Dan Mimoza u Gorskom kotaru: Spriječiti, a ne liječiti rak vrata maternice

Danijela Pleše

Foto Danijela Pleše

Foto Danijela Pleše

Vrijedni volonteri na području općina i gradova- konkretnije u Ravnoj Gori, Lokvama, Mrkoplju, Fužinama te Delnicama podijelili su mimoze te edukativne letke uz dobrovoljne priloge koje su prolaznici dali prema svojim mogućnostima



DELNICE Dvanaesti Dan Mimoza to jest Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice prigodno je zahvaljujući organizaciji Lige protiv raka Primorsko- goranske županije sa klubovima i podružnicama obilježen i u Gorskom kotaru.


Vrijedni volonteri na području općina i gradova- konkretnije u Ravnoj Gori, Lokvama, Mrkoplju, Fužinama te Delnicama podijelili su mimoze te edukativne letke uz dobrovoljne priloge koje su prolaznici dali prema svojim mogućnostima. U Delnicama, štand je bio u sklopu trgovine Konzum gdje je mnogima žuta mimoza usred bijelog snijega definitivno privukla pažnju.


 – Prvo bih se volio zahvaliti svim volonterima koji su danas velikodušno ustupili svoje vrijeme za ovu hvalevrijednu akciju, Gradskom društvu Crvenog križa Delnice te Savjetovalištu Izvor GDCK Delnice. Uz mimoze podijeli smo edukativne letke kako bi informirali žene da je otići na pregled itekako bitno, pogotovo kada je to učinjeno na vrijeme. Izuzetno sam ponosan na Goranke i Gorane koji se uvijek rado odazovu na naše akcije te iznova pokazuju svoju humanost po pitanju bilo kakve akcije koju Liga protiv raka PGŽ podružnice Delnice organizira“- istaknuo je voditelj podružnice Delnice Zdravko Janjušević.




Među volonterima prisutna je bila i dr.med.spec. školske medicine Anita Mihelčić Vidmar iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ koja je osobno htjela podržati akciju te odgovoriti na upite ukoliko ih bude bilo, no i objasniti da je potrebno paziti na svoje zdravlje kada god je to moguće.



Velika potpora akciji je i GDCK Delnice te njegovo savjetovalište Izvor što potvrđuju Tanja Jakovac te Snježana Krizmanić, predstavnice prethodno spomenutih društva.


– Ugodno smo iznenađeni odazivom građana koji se zaustavljaju bez posebnog pozivanja. Veoma su susretljivi bez obzira na njihov spol te dob. Nekoliko žena nam je postavilo i određena pitanja na koja nastojimo odgovoriti, ali je uzelo i edukativne letke te sam sigurna da će ih i pročitati, a ne samo baciti jer ljudi postaju više osviješćeni da je zdravlje uistinu najveće bogatstvo, bez obzira koliko to stereotipno zazvučalo.“-pojasnila nam je Snježana Krizmanić iz GDCK Delnice.



Osim u Delnicama, reakcije su i na drugim područjima Gorskog kotara bile identične jer kada je humanost u pitanju, Goranke i Gorani imaju veliko srce bez obzira o kakvoj se akciji radilo.