Vrbovsko

Kamačnik u 850 haiku pjesama

Danijela Pleše

Ovogodišnji natječaj podrazumijevao je dvije teme – voda i aktivni odmor – a radovi gotovo 300 autora objavljeni su u zborniku pod nazivom »Teče, teče jedan Kamačnik«



VRBOVSKO »Teče, teče jedan Kamačnik« – naziv je petog zbornika haiku poezije predstavljenog na 6. haiku susretu održanom u Planinarskom domu Kamačnik u Vrbovskom. Riječ je o već tradicionalnoj manifestaciji koju organizira Slavica Grgurić Pajnić, predsjednica Udruge »Goranski koraci«, a ove godine zahvaljujući pokroviteljstvu Grada i Turističke zajednice Vrbovskog.


Ovogodišnji natječaj podrazumijevao je dvije teme – voda i aktivni odmor – a za izbor najboljih radova, uz Grgurić Pajnić, bili su zadužene i haiku pjesnikinja i mentorica Jasna Popović Poje te profesorice Božica Pleše i Manuela Valenčić. Uoči samog susreta za sudionike je bilo organizirano kratko razgledavanje Vrbovskog, dakako u pratnji predstavnika TZG-a, a sam je susret obilježio veliki odaziv publike pa se u dvorani tražio stolac više.


Riječi dobrodošlice svima je uputila organizatorica Grgurić Pajnić prisjetivši se prijašnjih zbornika koji omogućuju upoznavanje ljepota Gorskog kotara na specifičan, haiku način te izrazivši zadovoljstvo velikim brojem radova pristiglih na natječaj. Naime, pristiglo je čak 852 radova 298 autora. Prisutne je pozdravio i gradonačelnik Vrbovskog, Dražen Mufić, zadovoljan velikim odazivom, ali i činjenicom što se Vrbovsko i Kamačnik nalaze u zborniku što će, uvjeren je Mufić, biti iskorišteno i u turističkoj promociji ovog kraja.




Zadovoljstvo nije skrivala ni književnica Đurđa Vukelić Rožić koja je i pomogla pri izdavanju zbornika »Teče, teče jedan Kamačnik«.


– Nisam ni sumnjala u organizaciju ovog susreta i razvoj haikua u Hrvatskoj, a ovi putujući susreti idealni su za promociju Gorskog kotara. Trebamo biti ponosni na činjenicu da je Hrvatska zauzela visoko mjesto u haiku svijetu jer haiku je stanje duha, dio vas, i morate iskreno pisati i nikada prestati učiti, poručila je zaljubljenica u haiku Đurđa Vukelić Rožić.


Božica Pleše najboljima je uručila nagrade i pohvalnice, prisutni autori pročitali su svoje pjesme, a okupljeni ih pohvalili pljeskom.


– Svaki haiku susret motivira nas na daljnje stvaranje u ovoj formi i jača suradnju među domaćim autorima, stoga i ne čudi sve veći broj prispjelih radova kao i broj prisutnih na susretima. Dakako, najviše nas vesele zadovoljna lica djece koja su pročitala svoje radove pri preuzimanju nagrada – istakla je Slavica Grgurić Pajnić.