Goranski grad u mreži Kino.hr

FILM JEDNOM MJESEČNO Nakon 23 godine opet kino u Vrbovskom

Marinko Krmpotić

Petar Vujnović, Gordana Vučinić i Marko Pekić najavili su obnovu kinoprojekcija u Vrbovskom / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Petar Vujnović, Gordana Vučinić i Marko Pekić najavili su obnovu kinoprojekcija u Vrbovskom / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Nakon Brešanovog hita »Koja je ovo država« u siječnju, u veljači bi trebala biti prikazana popularna srpska komedija »Taxi Blues«, a u ožujku domaći dječji film »Moj dida je pao s Marsa«



VRBOVSKO Dok se u Hrvatskoj u manjim mjestima kina uglavnom zatvaraju, u Vrbovskom ga – otvaraju! Konkretnije, 25. siječnja ove godine u 20 sati u nekadašnjoj kinodvorani u Vrbovskom će nakon pune 23 godine stanke iznova započeti prikazivanje filmova, a čast obilježavanja novog početka pripala je aktualnom filmskom hitu Vinka Brešana »Koja je ovo država« pri čemu je vrlo zanimljiv podatak da je i posljednji u Vrbovskom kinu prikazani film davne 1996. godine također bio Brešanov filmski hit »Kako je počeo rat na mom otoku«.


Što se od kina u Vrbovskom može očekivati te kako se uopće došlo na ideju o obnovi filmskih projekcija na jučerašnjoj prigodnoj tiskovnoj konferenciji govorili su Gordana Vučinić, ravnateljica Gradske knjižice »Ivan Goran Kovačić« iz Vrbovskog, Marko Pekić iz zagrebačke firme »Radar« koja se bavi distribucijom i projekcijom filmova te Petar Vujnović, predstojnik ureda gradonačelnika Vrbovskog koji je i najzaslužniji za ideju obnove filmskih projekcija u Vrbovskom.


Naime, kako je istaknula Gordana Vučinić, Vujnović je na internetu naišao na podatak da »Radar« preko mreže Kino.hr organizira projekcije u Karlovcu, Dugoj Resi i Plaškom. – Zašto ne i u Vrbovskom?!, predložio je, a gradska knjižnica prihvatila.


Vrbovsko, kino, snimio Marinko KRMPOTIĆ


Vrbovsko, kino, snimio Marinko KRMPOTIĆ





Ulaznica 25 kuna


– Vrlo smo brzo s predstavnicima »Radara« dogovorili suradnju i za početak ćemo projekcije imati jednom mjesečno, a ako zanimanje bude dobro, povećat ćemo broj projekcija. Ulaznica će biti 25 kuna pri čemu prihod dijelimo prikazivač i mi, a zarađeni novac ulagat ćemo u daljnji razvoj ovog projekta čija realizacija ne bi bila moguća bez velike pomoći grada Vrbovskog kojem zahvaljujemo na novom doprinosu širenja kulturnih i zabavnih sadržaja na području Vrbovskog, rekla je ravnateljica Vučinić, a Petar Vujnović istaknuo je da se filmskim projekcijama širi ponuda kulturnih sadržaja (kazališne predstave, književne večeri, likovne izložbe…) koje podupire ili osmišljava Grad Vrbovsko i ustanove koje unutar grada djeluju.


– No, to ne znači da nećemo prihvatiti i druge prijedloge vezane uz širenje ovakvih sadržaja koji će našem stanovništvu biti zanimljivi. Ako se prikazivanje filmova pokaže privlačnim za ljude našeg kraja, možda ćemo se odlučiti i za nabavku kvalitetne digitalne opreme i to sufinanciranjem iz izvanproračunskih izvora. Mislim da će kino biti zanimljivo mnogima jer ima puno ljudi kojima nije jednostavno otići u kino u Rijeku, Karlovac ili Zagreb pa će im, vjerujem, ova ponuda dobro doći, rekao je Vujnović.


Ulaznice i online


U ime »Radara«, direktor Marko Pekić, istaknuo je da mu je izuzetno drago što u funkciju stavljaju još jedno kino.


– Nama je cilj revitalizirati što više starih kina. Kino.hr je mreža kina koja trenutačno radi na nekoliko lokacija u Hrvatskoj i spremni smo pomoći svakome tko želi obnoviti kino, a jako nas raduje činjenica da tijekom posljednjih pet godina lagano raste broj obnovljenih kina i posjetitelja. Vrbovsko se u taj trend uklapa i mi ćemo nastojati što kvalitetnijim programom privući gledatelje pa ćem nakon Brešanovog hita za veljaču osigurati atraktivnu srpsku komediju »Taxi Blues« koja bilježi veliku gledanost u cijeloj regiji, a za ožujak planiramo domaći dječji film »Moj dida je pao s Marsa«. Ulaznice za sve naše predstave, pa i u kinu u Vrbovskom, moguće je nabaviti i online na adresi kino.hr a bit će ih moguće kupiti i u samom kinu prije početka projekcije, rekao je Pekić najavivši, ako za to bude interesa u Vrbovskom, atraktivne filmske projekcije velikih svjetskih hitova, ali i mogućnost posebnih filmskih projekcija za osnovce i srednjoškolce ovog područja, od animiranih filmova do lektirnih naslova.