Sve zatvoreno

Lokve bez restorana, cijelo područje spalo na samo nekoliko objekata brze prehrane

Marinko Krmpotić

Novi vlasnici »Jezera« tvrde da na proljeće idu u obnovu i otvaranje restorana s gruzijskom kuhinjom. »Gorski raj« već je tri godine zatvoren i koliko znamo ne planira ni otvaranje, ni iznajmljivanje. Šteta, jer je riječ o objektu na najljepšem prostoru s kojeg se pruža i pogled na jezero. »Carov most« ne radi nešto više od godinu dana, kaže načelnik Općine Lokve Toni Štimac



LOKVE Jedno od prirodnim ljepotama najljepših goranskih područja, ono na kojem se prostire Općina Lokve, nema restorana! Na svu sreću, pojesti se ipak nešto može, ali tek u objektima tzv. brze prehrane (Golubinjak, Njupač, Mrzlica). No, želite li, kao donedavno, uživati u pravom goranskom restoranu i opustiti se uz domaće ozračje, to do daljnjega neće biti moguće, jer su tri donedavno aktivna takva prostora – zatvorila vrata.


Gruzijska kuhinja


Konkretno, donedavno jedini restoranski prostor, »Carov most« u Mrzloj Vodici, opet je zatvoren jer je zakupac odustao. Motel »Jezero« od prošle godine također ne radi pa tamo više nema ni prehrane ni smještaja, a već tri godine ne radi ni restoran »Eva« u Gorskom raju.


Doda li se tome i podatak da je vrata zatvorio i kafić »Prince«, onda je jasno da je ugostiteljsko-restoranska ponuda na području Lokava posljednjih godina doživjela ozbiljan udarac i svodi se, kad je o privatnim ulaganjima riječ, na kafiće »Floyd«, »Malik« i »Centar« u Lokvama te »Mrzlicu« u Mrzloj Vodici. Može li doći do nekih promjena, pogotovo kad je riječ o restoranskoj ponudi, pitamo načelnika Lokava Tonija Štimca.




– Stanje je trenutačno takvo da novi vlasnici »Jezera« tvrde da se kreće na proljeće u obnovu i otvaranje restorana s gruzijskom kuhinjom. Naravno, da nam je želja da se to pokrene, tim više što je riječ o ugostiteljskom objektu spremnom za rad odmah. »Gorski raj« već je tri godine zatvoren i koliko je nama poznato vlasnik ne planira ni otvaranje, ni iznajmljivanje što je šteta jer je riječ o objektu na najljepšem prostoru, objektu s kojeg se sada pruža i pogled na jezero. »Carov most« ne radi nešto više od godinu dana. Riječ je o objektu koji može preživjeti ljeti, ali ostali dio godine troškovi su preveliki pa već nekoliko zakupaca napušta taj prostor nakon određenog vremena.


No, obnovljena je susjedna »Mrzlica« u kojoj je također moguća tzv. brza prehrana. Potencijalni prostor za objekt prehrane je i bivši caffe bar i disco »Prince« u kojem aktualni zakupac ne planira nastavak rada pa tražimo neko rešenje, jer bi i taj prostor, tim više što se nalazi u samom središtu Lokava, mogao biti odlično mjesto za restoran ili bar piceriju za što ima i pripremljenu infrastrukturu, govori Štimac dodajući da je Općina Lokve u ovakvim slučajevima nemoćna jer je riječ o privatnom vlasništvu.



Uz sve spomenuto neizvjesna je i sudbina objekta brze prehrane u Golubinjaku. Naime, ove godine, napominje načelnik Štimac, istječe najam za Golubinjak.– Slijede uskoro razgovori s novim rukovodstvom Hrvatskih šuma. Problem u dosadašnjem radu bio je taj što nam oni ne priznaju investicije kao dio sredstava vezanih uz najam pa su onda naša ulaganja u taj objekt upitna, rekao je Štimac.


Vatrogasne mjere


– Sve što možemo je poticati vlasnike i nagovarati ih na rad te im omogućavati što povoljnije uvjete. Baš zbog nestanka tog dijela ugostiteljske ponude mi smo kroz rad Komunalnog poduzeća »Lokvarka« pokušali bar malo smanjiti štetu i organiziranjem objekata tzv. brze prehrane što imamo u Golubinjaku te u pokretnoj ugostiteljskoj radnji »Njupač« koja je ovog ljeta radila na lokaciji starog motela. Naravno, to su samo, da ih tako nazovemo, vatrogasne mjere i sigurno je da bi puno