Dom kulture

Čuvanje tradicije: U Ravnoj Gori održan festival vune

Marinko Krmpotić



RAVNA GORA Četvrto izdanje ravnogorskog Festivala vune u Dom kulture privuklo je nekoliko izlagača iz Hrvatske i Slovenije te solidan broja posjetitelja i ravnogorskih osovaca koji su sudjelovali u zanimljivim radionicama izrade vune.


Izložbeni sajam proizvoda, uporabnih predmeta i suvenira od vune ponudio je mogućnost uživanja u najraznovrsnijim proizvodima od vune (odjeća, obuća, suveniri, igračke…), a oba dana festivala oni kreativniji mogli su se uključiti u radionice i svoj uradak ponijeti za uspomenu. Skup su organizirale članice ravnogorske Udruge »Goranske vunarice« čija predsjednica Nadica Ivančić ističe da i ovogodišnji festival nastavlja ideju promoviranja čuvanja tradicije vezane uz obradu vune.


– Nažalost, neki od izlagača koji su nam bili ranijih godina redovni, sada nisu mogli doći zbog poslovnih obveza. No, zadovoljni smo odazivom, a zahvaljujući suradnji s našom osnovnom školom i nastavnicama Gordanom Podobnik i Snježanom Sveticki dio programa bit će i radionice koje će pohađati učenici nižih razreda koji će raditi na teme »Vuneni cvijet« i »Procvale su ravnogorske voćke« , odnosno izrađivat će vunene cvjetove i voćke od vune koje će potom prezentirati u studenom, rekla je Nadica Ivančić istaknuvši kako su Ravnogorske vunarice ovog puta predstavile novi način izrade papuča od vune kojeg su naučile na tečaju izrade papuča u Cresu.




A Bernarda Prodnjik iz »Bicke«, Društva solčarskih filcark Logarske doline, blizu granice s Austrijom, ponudila je u ime svog društva niz praktičnih proizvoda obuće i odjeće od kojih su pažnju privlačile čvrste dobre planinarske cipele izrađene u potpunosti, osim potplata, od vune.


– Izradila sam ih za tri dana, a može to i brže, ali nisam žurila jer mi je izrada proizvoda od vune hobi, iako se od ovog posla kod nas čak može i živjeti, ali ne previše raskošno, rekla je Bernarda iz alpskog dijela Dežele. Do štandova iz Slovenije smjestile su se i dva štanda »Gačanke«, Udruge za očuvanje tradicijskih zanata iz Otočca. Njihova predsjednica Dragica Rogić ističe da su sudiohici Festivala vuna od početka.


– Na našim štandovima možete vidjeti i tradicionalne proizvode, ali i suvremene odjevne predmete s elementima tradicije. Šteta je što se izradom proizvoda od vune ne bavi puno veći broj ljudi jer je to i korisno i ekološki, rekla je Dragica Rogić istaknuvši da u Otočcu imaju i Centar za tradicijske obrte koji je i turistička destinacija.


Festival vune otvorio je načelnik Ravne Gore Mišel Šćuka zahvalivši svima koji su se odazvali pozivu i pohvalivši Udrugu »Ravnogorske vunarice« koja punih 12 godina radi vrlo kvalitetno, a direktorica TZO Ravna Gora Rahela Vitasović napomenula je da je Festival uspješan, iako su očekivali više ljudi, ali ih nažalost vrijeme nije poslužilo.


Što sve mogu napraviti od vune ovom su prigodom još i Biserka Hasanagić iz Raba, SD »Pelkc« iz Virja, žene iz Udruge »Gačanka« iz Otočca te gosti iz Slovenije, članovi Udruge »Bicka« te Franz in Liza iz alpskog mjestašca Sočava.