Regionalni razvoj

“Gorski kotar u fokusu”: U Mrkoplju konferencija o mogućnostima razvoja zelenog srca Hrvatske

Tihana Tomičić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Skup će okupiti sve dionike, od gradova i općina do županijskih službi, kako bi svi izrazili svoje mišljenje te da se utvrdi set mjera temeljenih na konceptu funkcioniralne i fiskalne decentralizacije, koje će se poslati državi u svjetlu novog Zakona o regionalnom razvoju



RIJEKA Idućeg petka, 26. travnja, u Mrkoplju će se održati konferencija o razvoju Gorskog kotara koju organizira Primorsko-goranska županija u suradnji sa svojim dvjema agencijama, Regionalnom razvojnom agencijom i Regionalnom energetskom agencijom Kvarner.


Konferencija se održava pod nazivom »Gorski kotar u fokusu«, a u njenom sklopu održat će se niz radionica – jedna će analizirati recentni život u Gorskom kotaru, druga pokazati uspješnu inozemnu praksu u poticanju razvoja brdsko-planinskog područja, potom će se predstaviti projekt »Pametni Gorski kotar« kao projekt novih tehnologija koje mogu poboljšati kvalitetu života stanovnika, a na kraju će se dati i pogled u budućnost Gorskog kotara, pri čemu će se predstaviti zakonski i strateški okvir za razvoj ove subregije Primorsko-goranske županije.


Na temelju koncepta funkcioniralne i fiskalne decentralizacije, koju zastupa ova županijska vlast na čelu sa županom Zlatkom Komadinom, a uvažavajući razvojne posebnosti Gorskoga kotara, župan Komadina bio je, kako kaže, motiviran za organizaciju jednoga ovakvog skupa koji će okupiti sve dionike, od gradova i općina, preko poduzetnika do samih županijskih službi, s ciljem da svi izraze svoje mišljenje o razvoju Gorskoga kotara, te da se utvrdi set mjera koje će se poslati državi, odnosno Ministarstvu regionalnog razvoja i ostalim ministarstvima, u svjetlu novog Zakona o regionalnom razvoju temeljem kojega će se donositi sve buduće mjere.


Razvojne posebnosti




Mjere koje će biti predložene su, osim spomenute decentralizacije, uopćeno govoreći i: vraćanje komunalne naknade jedinicama lokalne samouprave Gorskog kotara za objekte od državnog značaja kao što su akumulacijska jezera, potom osiguranje prioritetnog financiranja iz fondova EU, osiguranje financiranja nacionalne komponente u takvim europskim projektima, potom generalno decentralizacija upravljanja prirodnim resursima Gorskog kotara, a također i revalorizacija napuštenih te izgradnja novih stambenih objekata uz subvencioniranje troškova od strane države, zatim poticaji za smanjenje cijene rada za radnike zaposlene u Gorskom kotaru kroz smanjenje doprinosa na plaće te oslobođenje poreza na dobit za poduzetnike, državno sufinanciranje zimske službe, smanjenje cestarine za sve stanovnike i poduzetnike u Gorskom kotaru, kao i osiguranje mreže društvenih sadržaja kao što su škole, domovi zdravlja, banke, pošte itd.


Kako kaže pročelnik za razvoj i infrastrukturu Primorsko-goranske županije Ljudevit Krpan, konferencija se održava upravo kako bi se pokazao značaj područja s razvojnim posebnostima, a Gorski kotar u PGŽ-u je, zajedno s otocima, takvo područje kojem treba pristupiti s posebnom pažnjom i sa sasvim konkretnim mjerama.


Francuska iskustva


– Želimo skrenuti pažnju državi da je potrebna posebna briga prema ovim područjima – kaže Krpan, koji ističe da će lokalna samouprava predstavnicima države na tom skupu pružiti cijeli niz argumenata za takve posebne mjere. – Pripremamo prijedlog mjera koje na ključni način mogu pomoći razvoju Gorskog kotara, ostanku stanovništva i novim radnim mjestima – kaže pročelnik Krpan.


Među ostalima, na skupu će biti i predstavnici francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj, koji će predstaviti mjere koje oni koriste prema svojim brdsko-planinskim područjima.


– Ako država poveća svoje sufinanciranje samo, primjerice, održavanja cesta i zimske službe, tada sam taj novac, koji inače osiguravaju drugi izvori, može ići na jačanje društvene infrastrukture u Gorskom kotaru. Primjerice, naša ideja će biti i da od države zatražimo da svojim »nalogom« propiše da tvrtke ne zatvaraju svoje podružnice u Gorskom kotaru, naravno uz određene subvencije, jer znamo da, ako u mjestu nema banke, pošte, doktora ili škole, mjesto odumire.


Svi zajedno moramo osigurati uvjete za normalan život, i tada ni demografska slika više neće biti tako nepovoljna, kao što je danas. Naravno, tu je nezabilazna i porezna priča, odnosno posebni set mjera za porezne olakšice i za građane i za poduzetnike – kaže pročelnik Ljudevit Krpan.