Predstavljena škola

Mamac za osmaše: Tehničare – dizajnere u drvu čekaju i stipendija i posao

Marinko Krmpotić

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Strojarsko-brodograđevna škola za industriju i obrt mladim Goranima ponudila je mogućnost školovanja za ovo posve novo, izuzetno perspektivno četverogodišnje zanimanje



DELNICE  Učenicima osmih razreda goranskih osnovnih škola proteklih se dana predstavila jedna – riječka srednja škola! Riječ je o Strojarsko brodograđevnoj školi za industriju i obrt koja je Goranima ponudila mogućnost školovanja za jedno posve novo zanimanje – drvodjeljski tehničar – dizajner!


Sve do danas, ističe ravnateljica te škole Evica Kozera, u Primorsko-goranskoj, Istarskoj i Ličko-senjskoj županiji nije bilo srednjoškolskog programa za dizajn u drvu, a sad su učenicima koji prihvate ovaj program već osigurane stipendije i radna mjesta.


Niz mogućnosti


– To je četverogodišnje zanimanje nakon kojega se može nastaviti školovanje na bilo kojem fakultetu, a ponajprije na šumarskom (smjer proizvodnje i oblikovanja drvnih proizvoda). Uče se općeobrazovni i stručni predmeti na razini tehničke škole, ali je težište stavljeno na dizajniranje u drvu te programiranje za CNC (computer numeric control) izradu namještaja i kreativan rad.




Drvodjeljski tehničar-dizajner može raditi samostalno ili kao dio tima u oblikovanju, projektiranju, konstruiranju i izradbi namještaja, građevne stolarije i drvne galanterije te u opremanju interijera. Može raditi u drvnoj industriji, kod obrtnika te u prodajnim centrima u nabavi, prodaji, skladištu, otpremi i naplati gotovih proizvoda.


Opremljene radionice


Škola ima odlično opremljene stolarske radionice za ručnu i strojnu obradu drva, gdje dominiraju najsuvremeniji računalno upravljani strojevi na kojima će učenici naučiti raditi. Cilj je naučiti dizajnirati predmet na računalu, a onda ga izraditi na stroju.


Za one koji se žele drvom baviti i u slobodno vrijeme, u Strojarsko-brodograđevnoj školi djeluje i učenička zadruga čiji će članovi moći izrađivati sitne drvene rukotvorine, suvenire i igračke po vlastitim nacrtima – govori ravnateljica Kozera, koja je uz knjižničarku škole Karmen Delač-Petković obišla nekoliko goranskih osnovnih škola i predstavila spomenuti program i mogućnosti školovanja u Strojarsko brodograđevnoj školi za industriju i obrt.  Prof. Kozera i njezini zaposlenici nadaju se da će učenici, koji su još neodlučni u izboru srednje škole, sada uzeti u obzir i ovu mogućnost koja im garantira zaposlenje, kasnije otvaranje vlastitog obrta ili tvrtke i, što je najvažnije, ostanak u Gorskom kotaru.