Grad prijeti nametom

Objekti poznate tvrtke propadaju već godinama: Mrtvi kapitali zavadili Vrbovsko i riječki PIK

Marinko Krmpotić

Nekadašnji restoran Risnjak u Severinu na Kupi – krov je nov, a pročelje oronulo, unutrašnjost ruinirana... Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Nekadašnji restoran Risnjak u Severinu na Kupi – krov je nov, a pročelje oronulo, unutrašnjost ruinirana... Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Četiri nekoć vrijedna objekta koja na tom području ima PIK, već su  godinama neiskorištena. To su Lovački dom te bivša zgrada uprave Prometa, motel Vidikovac u Hajdinama i restoran Risnjak u Severinu. Grad tome želi stati na kraj višom komunalnom naknadom, a PIK se tuži da se kupci ne javljaju



VRBOVSKO  U onoj mjeri u kolikoj to bude moguće, Grad Vrbovsko i PIK Rijeka nastojat će u funkciju staviti – a to znači prodati ili iznajmiti – četiri objekta koja na području Grada Vrbovsko ima PIK i koja već godinama stoje neiskorištena.


Riječ je o Lovačkom domu i bivšoj zgradi uprave Prometa u Vrbovskom, bivšem motelu Vidikovac u Hajdinama iznad Vrbovskog te bivšem restoranu »Risnjak« u Severinu na Kupi, a pojam o »mogućoj mjeri suradnje« koristimo stoga što je jučerašnji sastanak predstavnika Grada Vrbovsko i članova Uprave PIK-a Rijeka protekao u ozračju potpuno suprotnih stavova i pomalo hladnom suodnosu koji bi, umjesto suradnje, mogao dovesti i do sukoba, mada to u osnovi nikome ne bi odgovaralo.


Predstavnici PIK-a u Vrbovsko su stigli nakon najave gradonačelnika Vrbovskog Dražena Mufića da će za četiri spomenute zgrade uskoro biti znatno uvećano plaćanje komunalnu naknade: »Svi ti objekti, osim motela »Vidikovac« koji je zatvoren pred 5-6 godina, već dugi niz godina nisu u funkciji.





Predstavnici PIK-a iznijeli su i konkretne podatke o trenutačnim traženjima za spomenute objekte. Motel »Vidikovac« nudi se za 115.000 eura, a Lovački dom i bivša upravna zgrada Prometa za po 105.000 eura, dok cijena za bivši restoran »Risnjak« nije određena jer najprije treba riješiti imovinsko-pravne odnose. Za spomenute iznose postojala su dva potencijalna kupca koja su u zadnji tren odustala, tvrde u PIK-u, ističući kako su svjesni da cijenu određuje tržište. Tako je 2011. godine Lovački dom bio procijenjen na 303.000 eura, a spremni su ga bili prodati za 218.000 eura, ali je i tada kupac odustao. Sad mu je cijena 105.000 eura, a i to će vjerojatno padati. Odnosno, po mišljenju gradonačelnika Mufića, moralo bi jer su sve spomenute cijene po njemu – previsoke i potpuno nerealne.



Mi smo za sve probleme PIK-a dugo imali razumijevanja te kroz javne radove održavali te objekte, ali nakon sastanka koji je održan pred tri mjeseca i nakon kojeg je još jednom sve skupa ostalo na obećanjima, mi nemamo druge mogućnosti nego reagirati, a drugog rješenja osim bitnijeg  podizanja komunalne naknade ne vidimo.


Naime, ti su objekti tako zarasli i oronuli da ne samo da izgledaju jako ružno i predstavljaju ruglo za Vrbovsko, već postaju i opasni za okolinu. Usprkos svemu, mi smo brinuli o njihovom održavanju nadajući se da će ipak nešto u njima biti pokrenuto, ali sad je već i našem strpljenju kraj jer, je nakon nekoliko sastanaka s čelnicima PIK-a sve jasnije da oni uopće ne žele povesti brigu o tim objektima.


Lovački dom Vrbovsko, Vrbovsko, Snimio Marinko KRMPOTIĆ


Lovački dom Vrbovsko, Vrbovsko, Snimio Marinko KRMPOTIĆ



Zato ćemo bitno podići svotu komunalne naknade  pa onda iz nje naći sredstva da vodimo brigo o tim objektima i da ih uredimo«, govori Mufić koji je razočaran i odnosom PIK-a prema mogućnosti prodaje ili prenamjene tih objekata.


