Razvoj gospodarstva

Delnički gradonačelnik Ivica Knežević otkriva najbitnije projekte za iduće godine

Marinko Krmpotić

Gospodarstvo će ove godine biti subvencionirano s 250.000 kuna iz proračuna, što je za 100.000 kuna više no lani. Znam da to nije veliki novac, ali je riječ o bespovratnim sredstvima koja već drugu godinu osiguravamo čineći time ono što prethodni sazivi vlasti nisu radili, kaže Knežević



DELNICE Iako kapitalna ulaganja na području Grada Delnica u ovoj 2019. godini iznose 23 milijuna kuna, delnički gradonačelnik Ivica Knežević, govoreći o planovima za ovu godinu, u prvi plan ipak stavlja rast izdvajanja za subvencije namijenjene jačanju gospodarstva.


– Ove godine iz proračuna ćemo izdvojiti 250.000 kuna, što je za 100.000 kuna više no prošle godine. Znam da to nije veliki novac, ali je riječ o bespovratnim sredstvima koja već drugu godinu osiguravamo čineći time ono što prethodni sazivi vlasti nisu radili, a namjera nam je dodatno pojačavati ta sredstva iz godine u godinu jer je razvoj gospodarstva i uz njega vezan rast zapošljavanja jedini pravi uvjet napretka cjelokupnog područja Grada Delnica, govori Knežević, a tom cilju, očigledno je, okrenute su i aktivnosti vezane uz kapitalna ulaganja pri čemu će njihova realizacija s jedne strane stvoriti kvalitetnu infrastrukturu koja može privući buduće ulagače, odnosno poboljšati standarde života u Delnicama, a to znači zadržati, čak i privući, ljude da žive na području Grada Delnica.


Jedno od takvih ulaganja nedvojbeno je dva milijuna kuna vrijedno ulaganje u projekt »Izgradnja ceste u poslovnoj zoni K-1«. Po riječima gradonačelnika Kneževića, javio se vrlo ozbiljan ulagač za znatan dio te poslovne zone pa se kreće u izgradnju ceste, uređenje oborinske i fekalne odvodnje, vodovodnih instalacija te javne rasvjete, a projekt se namjerava prijaviti na natječaje za izgradnju komunalne infrastrukture iz EU fondova i PGŽ-a. Nadalje, napominje gradonačelnik Knežević, ove i sljedeće godine bit će aktualan i projekt »Izgradnja nogostupa i oborinske odvodnje u Lučicama« za što će ove godine biti izdvojeno 1,4 milijuna kuna, a naredne 3,2 milijuna kuna.


Park, tržnica, energetske obnove




– Spomenute svote dio su naših financijskih obveza, a projekt u iznosu od 90 posto financira švicarska vlada, a krajnji je cilj izgradnja sustava fekalne odvodnje i obnova vodovodne infrastrukture.



Financijski najzahtjevniji projekti u ovoj godini i dalje ostaju preseljenje knjižnice u nove prostore te uređenje muzeja. Za poslove oko smještaja knjižnice u novi prostor u ovoj se godini planira ulaganje od 5,9 milijuna kuna te dodatnih 1,4 milijuna kuna naredne godine.


– Zgrada bivšeg Doma HV-a bit će prenamijenjen u knjižnicu i čitaonicu. Izrađena je projektna dokumentacija za rekonstrukciju i prenamjenu zgrade doma HV-a. Financiranje je predviđeno iz europskih fondova oko 80 posto, a ostalo iz donacije pokojne Janeth Majnarich. U projekt »Muzej« ove godine planira se uložiti 3 milijuna kuna, a naredne 4,1 milijun kuna. Namjera je izvršiti rekonstrukciju postojeće stare šumarske škole u zavičajni muzej. Izrađena je projektna dokumentacija za rekonstrukciju i prenamjenu zgrade stare šumarske škole. Financiranje je predviđeno iz donacije pokojne Janet Majnarich, rekao je gradonačelnik Knežević.


