Gradska priznanja

Čabarske se policije baš nitko nije sjetio!?

Marinko Krmpotić

Policijska postaja Čabar bila je u danima ledene kataklizme jedino mjesto iz kojeg se kontaktiralo sa svijetom i odakle se rukovodilo svim akcijama, ali to nije bilo dovoljno za nagradu. Štoviše, kad se o tome na samom Vijeću naknadno glasovalo, prijedlog nije prošao

ČABAR » Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Čabra koja će 12. rujna biti održana u Područnoj školi Gerovo bit će dodijeljeno 14 javnih priznanja Grada Čabra, sedam pojedincima i isto toliko poduzećima, udrugama i instuticijama. Najvrijednije nagrade bit će uručene primorsko-goranskom županu Zlatku Komadini, koji će postati počasni građanin Grada Čabra i proučavatelju čabarske povijesti Slavku Malnaru, koji će dobiti nagradu za životno djelo.   Zlatna plaketa Grada Čabra bit će uručena Vatrogasnoj zajednici Grada Čabra, a Srebrna plaketa bit će dodijeljena Tvrtci »Protektor Bandag Katalinić« iz Gerova, Zidarskoj radnji »Zidar« iz Makova Hriba, šumarijama u Gerovu i Prezidu te Pusnom društvu »Blječok« iz Plešci. Obje se Plakete dodjeluju za nesebičan doprinos i pruženu pomoć Gradu Čabru i stanovnicima Grada Čabra tijekom elementarne nepogode koja je u veljači ove godine izrazito snažno pogodila upravo područje Grada Čabra.

 


 Jednoglasno


Iz istih razloga, dakle zbog nesebičnog doprinosa i pružene pomoći u saniranju posljedica te elementarne nepogode, Godišnja nagrada Grada Čabra bit će dodijeljena Dražanu Žagaru iz Tršća (Vrhovci), Dejanu Palčiću iz Gerova, Leonu Žagaru iz Čabra te Daliboru Turku iz Gorači, a Godišnju nagradu dobit će i Antun Čop iz Gerova za dugogodišnji nesebični rad i zalaganje u radu s učenicima i suradnicima škole, donaciju uradaka u drvu i kontinuirano zalaganje za uređenje okoliša i interijera Područne škole u Gerovu, a isto će priznanje dobiti i Udruga »Svoj« za dugogodišnji uspješan rad i unaprijeđivanje kvalitete življenja djece i mladih čabarskog kraja.



Župan Komadina primit će Plaketu počasnog građanina »za dugogodišnji kontinuirani rad i pomoć u razvitku Grada Čabra čime je svesrdno pridonio napretku i promicanju ugleda Grada Čabra u PGŽ i Republici Hrvatskoj«, stoji u obrazloženju Odluke o dodjeli javnih priznanja koja pak dodjeljivanje Plakete Grada Čabra za životno djelo Slavku Malnaru prati tekstom u kojem se ističe da se ova značajna nagrada Malnaru dodjeluje »za vrijedan doprinos kulturi i znanosti na području Grada Čabra, hrvatskoj povijesti, etnologiji i leksikografiji, a posebice na području dijalektologije i očuvanja kajkavskog govora«.





  Spomenuta priznanja bit će dodijeljena na temelju prijedloga Odbora za izbor i imenovanje Gradskog vijeća Grada Čabra u čije je ime kandidate za nagrade predložila Sanja Janeš, a vijećnici ih u najvećem broju slučajeva prihvatili jednoglasno. Izuzetak je bio prijedlog za Plaketu počasnog građanina koja je prihvaćena s dva suzdržana glasa pri čemu je Željko Erent (HDZ) pojasnio kako smatra da župan Komadina, pogotovo s obzirom na ranije dobitnike tih nagrada, nije zavrijedio tako značajno gradsko priznanje. Promjenu u vrsti dodijeljenih priznanja predložio je Antun Turk (Nezavisna lista Josipa Malnara) koji je predložio da dvoje dobitnika Godišnje nagrade dobiju Srebrnu plaketu, ali je za taj prijedlog na kraju glasovao samo on.


 


 A policija?


Najviše pažnje izazvala je komentirajući predložena priznanja Vazma Malnar (HSS) koja je upitala zašto Srebrna plaketa nije dodijeljena i Šumariji Tršće, ako su je već dobile šumarije u Gerovu i Prezidu, te kako to da se na listi nagrađenih ne nalazi i Policijska postaja Čabar koja je u danima elementarne nepogode bila središte iz kojeg se rukovodilo svim akcija, a i mjesto odakle je tekao u tim trenucima jedini mogući kanal komunikacije sa svijetom.   Šumarija Tršće nije predložena, odgovorio joj je predsjednik Vijeća Josip Malnar, stoga što u tom trenutku, nije imala uposlenih koji bi mogli sudjelovati u aktivnostima na terenu. Kad je riječ o Policijskoj postaji Čabar, rekao je gradonačelnik Kristijan Rajšel, natječaj za kandidiranje bio je otvorenog tipa i svatko je mogao predložiti i PP Čabar, ali to nitko nije učinio.

 


 Premalo »za«


– No, Gradsko vijeće to može učiniti i danas što bi možda i trebalo jer je PP Čabar dala svoj doprinos tih dana, rekao je Rajšel, ali Vazma Malnar nije sama htjela podnijeti prijedlog kandidature PP Čabar uz obrazloženje da su to trebali učiniti oni koji su predlagali i druge dobitnike. Budući da ona uz argumentirano obrazloženje nije željela podnijeti taj prijedlog, učinio je to nezavisni vijećnik Leo Jelenc pa se prešlo na glasovanje koje je završilo tako da je prijedlog dodjeljivanja priznanja PP Čabar dobio svega pet glasova što nije bilo dovoljno da bude prihvaćen pa je PP Čabar ostala bez, dojam je, zaslužene nagrade. No, pojašnjena zašto i zbog čega su vijećnici Grada Čabra u većini protiv dodjele nagrade svojoj Policijskoj postaji nije bilo, osim ako se bar dio odgovora ne nalazi u riječima Ivanka Turk (nezavisna na listi SDP-a) koja je primjetila da ne treba gledati samo na sebe jer bi tada nagradu za teške dane veljače zaslužili svi koji žive na području Grada Čabra.