Pioniri

Gospodarenje otpadom: Vrbovsko uspješno udovoljilo europskim zakonima

Marinko Krmpotić

Završni radovi na sanaciji odlagališta Cetin / Foto M. KRMPOTIĆ

Završni radovi na sanaciji odlagališta Cetin / Foto M. KRMPOTIĆ

Nakon sanacije, nekadašnje »brdo smrada« djeluje poput kakvog brežuljka idealnog za odmor i opuštanje. Možda bi baš u tom smjeru mogla krenuti razmišljanja vezana uz novu namjenu lokacije



DELNICE  Potpunom sanacijom odlagališta otpada Cetin, Grad Vrbovsko je uz otok Krk jedini na području Primorsko-goranske županije te u Hrvatskoj među rijetkim lokalnim samoupravama, uspješno uz sufinanciranje iz EU fondova i državnog proračuna kraju priveo financijski zahtjevne poslove sanacije odlagališta otpada, poslove koji u skladu sa zakonima EU-a tek očekuju vrlo velik broj lokalnih samouprava u Hrvatskoj.


Svi planirani poslovi kraju su privedeni u roku, naglasio je na završnoj tiskovnoj konferenciji predstavljanja ovog projekta gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić istaknuvši da je Grad Vrbovsko kvalitetno napravljenom kandidaturom za projekt sanacije odlagališta Cetin uštedio znatan iznos novca.


Uskoro nova namjena


– Među posljednjima smo »skočili u vlak« EU sufinanciranja zahvaljujući čemu smo iz EU fondova osigurali 85 posto potrebnih sredstava, 10 posto osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a naša obveza kao lokalne samouprave bila je 5 posto. Posao ni u jednom segmentu nije bio lagan, bilo je poteškoća i s rješavanjem vlasništva državne imovine, a posebno sam razočaran odnosom Primorsko-goranske županije koja nam niti na jedan način nije željela pomoći u troškovima izgradnje pretovarne stanice pa smo oko milijun kuna potrebnih za početak sanacije odlagališta morali osigurati isključivo vlastitim ulaganjima, rekao je Mufić istaknuvši da je prvi zadatak nakon uspješno izvedene sanacije osmisliti za odlično uređen prostor neke oblike aktivnosti te mu dati i novu funkciju, tim više što će zahvaljujući obvezi monitoringa, Grad Vrbovsko za to područje, sukladno ugovoru, morati 30 godina plaćati određenu naknadu.




O realizaciji opsežnih poslova sanacije konkretnije je govorio Davor Barač, direktor tvrtke Pangeo i voditelj cjelokupnog projekta podsjetivši da je nakon uspješno osigurane sve potrebne dokumentacije i kvalitetne prijave u kolovozu 2018. godine potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.


– Ukupna vrijednost projekta, a to znači i sa sredstvima za monitoring, je 5,7 milijuna kuna pri čemu je za radove na sanaciji iz EU fondova bilo osigurano 2,9 milijuna kuna, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 350.000 kuna, a iz proračuna Grada Vrbovskog izdvojeno je 175.000 kuna. U planiranom roku uspješno je sanirana površina od 0,6 hektara, a krajnji je cilj bio zatvaranje odlagališta otpada te regeneracija zemljišta što je izvođač radova, poduzeće HIS d.o.o. iz Donje Višnjice, i realizirao, rekao je Barač.


Transformacija


Zatvaranjem i sanacijom nekadašnjeg odlagališta otpada Cetin, Grad Vrbovsko ispunio je ciljeve navedene u Planu gospodarenja otpadom RH 2017 – 2022, što znači da je, kao jedna od rijetkih lokalnih samouprava u Hrvatskoj, usklađen s odredbama Zakona o održivom gospodarenju otpadom.


Posjet bivšem odlagalištu otpada Cetin pokazuje da je zaista napravljen dobar posao. Na samom nekadašnjem odlagalištu, kao ni u njegovoj blizini u kojoj se također znalo naći otpada, nema više niti jednog papirića, a kamoli nekog drugog oblika otpada.


Posao tzv. hidrosjetve te zazelenjavanja realiziran je tako da sada nekadašnje »brdo smrada« djeluje poput nekog elegantnog engleskog brežuljka idealnog za odmor i opuštanje. Možda bi baš u tom smjeru mogla krenuti razmišljanja vezana uz novu funkciju lokacije koju su generacije stanovnika s područja Vrbovskog pamtile kao odlagalište otpada. Sad je to nešto sasvim drugo…