– U skladu s mogućnostima okrećemo se i većim izdvajanjima za sport i kulturu u koje će, u odnosu na 2018. godinu, sredstva iz proračuna biti uvećana za po 100.000 kuna. Nastavljamo i s projektom sufinanciranja logopeda, palijativnom skrbi, sufinanciranjem dolazaka specijalista iz KBC-a Rijeka u Dom zdravlja Delnice te programom »Zaželi« vezanom uz pomoć starijim osobama u njihovim kućanstvima, ističe gradonačelnik Knežević.



Krećemo i u projekt »Dječje igralište u parku« koji podrazumijeva obnovu i proširenje postojećeg dječjeg igrališta, odnosno izradu i postavu antistres podloge te obnovu kompletnih igrala i nabavu novih. Za sve to potrebno je 2,4 milijuna kuna koje ćemo nastojati osigurati iz EU fondova (80 posto) te iz donacije Janet Majnarich (20 posto). Za projekt »Izgradnja nove tržnice« ove godine planira se uložiti 500.000 kuna te po 1,5 milijuna kuna sljedeće dvije godine. Izrađen je idejni projekt te glavni projekt nove tržnice u Delnicama na Trgu 138. brigade HV-a. Ishođena je građevinska dozvola te je projekt prijavljen na natječaj za financiranje iz europskih fondova.


S obzirom na to da odluku očekujemo tijekom ove godine, vjerujemo da će još u 2019. početi i prvi radovi. Iznos od 500.000 kuna predvidjeli smo i za projekt »Energetska obnova kuglane« koji podrazumijeva nastavak radova na zamjeni stolarije, uređenju fasade te zamjeni energenta za grijanje. Projekt ćemo prijaviti na natječaj Fonda za zaštitu okoliša koji može financirati 60 posto prihvatljivih troškova.


Značajan kapitalni projekt je i »Rekonstrukcija stare škole u Turkima« za što imamo izrađen projekt rekonstrukcije, prenamjene i energetske obnove, a prijavit ćemo ga na natječaj za energetsku obnovu, kao i projekt »Energetska obnova doma u Brodu na Kupi« koji je vezan uz sveobuhvatni zahvat na fasadi i krovištu koje je dotrajalo. Oba projekta trebala bi biti završena do 2021. godine pa ćemo u ovoj godini za njih stvarati temelje za kvalitetnu pripremu sufinanciranja, govori gradonačelnik Knežević dodajući da će i ove godine biti puno posla vezanog uz sanaciju i rekonstrukciju prometnica na području Grada Delnica.


Ceste i rasvjeta


– Za rekonstrukcije ceste Polane trebat će nam 1,3 milijuna kuna, a namjera je ovaj projekt prijaviti za sufinanciranje iz državnog proračuna te iz PGŽ-a. Nastavit ćemo i rekonstrukciju ceste Razloge na kojoj smo prošle godine obnovili kolnik u dužini 2.600 metara, a za nastavak radova na rekonstrukciji planirana su sredstva u iznosu od 4,5 milijuna kuna, a projekt ćemo prijaviti za sufinanciranje iz EU sredstava, mjera 7.2. Također, s 300.000 kuna bit će nastavljeni radovi asfaltiranja najvećeg uspona na cesti prema Podgori.


Dio sredstava izdvojit ćemo za projekt javna rasvjeta na Polanama, Lovačke ulice te uz prometnicu Delnice – Lučice, Na Polanama će biti postavljeno 15 lampi (90.000 kuna), u Lovačkoj 15 lampi (90.000) te na relaciji Delnice – Lučice 35 lampi (350.000). Ići će se i na proširenja javne rasvjete u manjim mjestima za što će biti utrošeno 46.000 kuna, a ista količina sredstava planira se i za sljedeće dvije godine. Brinut ćemo i o uređenju groblja pa je 210.000 kuna planirano za popločavanje postojećih staza na grobljima ugradnjom betonskih opločnika ili kulir ploča. S istim iznosom kreće se i u projekt rekonstrukcija ceste prema groblju u Zamostu Brodskom koja bi trebala biti gotova sljedeće godine, rekao je gradonačelnik Knežević.