Ružno i tužno


»Neshvatljivo mi je da imaju imovinu, a ne privode je svrsi, bilo njenim uređenjem ili iznajmljivanjem, odnosno prodajom potencijalnom ulagaču. Ne radi se ni jedno, ni drugo pa svi ti objekti na očigled svih nas propadaju i izgledaju ružno i tužno. S druge strane procjena vrijednosti tih objekata je toliko nerealna da se na pokušaje prodaje ne javlja nitko pa mi nije jasno zašto se i dalje drži tako visoka cijena kad nitko o njoj ne želi ni razmišljati!«, rekao je gradonačelnik Mufić.



Što će biti dalje, pokazat će budućnost. Iako su razgovori pomalo sličili na »hladni rat«, ipak je pozitivno što se razgovaralo i što su sada stvari vjerojatno ipak malo jasnije. Trenutačno stanje ne odgovara nikome. PIK od četiri objekta nema nikakve koristi, a troškovi vezani uz njih samo će rasti i dodatno opterećivati taj mrtvi kapital. Grad Vrbovsko s razlogom je nezadovoljan jer su, primjerice, motel »Vidikovac« i Lovački dom još uvijek pažnje vrijedni objekti čije bi uređenje, iznajmljivanje ili prodaja itekako mogli dati daljnji poticaj turističkom razvoju Vrbovskog koje je u prvih osam mjeseci ove godine od svih goranskih sredina zabilježilo čak 41 posto više noćenja i dolazaka gostiju u odnosu na prošlu, rekordnu godinu!



Na sastanku u Vrbovskom PIK su zastupali članovi Uprave Željko Kisić, Marko Čičin-Šain i Ivica Čičak te Šejn Brnjak koji vodi brigu o aktivnostima PIK-a na goranskom području. Naravno, njihovi su stavovi potpuno suprotni Mufićevim pa je tako Brinjak naglasio da je očigledno da objekti nisu u dobrom stanju, ali je netočno tvrditi da ništa nije rađeno: »Radili smo na održavanju krovišta nekih od tih objekata, u planu je i rušenje trošne brvnare u dvorištu bivše upravne zgrade Prometa, a imali smo i potpisane predugovore s kupcima zainteresiranim za Vidikovac i bivšu upravnu zgradu, ali su u posljednji tren ti potencijalni ulagači odustali«, rekao je Brinjak, a Željko Kisić napomenuo je da su četiri spomenuta objekta vlasništvo PIK-a d.d. sastavljenog od 570 dioničara, čijom imovinom upravljaju članovi Upravnog odbora.


Motel Vidikovac, Vrbovsko, Snimio Marinko KRMPOTIĆ


Motel Vidikovac, Vrbovsko, Snimio Marinko KRMPOTIĆ



Mufić ustrajao


»Prioritet PIK-a je proizvodnja kruha i peciva te plasman tih proizvoda na domaće i strano tržište pa je većina ulaganja vezana uz taj posao. O spomenutim objektima, koji su van okvira tog našeg temeljnog posla, brinemo koliko je to moguće, a svakako nam je cilj prodati ih ili iznajmiti, ali tu postoji tipična disproporcija između cijena i interesa tržišta. Ako ste vi zainteresirani, ili imate nekog ulagača, dajte nam ponudu i mi ćemo o njoj sigurno raspravljati, jer mi tu imovinu želimo prodati, ali je za sada nitko ne želi kupiti«, rekao je Kisić, a Ivica Čičak ponudio je Gradu Vrbovsko mogućnost da se uključe u traženje potencijalnih ulagača, bilo kupaca ili onih koji bi te objekte iznajmili za određene aktivnosti.


Stavovi koje su iznijeli predstavnici PIK-a nisu promijenili Mufićeva stajališta koji je istaknuo kako mu nije jasno za što PIK-u služe ta četiri objekta kad ih ne održava, niti za njih nalazi kupca: »Vi od te imovine imate samo štetu i trošak i vaše mi je ponašanje nejasno pa ćemo, budući da u vašem odnosu ne vidim pozitivne promjene, nastaviti s aktivnostima vezanim uz bitno povećanje komunalne naknade za ove i slične objekte na području Grada Vrbovsko«, zaključio je Mufić.


Motel Vidikovac, Vrbovsko, Snimio Marinko KRMPOTIĆ


Motel Vidikovac, Vrbovsko, Snimio Marinko KRMPOTIĆ