Ušao u kaveznu zamku

Obilježen još jedan ris u Primorsko-goranskoj županiji, pratit će se njegovo kretanje

P. N.

Foto Josip Kusak

Foto Josip Kusak

Ovaj ris, imenovan Marko ZiP, također je obilježen GPS ogrlicom, koja je programirana da godinu dana šalje podatke o pozicijama njegova kretanja goranskim šumama, a nakon toga automatski će otpasti sa životinje



 


Veljača je vrijeme parenja risova u Gorskom kotaru. Tada su ove mačke izrazito aktivne u obilasku i obilježavanju svog teritorija, koji doseže kod mužjaka površinu od 200 do čak 400 km².  Upravo radi male gustoće populacije risa, svaki podatak o kretanju i životu ove strogo zaštićene i skrovite vrste, vrijedan je doprinos istraživanju i praćenju risa u Hrvatskoj.


U zaleđu Lič polja, u bitorajskim šumama, jučer je u 11.00 sati uhvaćen u kaveznu zamku, odrastao mužjak risa, mase 21 kilogram. Nevjerojatna je slučajnost, da se ris uhvatio u kaveznu zamku doslovno nekoliko minuta prije dolaska čuvara prirode Javne ustanove Priroda, s namjerom da zamku deaktivira, radi velike količine snijega i otežanog pristupa lokaciji.


To je od 2015. godine, već treći ris uhvaćen na istoj lokaciji, suradnjom županijske Javne ustanove Priroda i istraživača zagrebačkog Veterinarskog fakulteta i Veleučilišta u Karlovcu.


Do sada su ogrlicama bili obilježeni i praćeni risovi Goran ZiP i Burni ZiP. Ovaj ris, imenovan Marko ZiP, također je obilježen GPS ogrlicom, koja je programirana da godinu dana šalje podatke o pozicijama njegova kretanja goranskim šumama, a nakon toga automatski će otpasti sa životinje.