Jačanje HDZ-a

Gorski kotar skreće udesno: Analiza izbora u svih devet lokalnih samouprava

Marinko Krmpotić

Ravna Gora, dugogodišnje SDP-ovo uporište, na ovim se izborima potpuno okrenula HDZ-u / Foto Marinko KRMPOTIĆ

Ravna Gora, dugogodišnje SDP-ovo uporište, na ovim se izborima potpuno okrenula HDZ-u / Foto Marinko KRMPOTIĆ

Gotovo u svim sredinama primjetno je jačanje HDZ-a, blago slabljenje SDP-a te pojava novih, mahom mladih političara. Najveće iznenađenje je novi načelnik Ravne Gore, mladi HDZ-ovac Mišel Šćuka koji je pobijedio iskusnog SDP-ovog Anđelka Florijana. HDZ je jači i u većini lokalnih vijeća



Primjetno jačanje HDZ-a, blago slabljenje SDP-a te pojava novih, mahom mladih političara, odlike su lokalnih izbora na području Gorskog kotara. Krenemo li od ljudi, uočljivo je nekoliko potpuno novih čimbenika na političkoj karti Gorskog kotara, slobodno se može reći i iznenađenja.


Nedvojbeno je na prvom mjestu novi načelnik Ravne Gore, mladi HDZ-ovac Mišel Šćuka koji je u dvoboju s Anđelkom Florijanom (SDP), koji iza sebe ima dva odrađena mandata, bio bolji za 38 glasova (600:562) i postao načelnik Ravne Gore! Njemu uz rame je fužinarski dvojac koji će u drugom krugu odlučiti tko je bolji – David Bregovac (Laburisti) bio je sa 172 glasa bolji od drugoplasiranog Hrvoja Ljubobratovića (SDP/HSU/HSS) za samo tri glasa, a obojici je ovo bio prvi istup u kandidaturi za načelničko mjesto i mnogi ih nisu očekivali ovako visoko.


Sličan rasplet je i u Mrkoplju, gdje će u drugi krug David Crnić (HDZ) sa 176 osvojenih glasova i Josip Brozović sa 127, pri čemu Crnić do sada uopće nije bitnije sudjelovao u političkom životu Mrkoplja, a Brozović je dugogodišnji vijećnik HNS-a. Listu novih lica u borbama za mjesto načelnika ili gradonačelnika upotpunjuju Ana Rendulić (HDZ) koja će u drugom krugu u Čabru nastojati dostići veliku prednost (239:587 glasova ili 13,98:34,33 posto) koju pred njom ima Kristijan Rajšel (SDP), a u sličnom je položaju i Tomislav Mrle (PGS) koji u Delnicama podosta zaostaje (571:1.025, odnosno 23,5:41,55%) za aktualnim gradonačelnikom Ivicom Kneževićem.


Grgurić pomeo Grgurića




Pogled na dio izbora vezan uz čelna mjesta goranskih gradova i općina pokazuje da su izbori gotovi u pet sredina. U Skradu je, već po tradiciji, HDZ-ovac Damir Grgurić treći mandat zaredom pomeo konkurenta iz SDP-a, ovog je puta to bio Željko Grgurić koji je osvojio 106 glasova ili 18,69 posto, a njegov prezimenjak Damir 443 ili 78,13 posto. Šesti mandat za redom dominaciju je iskazao i Dragutin Crnković koji je u Brod Moravicama uzeo 62,56 posto glasova (254), dok je Borisu Delaču pripalo 146 ili 35,96 posto.



Zanimljiv je slučaj Ravne Gore koja je poprilično vremena bila SDP-ovo uporište, a stvari su se počele mijenjati ponajprije djelovanjem Majde Burić. Zahvaljujući njoj i ostalim članovima HDZ-a ta je stranka polako počela dobivati pri izborima za, primjerice, europarlament ili stranačke izbore, a sad je ostvarila potpunu pobjedu na lokalnim izborima – Mišel Šćuka pobjednik je izbora za načelnika, HDZ izbora za Općinsko vijeće i za listu Županijske skupštine, a Majda Burić pobijedila je u utrci za župana!



Odluka da uz sebe veže što širu lijevu koaliciju (SDP/HNS/HSU/ HSLS/HSS/PGS) pokazala se ispravnom za Tonija Štimca (SDP) koji je u Lokvama osvojio naklonost 324 birača (55,48 posto), dok je usamljeni HDZ sa Sanjom Beljan Brkić osvojio 248 ili 42,47 posto. Četvrtu pobjedu u duelu HDZ-SDP izvojevao je u Ravnoj Gori već spomenuti Mišel Šćuka, a ovoj četvorci pobjednika u dvobojima treba, uz posebne pohvale, pridodati i gradonačelnika Dražena Mufića koji je u troboju s Daliborom Kratohvilom i Marijanom Račkim iskazao veliku uvjerljivost te s osvojenih 53,76 posto glasova postao pobjednik već u prvom krugu.


