Pohvalno

Općina Skrad želi darivanjem prvašića zadržati mlade ljude

Marinko Krmpotić

Osnovnu školu Skrad ove školske godine pohađaju četiri prvašića / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Osnovnu školu Skrad ove školske godine pohađaju četiri prvašića / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Posebno bi država morala puno više ulagati u ovaj dio životnog standarda jer bi to značilo i pojačanu mogućnost ostanka mladih u Gorskom kotaru – rekao je načelnik Općine Skrad Damir Grgurić



SKRAD  Darivanjem svojih prvašića s po čak tisuću kuna pažnju je nedavno privukla Općina Skrad čiji načelnik Damir Grgurić napominje da je tih tisuću kuna svakome od tek četiri ovogodišnja skradska prvašića nastavak kontinuiteta ulaganja Općine Skrad u mlade.


– Tijekom proteklih devet godina mi smo svake školske godine kupovali udžbenike za sve učenike naše osnovne škole. Naravno, netko će reći da je to lako jer ih je malo, ali nije ni naš proračun velik. Planirali smo i ove školske godine kupiti svima udžbenike, ali nas je, na svu sreću, pretekla država. Budući da su oni preuzeli tu obvezu, mi smo odlučili svakom učeniku osigurati radne bilježnice, mape i sve ostalo što je potrebno u nastavi. Tako ove godine naši osnovci, odnosno njihovi roditelji, imaju znatno manje financijskih troškova vezanih uz školu no ranije, a mislim da bi tako trebalo biti svake godine te da bi država i lokalna samouprava, posebno baš država, morala puno više ulagati u ovaj dio životnog standarda jer bi to značilo i pojačanu mogućnost ostanka mladih u krajevima poput Gorskog kotara – rekao je Grgurić, naglasivši da u Skradu planiraju i daljnja ulaganja vezana uz školstvo, pri čemu se ponajviše razmišlja o mogućnosti izgradnje manje montažne sportske dvorane koja bi uz učenike sigurno dobro došla i turizmu.


– Uz pomoć države, Županije i EU fonodova moramo što više ulagati u razvoj kako bi ljudi ostali ovdje živjeti. Iduće škoske godine imat ćemo čak 11 prvašića, što je gotovo tri puta više no ove godine, ali je taj lijepi skok izuzetak jer u godinama nakon toga, sudeći po sadašnjem stanju, opet idemo na njih pet-šest. Ovakvi veliki skokovi su rijetki. Teško je očekivati nešto bolje kad je prosjek životne dobi na području Općine Skrad oko 54 godine. Bez doseljavanja teško će ići, ali stvaranjem boljih uvjeta bar ćemo možda usporiti pad broja stanovnika – smatra načelnik Grgurić.