Novi život

Nekad poznati restoran “Risnjak” postaje dom za starije?

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Gradonačelnik Mufić pojasnio je da je pretvaranje nekadašnjeg restorana u dom za umirovljenike početna ideja od koje se, javi li se kvalitetniji investitor, može i odustati



VRBOVSKO – S deset glasova za, jednim suzdržanim i šest protiv Gradsko vijeće Vrbovskog prihvatilo je prijedlog gradonačelnika Vrbovskog Dražena Mufića o kupnji nekadašnjeg restorana »Risnjak« u Severinu na Kupi.


U tom, nekada vrlo popularnom, restoranu, znanom putnicima »starom cestom« od Zagreba do Rijeke, Grad Vrbovsko planira, nakon što potpiše kupoprodajni ugovor s PIK-om Rijeka koji je vlasnik tog objekta, urediti prostor za kvalitetan dom umirovljenika, najavio je gradonačelnik, a Antona Burića (SDP) zanimalo je tko će biti vlasnik tog doma.


– Njime će upravljati i vlasnik biti Grad Vrbovsko, odgovorio mu je gradonačelnik Mufić dodavši da je pretvaranje nekadašnjeg restorana u dom za umirovljenike početna ideja od koje se, javi li se kvalitetniji investitor s nekog drugog područja djelatnosti, može i odustati.


Tri od četiri PIK-ova objekta




Kupnjom bivšeg »Risnjaka« Grad Vrbovsko preuzeo je treću od četiri velike nekretnine koje su bile u vlasništvu PIK-a Rijeka, a vijećnici su na jučerašnjoj sjednici donijeli odluku o još jednoj od njih, točnije već kupljenoj zgradi uprave nekadašnjeg PIK-a o čijoj će prenamjeni i obnovi voditi brigu gradsko poduzeće »Vode« d.o.o. Vrbovsko, a većinom glasova vijećnici su dali suglasnost tom poduzeću za podizanje kredita od milijun kuna koji će biti iskorišteni za kupnju i djelomičnu obnovu.


Antona Burića zanimalo je hoće li »Vode« moći vraćati taj kredit, a gradonačelnik Mufić odgovorio mu je da ako »Vode« ne budu mogle, uskočit će Grad Vrbovsko jer su »Vode« gradsko poduzeće.


S uvjerljivom većinom (15 za, po jedan suzdržan i protiv) prihvaćeno je raspisivanje natječaja za energetsku obnovu nekih objekata u Vrbovskom (svlačionice NK Vrbovsko, zgrada suda, zgrada grada u Dobri…), kao i odluka o proširenju građevinskog područja (skijalište u Vujnovićima, prostor kraj bivšeg disko kluba, groblje Dokmanovići…) na kojima se planiraju neki novi sadržaji.


Bitnijih primjedaba nije bilo ni na izvješće o polugodišnjoj realizaciji proračuna koja na prvi pogled djeluje daleko od plana jer su na godišnji plan od 51 milijuna kuna prihodi u prvih šest mjeseci 10 milijuna kuna. No, pojasnio je gradonačelnik Mufić, u drugom dijelu godine dolazi do bitnijeg porasta realizacije programa i projekata vezanih uz sredstva koja dolaze izvan okvira gradskih prihoda pa će i realizacija proračuna na kraju biti znatno viša.


Pri izvješću o radu gradonačelnika u prvih šest mjeseci nezadovoljstvo ulaganjem na područje MO-a Moravice izrazio je Jovan Trbović (Unija Kvarnera) upitavši gradonačelnika što je s dolaskom ulagača u nekadašnji »Chromos« te predloživši da se tamo postave CNC strojevi.


Mufić mu je odgovorio da je do sada razgovarao i u Moravice doveo četiri-pet potencijalnih ulagača od kojih su posljednji planirali otvoriti spalionicu otpada, ali su odustali.


Divlje odlagalište


– Taj objekt ima novog vlasnika i on odlučuje o svemu. U nekoliko sam navrata pokušao naći ulagače, ali sve što sam predlagao je odbijano, pa i taj zadnji pokušaj kogeneracijskog postrojenja za spaljivanje otpada koji je dio ljudi u Moravicama smatrao ekološki opasnim pa je ulagač odustao.


Budući da moji prijedlozi ne prolaze, predlažem da vi kao Mjesni odbor pokušate naći ulagača koji bi vam odgovarao, rekao je Mufić.


Od niza vijećničkih pitanja izdvojiti svakako treba ono Antona Burića (SDP) koji je pitao radi li se na dovođenju liječnika u Moravice, a gradonačelnik Mufić odgovorio mu je da je zdravstvo, kao i školstvo, pod ingerencijom Županije, a Grad nastoji pomoći na načine na koje to može pa su, u konkretnom slučaju, budućem liječniku u Moravicama osigurali stan.


Nezavisnog Dalibora Kratohvila zanimalo je zašto je kraj izlaska s autoceste Rijeka – Zagreb prema Vrbovskom nagomilana veća količina otpada, a na gradonačenikov odgovor da je riječ o glomaznom otpadu prikupljenom tijekom nedavno održane ekoakcije »Zelena čistka« reagirao je tvrdnjom kako to nije točno i kako se, u stvari, radi o divljem odlagalištu otpada.


Zašto Grad prodaje restoran i PD Kamačnik?


– Na službenim stranicama Grada stoji poziv potencijalnim ulagačima za kupnju restorana »Kamačnik« i Planinarskog doma »Kamačnik«. Zašto ih prodajemo, ako je toliko u njih uloženo prethodnih godina?, pitao je gradonačelnika Mufića nezavisni Dalibor Kratohvil. Odgovarajući mu gradonačelnik je istaknuo da je u te, kao i mnogi druge objekte, ulagano s namjerom da se obnove, ožive i potakne njihov razvoj.


– Uspjeli smo i cilj nam je ponuditi ih kvalitetnim investitorima, tim više što u slučaju ovih objekata njima upravlja »Komunalac« kojemu ugostiteljstvo nije temeljni posao. Zato ćemo ih pokušati prodati, a ako ponuda i ulagač ne budu dovoljno kvalitetni, nastavljamo kao i do sada, rekao je gradonačelnik Dražen Mufić.