U drugom krugu izbora za (grado)načelnika favoriti su, s obzirom na već spomenuti broj glasova, Knežević u Delnicama, odnosno Rajšel u Čabru. Naravno, u tim novim dvobojima treba računati da će glasovi kandidata koji nisu prošli u drugi krug sada ići nekome od ovih kandidata pa neizvjesnost u ovim sredinama još uvijek ne treba isključiti, a sigurno je da će je u izobilju biti u Mrkoplju te pogotovo u Fužinama, gdje je Bregovac za samo tri glasa bolji od Ljubobratovića.


Majda Burić / Foto Marinko KRMPOTIĆ


Majda Burić / Foto Marinko KRMPOTIĆ



Posebno je zanimljiv, pa i poučan za lijevu opciju, primjer Mrkoplja. Tamo se, naime, koalicija SDP/HNS/HSS nije mogla složiti oko zajedničkog kandidata pa su ponudili Josipa Brozovića (HNS) i Marija Blaškovića (SDP) koji su zauzeli drugo i treće mjesto koje bi, da su se ujedinili i ponudili jednog od njih, vjerojatno značilo pobjedu.


Ravnogorac Mišel Šćuka najveće iznenađenje goranskih lokalnih izbora / Foto Marinko KRMPOTIĆ


Ravnogorac Mišel Šćuka najveće iznenađenje goranskih lokalnih izbora / Foto Marinko KRMPOTIĆ



SDP silazno u vijećima


Potvrđuju to i rezultati izbora za gradska i općinska vijeća jer je u Mrkoplju pobjedu odnijela baš lista SDP/HNS/HSS s 35,60 posto osvojenih glasova, HDZ ima 33,90, nezavisni Matković 15,84, a HSP AS 14,65 posto. Uz ovu, SDP je u bitkama za ulazak u vijeća pobijedio u Lokvama s velikom koalicijom te u Čabru samostalno i to su jedine tri pobjede SDP-a, pri čemu treba reći da će u Čabru još trebati kemijati da bi se osigurala prevlast u vijeću, a isto je i u Mrkoplju.



Zanimljivo je pogledati i rezultate izbora za župana i liste za županijsku skupštinu. Usprkos kampanji koju su za listu Hrvoja Burića vodili goranski čelnici Dražen Mufić, Ivica Knežević i Marinko Kauzlarić smješteni visoko na Burićevoj listi, uvjerljivu pobjedu u borbi županijskih listi odnio je SDP koji je osvojio Lokve, Vrbovsko, Delnice, Fužine i Čabar, HDZ je uzeo Brod Moravice, Skrad, Ravnu Goru i Mrkopalj, a lista Hrvoja Burića osvojila je tek tri treća mjesta – u Delnicama, Vrbovskom i Mrkoplju.


U glasovanju za župana iznova je vrlo premoćno pobijedio Zlatko Komadina kojem su povjerenje dali glasači Skrada, Lokava, Delnica, Vrbovskog, Mrkoplja, Fužina i Čabra, dok je Majda Burić prednost ostvarila samo u Brod Moravicama i Ravnoj Gori.



I dok SDP bilježi lagani pad (izgubili su i Ravnu Goru), HDZ ima razloga za zadovoljstvo jer su pobijedili u Brod Moravicama, Skradu, Ravnoj Gori i – Fužinama! Posebno je, s obzirom na tradiciju, iznenađujuća pobjeda u Fužinama gdje će trebati puno dogovaranja želi li se steći prednost u vijeću, dok će u ostale tri spomenute sredine HDZ vladati većinski.


Uz HDZ i SDP, i ovog su se puta iskazali i nestranački kandidati, posebno Dražen Mufić koji je pobijedio u Vrbovskom u borbi za gradonačelnika, a velike su mu šanse i za prevlast u Gradskom vijeću.


Odličan rezultat s potencijalom za potpunu pobjedu u drugom krugu ima i Ivica Knežević i njegova nezavisna lista u Delnicama, a ostali »nezavisnjaci« nisu tako sjajno prošli – Dalibor Kratohvil (Vrbovsko), Marinko Kauzlarić (Fužine) i Zvonko Matković (Mrkopalj) treći su i bit će bitni za formiranje vlasti, kao i Dražen Starčević koji je četvrti u Fužinama te Alain-Stojan Leskovar i Sanja Janeš u Čabru.