Audiovizualni doživljaj

Nova atrakcija na šetnici uz Kamačnik: Skulpture glazbala – ukras Panove staze

Marinko Krmpotić

Zajednički udar po gongu – Petar Mamula, Tanja Kušić i Sonja Šišić  / snimio M. KRMPOTIĆ

Zajednički udar po gongu – Petar Mamula, Tanja Kušić i Sonja Šišić / snimio M. KRMPOTIĆ

Uz Panovu stazu, dugu 3,2 kilometra, postavljene su skulpture gonga, ksilofona, zvona, roga i potočnih orgulja, kako bi se upotpunio bogati audiovizualni doživljaj tog zaštićenog dijela prirode



Gong, ksilofon, zvona, rog i potočne orgulje glazbeni su instrumenti koji čine Panovu stazu, šetnicu dugu 3,2 kilometra koja od ušća rječice Kamačnik u Dobru vodi do izvora Kamačnika, a postavljanje skulptura koje služe kao instrumenti rezultat je, ističe Sonja Šišić, ravnateljica Javne ustanove »Priroda«, ideje da se upotpuni bogati audiovizualni doživljaj tog zaštićenog dijela prirode: »Godine 2015. mi smo u suradnji s Gradom i TZG-om Vrbovsko krenuli u realizaciju postavljanja ovih skulptura instrumenata koje je izradio Zoran Gojmerac. Nama, kao ustanovi koja brine o zaštiti prirode, cilj je prirodu u zaštićenim područjima što više očuvati, ali joj dati i nove sadržaje koji će privući posjetitelje kako bi što više saznali o prirodi i potrebi njene zaštite. Projekt Panovestaze završava ovog proljeća izgradnjom potočnih orgulja na samom izvoru Kamačnika, a ukupno je u realizaciju utrošeno 178.000 kuna, od čega je 100.000 kuna uložio Grad Vrbovsko i TZG Vrbovsko, a 78.000 kuna JU »Priroda«. Naravno, u suradnji s Gradom Vrbovsko mi ćemo i dalje nastaviti osmišljavanjem ovog prekrasnog prostora i ulaganjem u sadržaje koji će privlačiti turiste«, rekla je Šišić.


Pozitivne reakcije


Predstavljanju Panovestaze nazočan je bio i dožupan Petar Mamula koji je istaknuo da je ovo samo jedan od primjera kako Primorsko-goranska županija pomaže u sufinanciranju različitih projekata na području Gorskog kotara. »Tu su još, bar kad je o Vrbovskom riječ, još i ulaganja u sustav vodovoda i odvodnje te pomoć pri sanaciji i obnovi nerazvrstanih cesta, a pomagat ćemo i dalje pa je tako, primjerice, plan uložiti pet milijuna kuna u izgradnju multifunkcionalnog Društvenog doma u Kosanovićima. PGŽ će i dalje pomagati, ali očekujemo i puno veći angažman i pomoć države prema cijelom Gorskom kotaru«, rekao je Mamula, a direktorica TZG-a Vrbovsko Tanja Kušić istaknula je kako su do sada uočene reakcije posjetitelja koji su se »družili« s instrumentima vrlo pozitivne.


Gong najatraktivniji


»Mnogima je za sada najatraktivniji ovaj gong smješten na ulazu jer udarac po njemu označava ulaz u šetnicu, a i kasnije je susret sa svakim od narednih instrumenata zanimljiv. Naravno, mi kao TZG Vrbovsko uz pomoć Grada, Županije, Hrvatske turističke zajednice i ostalih nadležnih institucija i dalje planiramo ulagati u nove sadržaje na ovom zaštićenom području pa će se tako ići u obnovu Poučne botaničke staze s 19 edukativnih panoa, uređenje i obnovu same šetnice, daljnji nastavak na istraživanju dubine izvora Kamačnika, uređenje prostora za posjetitelje ispred samog izvora te, uz pomoć EU fondova, uređenje Centra za posjetitelje na samom ulazu na šetnicu«, najavila je Kušić.