Narodna meteorologija

Doznajte što predviđa Lokvarski kalendar. Prva četiri mjeseca spremite se za obilne padaline

Marinko Krmpotić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Strah me je da će prva četiri mjeseca biti puni vremena kakvog baš ne volimo – kišovito, vjetrovito i s puno padalina. Svibanj bi trebao popraviti stanje, a lipanj bi napokon trebao biti stabilan i smirujući, kaže Mirjana Pleše koja njeguje ovaj oblik narodne meteorologije u Lokvama



Kakovo bu to leto vreme (Kakvo će ove godine biti vrijeme) i ove su nam godine pokušale nagovijestiti članice Udruge ljubitelja lokvarskih starina – Mirjana Pleše, Andrea Marković i Marijana Rakas.


Njih tri već dvanaest godina u tiskanoj verziji uspješno »proriču« vremenska zbivanja temeljeći svoj rad na bilježenju svih atmosferskih prilika u razdoblju od Svete Lucije pa do Badnjaka.



Od 12 školskih mudrosti koje prate svaki mjesec, evo nekoliko: »Red je duša sakiga posla, a najveć školskiga«, »Va škole se delaj z veseljon, pa bodo si oko tebe vesele. »Ne dangube va škole ni momenta, bodi vredan!«, »Razome sakiga kojemu knjiga slobije gre! Nuj mu pomoć!«, »I kada niste va škole, čuvaj svoje društvo. Poze na njih!«





Budući da je riječ o 12 dana, svaki dan »glumi« jedan mjesec, a konačni rezultati praćenja najavljuju, po tradicionalnoj narodnoj meteorologiji, kakvi bi moglo biti vrijeme naredne godine.


Mirjana Pleše, na čiju ideju je ovaj oblik narodne meteorologije i oživio objavljivanje tzv. Lokvarskog kalendara po kojem u Lokve, kao i po Žabarskoj noći, postale prepoznatljive, kaže nam kako razloga za optimizam kad je o lijepom vremenu u prva četiri mjeseca baš i nema:


Lijepa jesen


»Strah me je da će prva četiri mjeseca biti puni vremena kakvog baš ne volimo – kišovito, vjetrovito i s puno padalina. Svibanj bi trebao popraviti stanje, a lipanj bi napokon trebao biti stabilan i smirujući. Ljetni mjeseci bit će pouzdani i dobri, kao što će i jesen biti uglavnom dobra i suha, dok će kraj godine donijeti i snijeg, ali ne ozbiljniji i neugodniji. U svakom klučaju prva četiri mjeseca bit će »junački nevaljalo«, pogotovo veljača u kojoj bi mogle biti česte promjene vremenskih prilika«, govori Mirjana Pleše dodajući kako će najbolje biti godišnji uzeti baš u doba ljeta, a možda i u jesen koja će također biti puna boja i lijepih dana.



Siječanj – Počet će oblačnim i mirnim danima, sredinom nastaviti kišovitim, a do kraja južinom i mokrinom.Veljača – Bit će prevrtljivica; kiša, snijeg, vjetar. U kratkim razmacima: puše, ne puše, pada, ne pada, plus, minus…Ožujak – Neće zaproljetniti, donijet će vjetar, kišu, šijune, a završit će snijegom.Travanj – Počet će mirno, sipit će žabljak. Sredinom će biti miran i vedar pa stoga i čestih mrazeva prema kraju.Svibanj – Sunčan i miran proljetni mjesec. Stabilan i topao, izmamit će ljude u vrtove i na njive.Lipanj – U lipnju ćemo uživati u vedrim danima, obilju sunca i toplini, a za Petrovo u petrovskoj vrućini.Srpanj – Počet će naoblakom, a od desetog bit će opet vedrih, sunčanih i toplih dana. Pravi ljetni mjesec!Kolovoz – Stabilan mjesec kratkotrajnih oblačnih i kišnih razoblja, za vedrih noći i prvih mrazova.Rujan – Jesenji mjesec krasan za ubiranje obilja plodova. Neće nam nedostajati topline i sunca.Listopad – Rujanske topline nastavit će se i u listopadu, iako će noći biti mrazovite. Priroda će vas očarati čarolijom boja.Studeni – Mjesec će početi mirno, ali maglovito. Studene temperature neće nas mimoići stoga ćemo vidljivo prazniti prepune drvarnice.Prosinac – Hladan, miran, mrazovit, pun inja, prema kraju godine vodit će nas blagdanskimn ozračjem i sjećanjem na negdašnje prosince.


Uz to što su i ove godine očuvali dio tradicijske kulture vezan uz narodnu meteorologiju, članice Udrugu ovog su puta, povodom sto i šezdesete godišnjice osnovnog školstva u Lokvama, željele odati počast i tom dijelu lokvarske prošlosti pa je u to ime, ističe Mirjana Pleše, kalendar u zelenoj boji školske ploče: »Uz to uz svaki smo mjesec, uz kratke odrednice o vremenu, napisali i jednu tzv. učiteljsku krijepost, odnosno pedagošku poruku koju smo pronašli u časopisu »Napredak« iz 1859. godine.


Povijest i tradicija


Te smo sentence preveli na lokvarsko narječje i stavili po jednu uz svaki mjesec kako bi se vidjelo kako se to moraju u školi ponašati učitelji, a kako učenici. Mislim da i to vrijedi i danas, a tom posvetom školi htjeli smo dati počast lijepoj školskoj prošlosti dugoj 160 godina te zaželjeti našoj školi da i dalje traje jer dok bude škole, bit će i mjesta«, govori Mirjana Pleše koja ističe kako je i ove godine grafičku pripremu napravio Nikola Pleše:


»Tiskali smo 400 primjeraka većeg (A3) i 500 primjeraka manjeg (A4) formata koji se mogu nabaviti kod nas u Udruzi ljubitelja lokvarskih starina, odnosno u lokvarskim kafićima »Malik«, »Floyd« i »Gorica« gdje ste uvijek dobrodošli pa navratite kupiti kalendar i, naravno, popijte si nešto. Za manji format treba dati 10, a za veći 15 kuna pri čemu ćemo od zarade najveći dio koristiti za plaćanje svih troškova te za održavanje radionica tradicijskog lokvarskog ručnog rada i naše prostore u staroj Učiteljskoj zgradi«, rekla je Mirjana Pleše zaključivši kako je sretna ne samo zbog zanimanja za Lokvarski kalendar, već i stoga što se kroz rad u OŠ Rudolfa Strohala te kroz brojne aktivnosti Udruge ljubitelja lokvarskih starina uspio stvoriti pozitivan odnos prema povijesti, tradiciji i onome što su cijenili naši stari i što ne smije biti zaboravljeno.