Goranski risovi

GORANSKA RATNA PRIČA Novi dokumentarac Mirte Mataija i Gorana Zaborca

Marinko Krmpotić

Osim same želje da mladima prenesemo saznanja o bliskoj povijesti, motivaciju za ovaj film smo pronašli i u činjenici da su oslobađanje vojarne i zapljena velike količine oružja i streljiva za povijest Domovinskog rata iznimno važni, kažu autori Mirta Mataija i Goran Zaborac



DELNICE Poznati delnički filmsko-dokumentaristički par Mirta Mataija i Goran Zaborac prošlu su godinu završili novim filmom, jednim od najdužih i najzahtjevnijih u njihovoj petnaestak godina dugoj karijeri bavljenja dokumentarnim filmovima, od kojih su neki osvojili i značajne međunarodne filmske nagrade. Riječ je o filmu »Goranski risovi – priča o 138. brigadi HV-a« kojim je dodatno upotpunjena građa o stvaranju i ratnom putu ove brigade koju su mahom činili Gorani, ali i dragovoljci s područja Opatije, Krka i Rijeke. Mirta i Goran u izradu su filma krenuli nakon što je Ministarstvo branitelja RH prihvatilo ponuđeni scenarij i osiguralo im dio potrebnih sredstava. Potom su se u proces izrade uključile i goranske lokalne samouprave te Primorsko-goranska županija, kao i »Goranski risovi«, Klub 138. brigade HV-a. Snimanje je, ističu Mirta i Goran, trajalo dvije godine.


Ciljana publika: mladi


– Sad kad je sve gotovo i kad je film doživio svoju premijeru sretni smo i zadovoljni jer smo uspjeli napraviti ono što smo zacrtali. No, žao nam je što sve skupa nije napravljeno bar desetak, ako ne i više, godina ranije. Tada bi i sjećanja svih koje smo u filmu snimili bila svježija, a isto je tako nedvojbeno da su taj dio povijesti, kao i ljudi koji su sudjelovali u Domovinskom ratu u sastavu 138. brigade, i ranije od ovog trenutka zaslužili pažnju.


No, bolje ikad nego nikad, a naš je film namijenjen ponajprije mladim ljudima koji, iako nas od događaja o kojima govori film, dijeli svega 25 godina, puno toga ne znaju – ni o bojišnici u Lici, ni o sudjelovanju ove postrojbe u »Oluji«, odnosno činjenici da je nedaleko Delnica srušen jedan neprijateljski vojni avion MIG, objašnjavaju autori te dodaju da su bili motivirani i jednim sasvim konkretnim događajem.– Osim same želje da mladima prenesemo saznanja o bliskoj povijesti, motivaciju za ovaj film smo pronašli i u činjenici da su oslobađanje vojarne i zaplijena velike količine oružja i streljiva za povijest Domovinskog rata iznimno važni. Nakon oslobađanja vojarne na Drgomlju, punih pet dana se pod plaštom magle transportiralo te goleme količine streljiva i oružja u razne dijelove Hrvatske što je uvelike pomoglo uspješnoj obrani Hrvatske. Zato smatramo da o tome treba što češće govoriti, jer se to pomalo, naš je dojam, neopravdano zanemaruje, govore Zaborac i Mataija koji su se osvrnuli i na sam proces izrade dokumentarca.


Kad je riječ o daljnjem životu filma, on će, u skladu s idejama »Goranskih risova«, biti prikazivan u goranskim osnovnim i srednjim školama te lokalnim samoupravama koje su, kao i Primorsko-goranska županija pomogle u osiguravanju troškova potrebnih za rad.




– Korak dalje bit će plasman filma na festivale, a nastojat ćemo ga i ponuditi domaćim televizijskim kućama kako bi se istina o goranskom doprinosu Domovinskom ratu što više širila. Također, uskoro će film biti moguće pogledati i na Internetu, a osim toga, članovi »Goranskih risova« dobit će određen boj primjeraka DVD-a pa će film biti moguće moći pogledati i putem tog medija, najavljuju Goran Zaborac i Mirta Mataija.



Autentične snimke


– Velika pomoć u stvaranju filma bile su nam originalne videosnimke koje je tih dana, prkoseći raznim opasnostima, napravio Valentin Tine Ivančić pa su tako ostali zabilježeni detalji vezani uz osvajanje vojarne te zauzimanje objekata V2 i V3. Te smo snimke iz VHS sustava prebacili u digitalni format, a ostali smo materijal radili kroz posjet svim najvažnijim lokacijama vezanim uz ratna zbivanja kojima su svjedočili pripadnici 138. brigade HV-a. Tako su u filmu obrađena zbivanja na autentičnim lokacijama u Delnicama i okolici, ali i ličkoj bojišnici, sve, naravno, praćeno komentarima i prisjećanjima sugovornika koji su svjedočili tim danima.


Velika pomoć pri izradi bili su, ne samo pripadnici te brigade, već i postojeće arhive koju imaju »Goranski risovi«, Klub 138. brigade HV-a, odnosno dvije knjige koje su Miljenko Balen i Željko Laloš napisali, a govore o osnivanju i ratnom putu 138. brigade HV-a. Uz nas, u izradi filma sudjelovao je i Damir Zagoršćak koji je napisao glazbu, a nakon premijere u Delnicama, ovaj će film, u organizaciji »Goranskih risova« biti prikazivan i u drugim goranskim sredinama, najavljuju Mirta Mataija i Goran Zaborac.