Reagirali

PGŽ odgovara Draženu Mufiću: Naš prioritet je cijeli Gorski Kotar, a ne samo Vrbosko

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Gradonačelnik Mufić ne govori istinu kada kaže da su oba amandmana podnesena na istoj sjednici Županijske skupštine, kao što nije istina da su sredstva iz »njihovog« amandmana nezakonito »seljena« u Fond za Gorski kotar



RIJEKA – Prozivanja načelnika Vrbovskog Dražena Mufića nagnala su na reakciju Službu za odnose s javnošću PGŽ-a koja u odgovoru na iznesene Mufićeve stavove kaže da je njihova dužnost osvrnuti se na neargumentirane prozivke, optužbe te netočne činjenice kojima se obmanjuje javnost, u prvom redu stanovnici Vrbovskog kao i cijelog Gorskog kotara, a odnose se na napore Županije da iz vlastitog proračuna dodatno pomogne proračunima jedinica lokalnih samouprava Gorskog kotara kroz poseban Fond za Gorski kotar.


– Kao što je poznato, županijski Proračun za 2019. godinu usvojen je nakon drugog čitanja. Predlagač Proračuna ja za drugo čitanje uputio Prijedlog koji je uključivao usvojene amandmane s prvog čitanja, pa tako i sredstva za projekt klimatizacije sportske dvorane u Delnicama. Na taj Prijedlog Proračuna Ivica Knežević daje još jedan amandman kojim traži povećanje sredstava Fond za Gorski kotar za dodatnih 400.000 kuna za financiranje projekta javne rasvjete i elektroničke kabelske kanalizacije dijela državne ceste D-42, pripadajućih raskrižja i dijela ulice hrvatskih branitelja u Vrbovskom. Navedeni amandman je usvojen i sredstva su u Proračunu za 2019. godinu planirana sukladno navedenom amandmanu.


Pogrešna usporedba


Dakle, iz navedenog je proizlazi da gradonačelnik Mufić ne govori istinu kada kaže da su oba amandmana podnesena na istoj sjednici Županijske skupštine. Kao što nije istina da su sredstva iz »njihovog« amandmana nezakonito »seljena« u Fond za Gorski kotar, jer se u amandmanu vijećnika Kneževića upravo to i tražilo. Ovdje treba dodati da je župan Zlatko Komadina, cijeneći činjenicu da su ta sredstva potrebna za realizaciju važnog infrastrukturnog projekta Grada Vrbovskog, na jednom od prvih Kolegija u siječnju ove godine, donio zaključak o rasporedu sredstava iz Fonda upravu za tu namjenu.




Ugovor je potpisan 31. siječnja 2019. i čekalo se da Grad Vrbovsko ispuni uvjete za povlačenje sredstava iz Proračuna Županije. Ovih dana ti su uvjeti ispunjeni i sredstva će biti usmjerena Gradu Vrbovskom. Uspoređivanje sredstava namijenjenih za projekt Grada Vrbovskog sa sredstvima namijenjenih za projekt klimatizacije dvorane Doma sportova nije moguća jer je nositelj u ovom drugom slučaju osnovna škola u Delnicama, koja je proračunski korisnik Županije. Gradonačelnik Mufić, kao dugogodišnji gradonačelnik koji je odgovoran za upravljanje proračunom, sigurno je upoznat s Pravilnikom o proračunskim klasifikacijama pa bi morao znati da sredstva planirana za školu nije moguće iskazati i u stavci Fonda za Gorski kotara.


Ono što je gradonačelnik Mufić točno utvrdio u navedenom članku je to da Županija, pored sredstava koja su ciljano osigurana u Fondu za Gorski kotar, financira i čitav niz aktivnosti i projekta iz različitih djelatnosti. Tako je u posljednjih pet godina PGŽ svim korisnicima s područja Gorskog kotara, uključujući i proračune gradova i općina, uplatila 136,6 milijuna kuna, od čega 25,9 milijuna kuna korisnicima Grada Vrbovskog. Pri tom je jednako važno naglasiti da je broj korisnika s područja Gorskog kotara koje sufinancira Županija od 2004. godine do danas učetverostručen i sa 69 narastao je na ukupno 274 (razne udruge civilnog društva, sportski klubovi, knjižnice…).


Linearna raspodjela


I za kraj da se vratimo Fondu za Gorski kotar i raspodjeli tog novca što je očito i bio okidač za ovu posljednju lavinu kritike i optužbi gradonačelnika Mufića prema Županiji, ali i kolegama goranskim načelnicima i gradonačelnicima: Fond za Gorski kotar u ovogodišnjem Proračunu bio je izvorno planiran u iznosu od 3 milijuna kuna, no spomenutim amandmanima i rebalansom je povećan na 4.768.011,97 kuna, od čega je 400.000 kuna već raspoređeno Gradu Vrbovskom, a ostatak od 4.368.011,97 kuna je planiran za raspored po raspisivanju Javnog poziva svim jedinicama lokalne samouprave Gorskog kotara, uključujući i Grad Vrbovsko, za njihove kapitalne razvojne projekte.


Sukladno Zaključku s održanih sjednica Koordinacija načelnika i gradonačelnika Gorskog kotara većinom glasova usvojen je prijedlog da se planirana sredstva za raspodjelu temeljem Javnog poziva (3 milijuna kuna) plus 1,3 milijun kuna, odnosno sveukupno 4,3 milijuna kuna rasporede linearno između svih lokalnih jedinica Gorskog kotara. Ako gradonačelnik Mufić to nije znao, jer kako sam kaže, ne sudjeluje na sastancima Koordinacije goranskih čelnika, mogao je, da je htio, dobiti tu informaciju. No, u tom slučaju ne bi imao povod za sve optužbe i kritike koje je javno odaslao na stranicama Novog lista, što gotovo postaje isključivi model njegove komunikacije sa Županijom, a čini se i s kolegama, ostalim goranskim čelnicima. Za razliku od gradonačelnika Mufića kojem su isključivi prioriteti Grad Vrbovsko, za Primorsko-goransku županiju Gorski kotar je puno veći i obuhvaća sve općine i gradove, većina kojih raspolaže s puno manjim proračunima, stoji u reakciji Ureda Županije.