Što ih brine

Mještani Sungera zabrinuti: Podizanje ceste ugrožava kuće

Marinko Krmpotić



SUNGER Dio mještana donjeg dijela Sungera, onog bližem Mrkoplju, ovih je dana uznemiren radovima vezanim uz rekonstrukciju glavne prometnice. Naime, u tom dijelu Sungera većina kuća smještena je malo ispod razine ceste, a budući da novi radovi dodatno »dižu« cestu za nekoliko centimetara, sve je veći strah nekih kućanstava zbog problema koji bi se mogli javiti s kišama i snijegom koji bi, uvjereni su mnogi, mogao potopiti njihova dvorišta, odnosno podrume pretvoriti u bazene blata. Na opasnost od takvog scenarija upozorio nas je Goran Tomić čiji roditelji Josip i Ljubica na adresi Sunger 7 sa strepnjom prate svaku kišu.


Uređenje prilaza


»Znamo da je načelnik Josip Brozović razgovarao u niz navrata s predstavnicima ŽUC-a koji navodno tvrde da nemaju sredstva predviđena za dodatne zahvate poput uređenja prilaza kućama. A bez toga je stanje takvo da se već sada, kad je jesen tek počela, voda sliva u dvorišta, odnosno da s pokrajnjih livada plavi dvorišta iz kojih ne može, kao što je bilo prije, doći do ceste i preliti se u odljeve na cesti.


Čak i tada je znalo ostati vode u našem dvorištu, a sad kad je cesta podignuta stanje će biti još gore. A ne smijem ni misliti što će se dogoditi kad se počnu topiti velike količine snijega. Rješenje je u uređenju tzv. zabatnih kanala koji bi odveli vodu iz dvorišta, odnosno nekoliko kamiona pijeska kojima bi se zaravnalo to područje od ceste do dvorišta«, govori Tomić dodajući kako je proteklog vikenda voda već djelomično ušla u podrum kuće njegovih roditelja što nije nimalo bezazleno jer im se u podrumu nalazi centralno grijanje. Tomić napominje i to da je uglavnom riječ o kućanstvima sa starijim stanovništvom pa bi im Županijska uprava za ceste i zbog toga trebala pomoći, a da je riječ o stanju koje bi moglo donijeti probleme potvrđuje i načelnik Mrkoplja Josip Brozović.




»Ovim radovima cesta će biti podignuta za 40 do 50 centimetara čime će opet u odnosu na kuće biti podignuta njena razina i to zaista dovodi u opasnost kućanstva koja će u tom dijelu Sungera gotovo sva sada biti niža od razine prometnice. Nažalost, mi kao lokalna samouprava nismo imali mogućnost uvida u projekt prije realizacije, a sad iz ŽUC-a tvrde kako u projektu nisu bili predviđeni nikakvi zahvati vezani uz niveliranje te razlike koja će se pojaviti te kako nema sredstava za te dodatne radove. Kako sada stvari stoje, oni će vrlo brzo krenuti u asfaltiranje prometnice, a što će biti nakon toga s opasnošću od vode u dvorištima i podrumima, tek ćemo vidjeti«, rekao je načelnik Brozović.


Uređenje kanala


Georg Žeželić, ravnatelj Županijske uprave za ceste, napominje kako je pred nepune dvije godine pri izgradnji prometnice u gornjem dijelu Sungera reakcija mještana bila ista. »Ljudi su se bunili i tvrdili kako će imati problema s vodom, a izvođači su tvrdili kako će po dovršetku poslova sve biti u redu. Na kraju je tako i bilo, a uvjeren sam da će tako biti i sada. Izvođači radova maksimalno će se truditi da posao obave kako treba, a to znači i da ne bude problema s vodom po završetku radova. Naravno da će ŽUC, ako se pojavi bilo kakav problem, pristupiti njegovom rješavanju. Ja sam već dao nalog da se kanal uz cestu uredi i očisti što će sigurno pripomoći pri otjecanju vode, a ako baš bude velikih poteškoća spremni smo izgraditi i upojni bunar.


Kad je riječ o oborinskim vodama i vodama koje s okolnih livada dolaze do kućanstava, treba reći da postoji zakonska odredba po kojoj vodu koja se na taj način skuplja u dvorištima kuća trebaju riješiti vlasnici tih kuća«, pojasnio je Žeželić dodavši kako, kad je riječ o nasipivanju nekih dvorišta pijeskom, on može pomoći oko nabave pijeska, ali samo nasipavanje trebala bi riješiti lokalna samouprava, a ne Županijska uprava za ceste.