov rog i puhova zvona. Svaki od tih stiliziranih instrumenata moguće je zasvirati u prekrasnom okružju Kamačnika te time akustici tog bajkovitog prostora dati novu (zvučnu) ljepotu.


Panova staza, koja je ime dobila po bogu iz grčke mitologije koji se smatra zaštitnikom prirode, zajednički je projekt Javne ustanove Priroda, Grada Vrbovskog i Turističke zajednice grada Vrbovskog, a govoreći o realizaciji ideje Sonja Šišić, ravnateljica Javne ustanove Priroda, rekla je kako je Panova staza prva glazbena staza ugrađena u nekom zaštićenom području u Hrvatskoj.





– Pri stvaranju Panove staze vodili smo se autentičnom kreativnošću, vlastitom tradicijom i prirodnim materijalima s ovih područja. Zato na većini glazbala dominiraju elementi izrađeni od masivne hrastovine rekla je Šišić, a dožupan Petar Mamula naglasio je kako Primorsko-goranska županija sustavno i uspješno surađuje s lokalnim zajednicama na unaprjeđenju turističkog potencijala njihovih mjesta.



– Panova staza samo je dio onoga što se razvija u Kamačniku. U tom području iznimne krajobrazne vrijednosti upravo smo krenuli s provedbom novoga europskog projekta kojim će se uspostaviti i urediti poučne staze, vidikovci i prateća infrastruktura, a sve to činimo kako bismo ovom izletištu dali dodatnu vrijednost i zanimljivost što će, nadamo se, rezultirati i povećanjem broja posjeta, a uz to nam je cilj povezati Kamačnik kao najznačajnije turističko odredište Vrbovskog s ostalim sredinama Gorskog kotara, ali i sa okolnim lokacijama poput susjednog Gomirja u kojem je u planu uređenje Društvenog doma – rekao je Mamula. 



Gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić naglasio je kako su ova i slična ulaganja u Kamačnik nastavak ozbiljnih i do sada već 4,5 milijuna kuna vrijednih ulaganja u ovu za turizam Vrbovskog središnju lokaciju.


– U Panovu stazu Grad Vrbovsko uložio je 80.000 kuna, TZG Vrbovsko 20.000, a JU »Priroda« 73.840 kuna, a uz to ulagali smo prethodnih godina daleko veća sredstva u obnovu restoranu, uređenje Planinarskog doma i infrastrukturu ovog područja. Nastavit ćemo to i dalje pri čemu nam je središnji i financijski najzahtjevniji projekt izgradnja i uređenje Centra za posjetitelje u kojeg ove godine krećemo s prvom fazom vrijednom 1,6 milijuna kuna, a ukupna će svota iznositi 10,5 milijuna kuna i biti realizirana kroz nekoliko godina, rekao je Mufić najavivši i druga ulaganja poput istaživanja izvora Kamačnika te radova na zaštiti od poplava ovog područja, a s JU »Priroda« kreće se u novi od EU fondova dinanciran projekt vrijedan 423. 000 kuna vezan uz obnovu mostova, uređenje staza i šetnica te novih odmorišta i vidikovaca u kanjonu Kamačnika.



Pet stiliziranih instrumenata na stazi kanjona Kamačnik izradio je Tradicijski obrt za proizvodnju, popravak glazbala, edukaciju i prodaju čiji je vlasnik Zoran Gojmerac nazočio otvaranju koje su ukrasili članovi Folklornog ansambla Zagreb – Markovac. Svečanosti otvaranja i živosti druženja u Kamačniku svakako je pripomogla i činjenica da je poznati hrvatski fotograf Šime Strikoman snimio milenijsku fotografiju vezanu uz dvadeset godina rada portala Fotozine, a posebno atraktivan dio  druženja bio je Foto kotlić, natjecanje fotografskih ekipa u kuhanju kotlića.