Hvalevrijedan projekt

GREETINGS FROM MORAVICE Đaci podarili svom mjestu kolekciju od 25 razglednica

Marinko Krmpotić

Cijelu priču potaknula je prof. Davorka Nekić, voditeljica projekta dopisivanja s učenicima iz inozemstva, kada je u moravičkoj pošti našla jednu jedinu razglednicu. U suradnji s bivšim učenicima i splitskom tiskarom, mjesto je konačno dobilo set od 25 prekrasnih razglednica



MORAVICE Pod nazivom »Greetings from Moravice« u holu Željezničko-tehničke škole Moravice skupina mladih Moravičana predstavila je neobičan set razglednica tog mjesta. Glavni »krivac« za cijelu priču je Davorka Nekić, profesorica engleskog jezika koja radi u Područnoj školi Nikole Tesle i vodi tzv. penpal projekt dopisivanja i kontaktiranja s učenicima iz BiH, Srbije, Turske, Španjolske, Portugala, Meksika i Brazila.


– Na startu projekta odlučili smo našim partnerima u projektu poslati razglednicu Moravica. No, u lokalnom poštanskom uredu pronašli smo jednu jedinu razglednicu! Njen je autor bio Đorđe Dokmanović čija je kći Natalija bila moja učenica pa sam joj se obratila i saznala da upravo ona ima vrlo velik broj odličnih fotografija Moravica. Donijela mi je oko 300 fotografija od kojih sam, uz pomoć učenica VIII. razreda, odabrala 25 te smo ih odlučili grafički pripremiti za tisak što nije nimalo jednostavan i jeftin posao pa sam za pomoć zamolila mog bivšeg učenika Nebojšu Petrovića i zajedno smo napravili pripremu, a veliku nam je pomoć pružio i gospodin Branimir Čaljkušić iz splitske tiskare Grafis d.o.o. koja je tiskala razglednice.


Povijesni set


Rezultat svog tog truda je da Moravice prvi put u povijesti mjesta imaju svoj set od 25 razglednica naslovljenih Greetings from Moravice te su spremne i za međunarodno tržište – rekla je prof. Nekić.




Svečana promocija ovih 25 razglednica održana je u holu Željezničke tehničke škole, pri čemu je o fotografijama Natalije Dokmanović govorila profesorica Željka Vrcelj, najavivši kako će uskoro biti otvorena druga izložba fotografija ove mlade fotografkinje. Po završetku promocije upriličena je prigodna prodaja, pri čemu će dio zarade biti iskorišten za skorašnju promociju slikovnice »Đuro the Seagull« učenice Vanje Vučinić, čime PŠ Nikole Tesle nastavlja kvalitetan izvannastavni rad koji je ove školske godine, bar do sada, usmjeren prema učeničkoj umjetničkoj kreativnosti, o čemu svjedoči i set razglednica koji po svemu predstavlja idealan primjer nadgradnje školskih aktivnosti.


Višestruka korist


Naime, školski projekt proširio se znatno izvan svojih okvira i korist donio ne samo moravičkim osnovcima koji su u njemu sudjelovali, već i cijelom mjestu koje sada ima 25 vrlo kvalitetnih razglednica, čime je nedvojbeno obogaćena turistička ponuda ovog dijela Gorskog kotara. Uz to, suradnjom bivših učenika PŠ-a Nikole Tesle s nekadašnjom profesoricom i školom dodatno je istaknuta veza između škole i njenih mladih mještana, što je također pohvalno i na najbolji mogući pozitivan način svjedoči o ljubavi prema zavičaju koja je izražena kroz niz lijepih fotografskih motiva koji će zasigurno uspješno svjedočiti o ljepoti ovoga kraja onima kojima na adresu prispije razglednica s natpisom – Greetings from Moravice.