Dan Delnica

Knežević: ‘Gorski kotar sada treba imati poseban status’

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Bez ulaganja, investicija koje će otvoriti nova radna mjesta, neće biti ni razvoja ni opstanka. A bez promjena u regulatornom okviru to neće biti moguće, posebno kroz Program mjera temeljem Zakona o brdsko-planinskim područjima koji, na žalost, još nije donesen – rekao je gradonačelnik



DELNICE – Pored tri zaštićene velike europske zvijeri u Gorskom kotaru, žive i ljudi koje bi također trebalo zaštititi, s obzirom na uvjete u kojima žive, jedna je od poruka govora delničkoga gradonačelnika Ivice Kneževića sa Svečane sjednice Gradskog vijeća, održane u Radničkom domu povodom Dana Grada i župe Delnice. Iz tridesetak minuta dugog govora prvog čovjeka Delnica jasno je bilo da se puno radi, ali i da bi stanje moglo biti puno bolje kad bi ovo prirodnim karakteristikama posebno područje imalo isti takav poseban status koji bi ljudima koji tu žive olakšavao život i rad.


U kronološkom nizanju svega što je napravljeno tijekom protekle dvije godine, gradonačelnik Knežević spomenuo je brojne poslove vezane uz komunalnu infrastrukturu (uređenje Lovačke ulice vrijedno 2,4 milijuna kuna, asfaltiranje najugroženijih dijelova ceste od Turki do Kalića, saniranje nerazvrstane ceste prema Razlogama, sanacija dijela državne ceste od Delnica od Lučica…), razne druge poslove poput uređenja krovišta kuglane ili uređenja mrtvačnice i prostora ispred nje, brojne aktivnosti vezane uz turističku infrastrukturu (uređenje Interpretacijskog centra u Crnom Lugu, izgradnje tri baze za e-punionice za električne bicikle u Crnom Lugu, Brodu na Kupi i Delnicama, izgradnju rampe s rukohvatom za invalide na kupalište na Kupi…), kao i projekte što se realiziraju uz pomoć EU sredstava i države, poput pažnje vrijednog programa »Zaželi« kroz koji je uposleno 13 žena.


Pomoć obrtnicima


Nadalje, istaknuo je Knežević, prvi put od kad Delnice imaju status grada, iz proračuna su izdvojena sredstva za pomoć poduzetnicima i obrtnicima – prošle godine 150.000 kuna, a ove 250.000 kuna. Pomagalo se i studente i srednjoškolce s 203.000 kuna za stipendije, a ponos Delnica svakako je i sve poznatija priredba Delnička adventska bajka koja je prošle godine zabilježila posjet od 7.500 gostiju




Sve ovo ostvareno je uz velik trud svih uposlenih u gradskoj upravi, kao i pomoć državnih i županijskih tijela i institucija, napomenuo je Knežević, istaknuvši da bi najbolje bilo kad bi ta pomoć bila zakonski određena.


– Bez ulaganja, investicija koje će otvoriti nova radna mjesta, neće biti ni razvoja ni opstanka. A bez promjena u regulatornom okviru to neće biti moguće, posebno kroz Program mjera temeljem Zakona o brdsko-planinskim područjima u koji polažemo velike, možda i posljednje nade i koji, na žalost, još nije donesen, a to znači da se Gorski kotar i dalje smatra razvijenim područjem. A koliko smo stvarno razvijeni, potvrđuje činjenica da sami nismo u mogućnosti platiti troškove zimske službe, da ne možemo sufinancirati troškove izgradnje pretovarne stanice s potrebnom infrastrukturom, da nismo u mogućnosti sanirati odlagalište komunalnog otpada, da nismo u mogućnosti sufinancirati troškove izgradnje vodnih građevina temeljem švicarske darovnice, a kada bi kojim čudom zbog tog istog indeksa razvijenosti prošli na europskom natječaju, tada zbog nelikvidnosti i kreditne nesposobnosti nismo u stanju predfinancirati odobrene projekte. Sve navedeno ne znači da smo nezahvalni na svemu do sada učinjenom za Gorski kotar, na dosadašnjoj pomoći i potporama, no ne želimo da to bude privremeno, povremeno ili da zavisi o nečijoj političkoj volji! – zaključio je Knežević.


Pozitivni pomaci


Za zakonom određene oblike pomoći Gorskom kotaru koji bi mu mogli donijeti novi život, založio se i predsjednik Gradskog vijeća Delnica Goran Bukovac, dodavši da su dosadašnji decentralizacijski postupci sadašnje Vlade RH već donijeli pozitivne pomake i korist. Čestitajući Delnicama rođendan u ime ostalih goranskih sredina, gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel izrazio je optimizam jer su, rekao je, problemi rješivi, a krenuti treba od nerealne indeksacije koja Gorski kotar procjenjuje razvijenim.


U ime Primorsko-goranske županije pozdrave domaćinima uputila je Dragica Marač, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade, čestitkama se u ime ministra obrane RH i potpredsjednika Vlade RH pridružio i brigadni general Perica Turalija, podsjetivši na uspješnih 15 godina suradnje HV-a i Delnica, a čast završne riječi od niza uglednih gostiju pripala je Olegu Butkoviću, ministru mora, prometa i infrastrukture, koji je podsjetio na nemali doprinos njegova ministarstva i Vlade RH Gorskom kotaru u posljednjih nekoliko godina.


– To je pravi put koji će slijediti i autori Programa mjera novog Zakona o brdsko-planinskom području. Kad je Gorski kotar u pitanju, svi moramo, bez obzira na političke opcije, staviti glave skupa i raditi na napretku – poručio je ministar Butković.


Nagrada za životno djelo Vilmi Šnajdar


Nagradu Grada Delnica za životno djelo dobila je Vilma Šnajdar za dugogodišnji rad u posvjeti i kulturi, a godišnja nagrada pripala je Marini Miličević za rad s djecom i mladima s posebnim potrebama. Plakete Grada Delnica za okrugle obljetnice rada dobili su Radio Gorski kotar (50 godina) te za 20 godina rada Dječji vrtić Hlojkica, Društvo dijabetičara Delnice, Hrvatska gorska služba spašavanja, Karate klub Delnice te Orijentacijski klub Ris. Zahvalnice su za pomoć pri gastropriredbama dobile Dina Štimac, Biserka Tomac, Branka Majnarić, Branka Malnar, Dušanka Crnković i Tanja Jakovac, a za sportske rezultate Karlo Petranović i HNK Goranin.