Japanskom tehnikom do remek-djela keramike

Okončan 18. Raku saziv u Plemenitašu

Marinko Krmpotić

Na sazivu su sudjelovali Yasmin Yarol iz Turske i Radu Fulga iz Rumunjske, te Marijan Slakić, Silvija Lučevnjak, Danijela Pičuljan, Neven Jakovljević te Vesna i Goran Osojnički 



PLEMENITAŠ Tradicionalnim zajedničkim druženjem umjetnika i posjetitelja završne izložbe, jučer je kraju priveden već 18. po redu međunarodni Raku saziv Oblikovne likovne radionice Plemenitaš.


Podsjetimo, riječ je o jednoj od najpoznatijih aktivnosti ove vrijedne udruge koja pod vodstvom akademske kiparice Vesne Osojnički gotovo dva desetljeća u Goranov zavičaj provlači svjetski ugledne kipare i keramičare omogućavajući im da u prekrasnom okružju Kupske doline stvaraju djela koja potom postaju dio sve bogatijeg i umjetnički značajnijeg fundusa plemenitaške Oblikovne likovne radionice. 


 Već po tradiciji ljeto je doba Raku saziva, odnosno okupljanja umjetnika koji desetak vrućih ljetnih dana koriste da bi kroz tradicionalni japanski način izrade skulptura kreirali svoje ideje.




Raku je, ističe idejna začetnica Vesna Osojnički, tehnika u kojoj se rukama oblikovan predmet od gline u dva navrata u pećnicama izlaže temperaturama do 1000 stupnjeva te u završnom činu, nakon vađenja u užarenom obliku, posipa piljevinom, pri čemu zbog oksidacije dolazi do promjene izgleda i oblika pa je krajnji rezultat uvijek i iznenađenje za umjetnika jer u konačnoj kreaciji sudjeluju i prirodni elementi – vatra, voda, zrak… 


Kako to izgleda u stvarnosti, posjetitelji Dana otvorenih vrata OLR Plemenitaš mogli su vidjeti zahvaljujući rumunjskom umjetniku Radu Fulgi koji je upravo jučer privodio završne radove na svojoj vatrenoj skulpturi, a uz njega na ovogodišnjem Raku sazivu, koji je trajao od 9. do 20. srpnja, sudionici su bili Yasmin Yarol iz Turske, Marijan Slakić i Silvija Lučevnjak iz Našica, Danijela Pičuljan iz Čakovca, Neven Jakovljević iz Šibenika te Vesna i Goran Osojnički iz Plemenitaša.