RAZOČARANJE

Koordinacija goranskih čelnika razočarana mjerama brdskog zakona: ‘Treba nam program za spas, a ne za razvoj’

Marinko Krmpotić

Foto D. ŠKOMRLJ

Foto D. ŠKOMRLJ

Gradonačelnik Delnica Ivica Knežević rekao je da je pomalo i uvredljivo da se u predloženom materijalu konstatira da će se Program mjera donijeti u roku od 90 dana od donošenja proračuna, kad se već sada kasni gotovo godinu dana



DELNICE – Predloženi Program mjera poticanja razvoja brdsko-planinskih područja koji je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a odaslalo na adrese svih devedesetak hrvatskih lokalnih samouprava obuhvaćenih novim Zakonom o brdsko-planinskom području, primljen je od goranskih čelnika s blagim razočaranjem.


Naime, od dokumenta koji bi morao biti temelj operativnog djelovanja i omogućiti konkretne aktivnost, programe i projekte, očekivalo se, pogotovo nakon jasno razrađenih i konkretnih prijedloga baš goranskih načelnika i gradonačelnika, puno više.


Nažalost, to se nije dogodilo pa je tako načelnik Fužina David Bregovac istaknuo da je nedostatak konkretnih mjera odviše uočljiv, a smeta ga i činjenica da je ovaj prijedlog trebao biti gotov prije gotovo godinu dana.




– Toliko kašnjenje pokazuje da Gorski kotar, i brdsko-planinska područja Hrvatske općenito, zbog malog broja glasača, političarima i državnim tijelima nisu bitni, konstatirao je Bregovac.


Lista lijepih želja


Gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel složio se s tezom da je Program mjera preopćenit.


– Ovom Programu mjera trebalo bi dodati Akcijski plan i tek onda bi možda sve skupa bilo konkretnije. Previše toga u tekstu počinje s »trebalo bi…, moglo bi…, moralo bi…«.



Gorani smatraju da ih aktualni indeks razvijenosti priječi u daljnjem razvoju.– Indeks razvijenosti ne smije biti kriterij i element u vrednovanju pojedinih aktivnosti u provedbi mjera, jer je neprijeporno da smo i do sada bili svrstani u pojedine visoke grupe razvijenosti, ali samo zbog izuzetno malog broja stanovnika. Upravo stoga iz postojećeg sustava poticanja razvoja brdsko-planinskih područja treba izostaviti indeks razvijenosti kao kriterij vrednovanja, kako bismo učinkovitije ostvarili i realizirali mnoge potrebe koje su nam nedostižne zbog fiskalne podkapacitiranosti, piše u šestom prijedlogu goranskih čelnika.


Kreatorima ovog dokumenta izgleda nije jasno da Gorskom kotaru treba program za spas, a ne za razvoj. Nastavi li se raditi ovakvim tempom i budu li se dokumenti poput ovog »kiselili« desetak godina, a tako je počelo, neće uskoro biti ni potrebni jer će ovdje živjeti jako malo Gorana, rekao je Rajšel.


Načelnik Ravne Gore Mišel Šćuka prijedlog je nazvao listom lijepih želja bez konkretno određenih mjera i poticaja za razvoj.


– Uz to u okvir Zakona ušli su i mnogi koji s brdsko-planinskim područjem nemaju veze i to nije dobro, rekao je Šćuka, a načelnik Općine Lokve Toni Štimac istaknuo je da će upravo takve lokalne samouprave od »brdskog« zakona imati veće koristi od Gorana.


Uvredljivi rokovi


– Jedini koji se za ovaj zakon borimo i predlažemo konkretne mjere smo mi iz Gorskog kotara, a onda nam se raznim kriterijima pridruži još osamdeset općina i gradova od kojih mnogi dobiju puno više nego mi.


Ovaj se dokument trebao pojaviti prije barem šest mjeseci, kako bismo tijekom ljeta i jeseni o njemu raspravljali, popravili ga i kako bi počeo važiti od ove godine. Budući da se to nije dogodilo, strah me je da ćemo na dogovore i pregovore izgubiti i ovu godinu, što je za Gorski kotar jako loše, rekao je Štimac.


Načelnik Skrada Damir Grgurić potvrdio je Rajšelovu tezu da će, nastavi li se ovako, svi zakoni u Gorskom kotaru postati nebitni, jer se neće imati na koga primjenjivati.


– Jedina konkretna mjera u ovim prijedlozima je plaćanje troškova zimskog čišćenja prometnica. Ona se već primjenjuje, a do nje smo došli ne zahvaljujući sustavu, već razumijevanju ministra Butkovića koji poznaje i razumije ovaj kraj, rekao je Grgurić, a gradonačelnik Delnica Ivica Knežević rekao je da je pomalo i uvredljivo da se u predloženom materijalu konstatira da će se Program mjera donijeti u roku d 90 dana od donošenja proračuna, kad se već sada kasni gotovo godinu dana.


Reakcija


– Program je načelno dobar jer pokriva područja na kojima je moguće potaknuti razvoj, ali je odviše apstraktan za razliku od niza prijedloga koje smo mi već slali na adresu nadležnog ministarstva, a učinit ćemo to ponovo, rekao je Knežević koji je i sastavio prijedloge koji će, kao reakcija goranskih načelnika i gradonačelnika, biti upućeni Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU.



Najoštriji je, već po tradiciji, bio načelnik Mrkoplja Josip Brozović, koji je rekao da nakon pročitanog teksta prijedloga mjera nije znao hoće li plakati, ili se ironično smijati.– U osnovi su to prepisani naši prijedlozi, ali bez elemenata konkretizacije i upućivanja tko će i kako te što realizirati, jer to bi trebala biti svrha i srž jednog ovakvog dokumenta. Umjesto toga nastavlja se lijepi hrvatski običaj da proizvodimo dokumente koji nikoga ni na što ne obvezuju. Napominjem da se bez kvalitetne realizacije Programa mjera ni sanjati ne može o uspješnoj primjeni Master plana razvoja turizma Gorskog kotara. Budući da to s ovim predloženim dokumentom nije sigurno, strah me je da smo iznova za vrlo velike novce dobili dokumente i odredbe koje će biti samo slovo na papiru, rekao je Brozović.


U tim prijedlozima, između ostalog, stoji, kako bi se Program razvoja »trebao što prije staviti u proceduru i usvojiti jer je očigledno da dosadašnje mjere nisu donijele napredak.


Naprotiv, stanje je jako teško i došlo je do još većeg povećanja razlika u razvoju između brdsko-planinskih i ostalih područja Hrvatske. Gradonačelnici i načelnici Gorskog kotara načelno podržavaju predložene strateške ciljeve i mjere, ali ih ocjenjuju paušalnim, nedovoljno preciznim, pa čak i diskrecijskim, što dovodi u pitanje njihovu provedbu. Predložene mjere treba konkretizirati mjerljivim pokazateljima«.