Financijski udar

Gorani moraju isplatiti Beton Lučko: Petina delničkog proračuna za izgubljeni sudski spor

Marinko Krmpotić

Izgradnja multifunkcionalne dvorane-klizališta u Delnicama koštala više no što je bilo planirano / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Izgradnja multifunkcionalne dvorane-klizališta u Delnicama koštala više no što je bilo planirano / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Delnice trebaju platiti 4,1 milijuna kuna za glavnicu, zatezne kamate i postupak, a sve zbog nepriznatih izvantroškovničkih radova na gradnji dvorane-klizališta. Prvi čovjek Grada poštovat će odluku suda, no najavljuje kaznene prijave protiv onih koji su doveli Grad u ovu situaciju



DELNICE  Tek što su, zahvaljujući razumijevanju Vlade RH, riješili ogroman (4 milijuna kuna) problem vezan uz enormne troškove zimskog čišćenja prometnica tijekom jedne od najžešćih goranskih zima posljednjih desetljeća, pred Delnicama je nova financijska oluja.


Naime, Grad Delnice izgubio je višegodišnji sudski spor s poduzećem Beton Lučko d.o.o. kojem, na temelju sudske odluke, treba platiti 4,1 milijun kuna za glavnicu, zatezne kamate i troškove postupka, a sve zbog nepriznatih izvantroškovničkih radova na izgradnji multifunkcionalne dvorane-klizališta u Parku kralja Tomislava.


Uzmemo li u obzir da izvorni delnički proračun iznosi 21,5 milijuna kuna, onda je jasno kakvo će to biti financijsko opterećenje za Grad. Podsjetimo, do spora je došlo još 2008. godine, kad Grad Delnice nije želio platiti nove neugovorene troškove koje je to poduzeće prikazalo, pa je uslijedila tužba, a spor je ovih dana dobio po Grad Delnice vrlo nepovoljan epilog. Delnički gradonačelnik Ivica Knežević svjestan je da je riječ o ozbiljnom problemu i o svoti koju Grad Delnice trenutačno nema.


Osjećaj gorčine




– Sudsku odluku moramo poštovati i mi ćemo to i učiniti. Do tih novaca pokušat ćemo doći ovrhom vezanom uz uspješnu ustavnu tužbu Grada Delnica kojom smo dobili pravo na uskraćenu komunalnu naknadu za objekte i nekretnine koje koristi Hrvatska vojska, kao i za bivše vojne objekte. Zaista mi je žao što moramo ići u tom smjeru jer nam je država bitno pomogla u snošenju troškova zimskog čišćenja pa sada ovaj naš potez može djelovati i kao oblik nezahvalnosti, ali ja drugi način i rješenje, na žalost, ne vidim. Budući da je Beton Lučko bio u predstečajnoj nagodbi, zbog njihovog poreznog duga prema državi, pokušao sam naći rješenje u klasičnoj cesiji, ali predstavnici Ministarstva financija nisu na to pristali, budući da se radi o poreznom dugu u nadležnosti Porezne uprave i sudskoj odluci. To znači da ćemo mi morati »izmisliti« 4,1 milijun kuna i platiti ih. Vjerujem da ćemo u tome uspjeti, ali teško je izbjeći osjećaj gorčine jer smo te novce sigurno moglo iskoristiti i upotrijebiti za podizanje komunalnog standarda u Gradu, a ne za plaćanje grešaka koje je pred deset godina napravio netko drugi – govori Knežević za kojeg tu priča nije ni izdaleka gotova.


Kaznene prijave


– Podnijet ću kaznene prijave i imovinskopravne odštetne zahtjeve prema onima koji su doveli Grad Delnice u ovu situaciju. Imam informacije da je projekt izgradnje multifunkcionalne dvorane realiziran samo na temelju glavnog projekta, a bez izvedbenog projekta! Samo na temelju glavnog projekta rađeni su troškovnici koji nisu sadržavali sve što je trebalo, što se ne bi dogodilo da je postojao izvedbeni projekt! Navodno, nije vođena ni građevinska knjiga, niti je intervenirano na način da se radovi zaustave kad su se odnosi počeli komplicirati. Da se to učinilo, izbjegle bi se dubioze. Umjesto toga, nastavilo se s radovima, nastali su novi brojni troškovi koje voditelji projekta nisu htjeli priznati pa je uslijedila tužba poduzeća Beton Lučko koje je tu tužbu ovih dana i dobilo.



– Po meni krivnja je na nadzornom organu koji nije štitio interese Grada kako je morao. Kad je postalo jasno da problemi postoje, trebalo je zaustaviti radove. To nije učinjeno i to treba raščistiti, a ako neki organi koji bi trebali procjenjivati elemente za službene poteze i gonjenje ustanove da je to potrebno – neka obave svoj posao. Mislim da je prošlo vrijeme da može svatko raditi što hoće i misliti da mu se ništa neće dogoditi – rekao je Knežević.



Sve se to događalo 2008. godine, a dvorana je otvorena 2009. godine. Ja sam na čelo Delnica došao 2013. i o svemu ovome ništa nisam znao, pa i nisam mogao reagirati i spriječiti taj trošak, ali ću ga morati platiti.


Grad Delnice je tužen stoga što je po EU pravilima Grad morao biti prijavitelj projekta i Grad je potpisao ugovor o gradnji, a operativna razina je išla preko Runolista, čiji je nasljednik GSC Delnice.


Runolist je bilo zajedničko poduzeće Županije i Grada, samo što u njegovom okviru tada nije bilo Općine Čavle. Naravno, o svemu ću razgovarati i s predstavnicima Primorsko-goranske županije koja je bila većinski suvlasnik Runolista – najavio je Knežević.