Atraktivna manifestacija

Noć spilja privukla više od 250 posjetitelja u Lokve

Marinko Krmpotić

Foto D. Pleše

Foto D. Pleše

Svi koji su došli u Lokve mogli su u jedno večer šetati šumom s bakljama u ruci, slušati zvukove harmonike, razgledavati spilje te uživati u okusima izvrsno pripremljene fritaje s vrganjima



LOKVE – U istu večer šetati šumom s bakljama pod zvijezdama, poslušati zvukove harmonike, razgledati spilju te uživati u okusima onoga što nudi fritaja s vrganjima zvuči dosta ambiciozno za jednu noć, no ne i neizvedivo, što dokazuje više od 250 posjetitelja manifestacije Noći spilja u Lokvama.


– Krenuli smo s prvom grupom malo iza 20 sati kada smo sakupili ukupno 40 članova »moje« prve sakupljenje ekipe koju sam vodio kroz stazu u Park šumi Golubinjak kraj Lokava. Kroz šetnju pod bakljama, naglavnim svjetiljkama ili fenjerima prva poslastica je bila ona glazbena zahvaljujući Marie Tuhtan te njenoj svirci na klaviru, potom obilaženje Kraljice šume, Medvjeđeg brloga, spomen-ploče kralju Tomislavu te stijene za penjanje, Amfiteatra i Golubinje spilje pa zaokruženim krugom do glavne spilje Lokvarke.


Uzbuđena djeca


Nakon obilaska Lokvarke neki su iskoristili vlakić te se njime vratili do Park-šume Golubinjak, dok su drugi odlučili pješačiti te napraviti mjesta za fritaju. Ukupno oko 2,5 km u trajanju od dva i pol sata – odličan noćni izlet! Za fritaju su zaslužni djelatnici Lokvarke koji su napravili fritaju od 520 jaja, 20 kg vrganja, 10 kg kapule te ostalih začina kako bi fritaja bila odlična. Za djecu smo imali u ponudi kobasice ako im slučajno ne pašu vrganji – pojasnio nam je Ivica Gržanić, direktor Lokvarke te ujedno vodič prve grupe koja je startala.




Uzbuđena na početku Noći spilja bila je vesela ekipa iz Karlovca – mama Sandra Polović te njena kći Asja Petričić u društvu male obitelji, Ane, Borisa i Marka Gojaka.


– Prvi put smo čuli za ovu manifestaciju putem društvenih mreža te smo se odlučili doći, ponajviše radi djece koja su od ranog jutra bila uzbuđena. Krenuli smo iz Karlovca dosta ranije, stoga smo malo i upoznali Gorski kotar kroz koji inače samo prođemo na putu do mora. No, to ćemo sigurno ispraviti jer već sad smo uživljeni u ovu manifestaciju te mnoge druge za koje smo tek saznali – poručila je Sandra, objasnivši da je nagovorila da s njima idu i Ana te njena obitelj.


– Bilo je idemo, idemo. Kratko i jasno, nismo se dvoumili. Sviđa nam se atmosfera, priroda je predivna, posjetitelji su šaroliki i nemam zamjerki. Ovo je sigurno bila odlična ideja kako provesti večer s obitelji i prijateljima – poručila je Ana, ujedno strpljivo odgovarajući na sinova pitanja kada ide vlakić.


Oduševljen kako je organizacijski sve ispalo te zadovoljan brojem posjetitelja koji raste već šestu godinu za redom, što dokazuje da je manifestacija Noć spilja pun pogodak, je i načelnik Općine Lokve Toni Štimac.


Glazbeno uživanje


– Svake godine je trud organizatora, TZ-a Lokve, PD-a Špičunak i KD-a Lokvarka, uz potporu Općine Lokve, velik te se pazi da sve protekne u redu, a povratne informacije posjetitelja su nam veoma bitne. Već prije 20 sati imali smo više od 40 posjetitelja te su grupe jedna za drugom punile bez problema svoju kvotu te kretale uz vodiče. Svake godine trudimo se uvesti i novitet, stoga je ovu godinu na redu bilo glazbeno uživanje zahvaljujući cijeloj obitelji Tuhtan. Oni su na određenim točkama imali glazbeni nastup – Marie Tuhtan svirala je klavir na samom početku šetnje, potom je kraj Medvjeđeg brloga na samom vrhu stijene pod reflektorima bio Marin Tuhtan na harmonici. Kraj Amfiteatra pozornost je svojim glasom plijenila Goranka Tuhtan, a u Golubinjoj spilji svirkom na violini Pauline Tuhtan ostali su svi začarani. Cijela obitelj je glazbeno talentirana i mi smo bili veoma sretni i zahvalni što su pristali biti dio glazbenoga iznenađenja te ujedno pokazali koliko talenata Gorski kotar ima – izjavio je načelnik Štimac.


Ako je Park-šuma Golubinjak svojim sadržajem posjetitelje oborila s nogu, spilja Lokvarka ih je »dotukla« zajedno sa svojim vodičima koji su objasnili zašto je upravo ova spilja jedna od ljepših u Hrvatskoj. Za djecu, jedan od ljepših dijelova bila je i vožnja vlakićem, a za odrasle sigurno fritaja od vrganja koja je mamila svojim okusom. Komentari su bili da je jednostavno bila za prste polizati!