Optimizam

Čabar: Novi “brdski” zakon donijet će pozitivne pomake

Marinko Krmpotić

Novi Zakon o brdsko-planinskom, program »Zaželi«, ulaganja u Dječji vrtić te energetska obnova školske zgrade stvorit će uvjete koji će dio mladih »odgovoriti« od iseljavanja, istaknuo je Rajšel



ČABAR Dan Grada Čabra obilježen je i svečanom sjednicom Gradskog vijeća održanom u dvorištu dvorca Zrinskih što je dodatno ojačalo pozitivno ozračje koje je prevladavalo tijekom proslave. Osjetilo se to već u pozdravnim riječima Vazme Malnar, predsjednice Gradskog vijeća, koja je naglasila da čabarskom području treba još puno toga (kvalitetna pitka voda, razvijeno gospodarstvo i drvna industrija, bolje ceste…), ali da su uočljiva pozitivna kretanja. Potvrdio je to potom i gradonačelnik Kristijan Rajšel koji se najprije osvrnuo na proteklih četvrt stoljeća konstatiravši da se nekim činjenicama nikako ne može biti zadovoljan jer je, primjerice, dvostruko manje ljudi i dvostruko manje posla negoli je bilo 1993. godine kad je Grad Čabar zaživio u okviru novog sustava hrvatske lokalne samouprave. No, naglasio je Rajšel, postoje naznake da će biti bolje.


– Od početka sljedeće godine počinje važiti novi Zakon o brdsko-planinskom području koji će sigurno donijeti pozitivne pomake, a jedan od njih već je uočljiv u osnivanju Fonda za brdsko-planinska područja. Uskoro ulazimo u program »Zaželi« kroz koji će biti zaposleno 13 žena s našeg područja. Kreću ulaganja u Dječji vrtić koji će u razdoblju od naredne tri godine u nekim područjima imati cjelodnevni oblik rada, a energetskom obnovom zgrade osnovne i srednje škole stvorit ćemo još bolje uvjete za održavanje nastave. Sve to stvara uvjete koji će ipak određeni dio mladih »odgovoriti« od odlaska i iseljavanja, rekao je Rajšel.


Prijateljska podrška


Od brojnih gostiju nazočne je najprije pozdravio gradonačelnik s Čabrom zbratimljenog Buzeta, Siniša Žulić, istaknuvši da su dva grada po suradnji i prijateljstvu na vrhu zbratimljenih sredina, a Buzet je spreman sva svoja znanja, posebno ona vezana uz kandidaturu za EU sredstva, podijeliti s Čabrom. Janez Komidar, župan susjedne slovenske Občine Loška Dolina naglasio je da ga raduju najave razvoja i napretka te da u Čabru mogu računati i na njihovu pomoć, a u ime goranskih općina i gradova obratio se delnički gradonačelnik Ivica Knežević koji je naglasio nužnost promjene odnosa prema Gorskom kotaru s državne i ostalih razina.




– Ne trebaju nam kompenzacijske mjere i fondovi izravnavanja, već da više novca koji se na ovom području stvara, ovdje i ostaje. Primjer je rast šumskog doprinosa s 5 na 10 posto, a ta i ostale mjere kojima država u posljednje vrijeme pomaže Gorski kotar moraju postati sustavne kako bismo, između ostalog, postali konkurentni na tržištu i privukli ulagače te kako se Gorski kotar ne bi iznova približio značenju koje su najbolje oslikali Rimljani nazvavši ovo područje Hortus Diabolicus iliti Đavolji vrt, rekao je Knežević.



Godišnju nagradu Grada Čabra ove je godine dobila Udruga »Goransko srce« za deset godina kvalitetnog i uspješnog rada na očuvanju tradicijskih vrijednosti i promociji Čabra kroz raznovrsne aktivnosti i projekte. Zlatne plakete dobili su za po sto puta danu krv i doprinos radu GD-a CK-a Čabar Zvonko Rajšel (Čabar) i Josip Kuzele (Plešce). ž


Za rad u području speleologije plaketu je dobio Miroslav Troha (Prezid), a Ivan Kvesić, višegodišnji ravnatelj OŠ »Petar Zrinski« koji je na kraju prošle školske godine otišao u mirovinu za višegodišnji rad u prosvjeti i doprinos aktivnostima čabarskog ogranka Matice hrvatske. Pohvalnice gradonačelnika dodijeljene su ponajboljim učenicima čabarskog područja, a primili su ih osnovci Karmen Frbežar (Tršće), Antonela Ožbolt (Čabar), Vanja Pantar (Prezid) i Patricija Urbanc (Gerovo) te srednjoškolci Kevin Koce i Dorijan Loknar.



Brojčani argumenti


U ime PGŽ-a nazočne je pozdravio i Dan Grada im čestitao dožupan Petar Mamula napomenuvši da je Županija uključena u niz projekata na čabarskom području (Putovima Frankopana, energetska obnova škole…), a putem novoosnovane Razvojne agencije ponudit će mogućnost suradnje državnim tijelima u aktivnostima vezanim uz provedbu novog »brdskog« zakona. Majda Burić, državna tajnica u Ministarstvu rada brojkama je argumentirala tvrdnju o tome da sadašnja Vlada Andreja Plenkovića više od svih ranijih pomaže području Gorskog kotara.


– Samo u ovoj godini, Ministarstvo prometa s više od 10 milijuna kuna pomoglo je Goranima u snošenju troškova zimskog čišćenja prometnica. Kreću višemilijunska ulaganja vezana uz realizaciju programa »Zaželi«. Kroz zakonske okvire novog »brdskog« zakona, Zakona o potpomognutim područjima i Zakona o šumama te Fonda za regionalni razvoj u planu su ulaganja koja će u tri godine mandata ove vlade Gorskom kotaru donijeti šest puta veća sredstva od u ranijih godinama, rekla je Burić istaknuvši da djela govore sama za sebe.


U prekrasnom okružju starog dvorca Zrinskih domaćini su osigurali i jednostavan zabavni program u kojem su puno pljeska zaslužili svi izvođači – sjajne mažoretkinje, Puhački orkestar te osnovci-recitatori Sven Rendulić i Nina Žagar, a prije svečanosti, predstavnici Grada i čabarskog ogranka Udruge antifašističkih boraca i antifašista, položili su vijence i zapalili svijeće u znak sjećanja na sve koji su stradali u fašističkim logorima.