Hirovita rijeka

Drama na području Kupske doline: Zelenooka ljepotica postala prijeteća bujica

Marinko Krmpotić

Na kupalištu Jez Kupa »vrije« / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Na kupalištu Jez Kupa »vrije« / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Božidar Mance, vlasnik hotela Mance u Brodu na Kupi, rekao je da u više od dva desetljeća nije vidio tako nagli rast Kupe. Stanovnici ovog dijela Gorskog kotara opravdano su se uplašili za svoju imovinu



BROD NA KUPI  Prve jake i vrlo obilne jesenske kiše na području Kupske doline djelovale su vrlo dramatično i mnogi su se stanovnici ovog dijela Gorskog kotara opravdano uplašili za svoju imovinu, jasno je nakon jučerašnjeg obilaska dijela Kupske doline.


Stanje se danas normaliziralo i već od ranih jutarnjih sati Kupa je gubila vodostaj koji je tijekom noću dramatično narastao pa je, primjerice, u naselju Hrvatsko bio svega 22 centimetra manji od rekordnih 4,95 metara i u jednom je trenutku Kupa preplavila most, ali se ubrzo i spustila na podnošljivu razinu.


Dramatično je bilo i nizvodnije, u Brodu na Kupi, gdje nam je Božidar Mance, vlasnik hotela Mance, rekao da za više od dva desetljeća koliko živi u Brodu na Kupi nije vidio tako nagli rast Kupe.




To pokazuju i podaci o količini oborina koje su se u noći s utorka na srijedu obrušile na ovaj dio Gorskog kotara, pretvorivši ga u kišom najbogatiji dio Hrvatske.


Tako je na mjernoj stanici Nacionalnog parka Risnjak u Crnom Lugu zabilježeno 78 litara kiše po metru četvornom, što je još malo u odnosu na Delnice (90), Parg (102) te rekordan iznos od čak 141 litar kiše po metru četvornom u Begovu Razdolju!


Romantična klupica na ušću Kupice u Kupu sva je pod vodom / Snimio Marinko KRMPOTIĆ


Romantična klupica na ušću Kupice u Kupu sva je pod vodom / Snimio Marinko KRMPOTIĆ



Na svu sreću, Begovo Razdolje je najviše naseljeno mjesto Hrvatske pa su se bujice slijevale niz planinu, a prave poteškoće bile su ponajprije uz Kupu, posebno u onim naseljima koja su smještena uz samu rijeku, ili neku od njenih pritoka poput Kupice, Čabranke ili Belice.


Rast njihova vodostaja doveo je dio zatvaranja nekih prometnica uz Čabranku, kao i ceste od Broda na Kupi prema Kuželju, ali je stanje relativno brzo normalizirano, bar kad je riječ o otvorenosti prometnica.


Drugačije i teže bilo je s kućanstvima u čije je podrume ušla voda pa su lokalni vatrogasci morali reagirati u Gerovu i naseljima Mandli i Tršće, a problematično je bilo i u Crnom Lugu gdje su »zaplivali« prostori područne škole, odnosno pilane u Malom Lugu.


Dan bez većih oborina danas je donio smirenje, ali budući da prognoze predviđaju mogućnost nastavka oborina, svakako i dalje treba biti na oprezu, ističe Davorin Klobučar, predsjednik Mjesnog odbora Brod na Kupi.


Više možete pročitati u tiskanom izdanju Novog lista u četvrtak!