Dan Grada i Župe Delnice

Bukovac: Stradali smo zbog centralizacije, decentralizacija je suštinski bitna

Marinko Krmpotić

Svečana sjednica delničkog Gradskog vijeća / Foto Marinko KRMPOTIĆ

Svečana sjednica delničkog Gradskog vijeća / Foto Marinko KRMPOTIĆ

Predsjednik Gradskog vijeća Delnica Goran  Bukovac  je istaknuo da je Vlada pomogla Gorskom kotaru, ali da treba izmijeniti nerealni indeks razvijenosti koji onemogućava prijavu većine goranskih lokalnih samouprava na EU projekte



DELNICE Posljednjih su nekoliko godina Grad Delnice i Gorski kotar iznimno stradali zbog financijske centralizacije pa je proces decentralizacije suštinski bitan i nadamo se da će biti ugrađen u odredbe novog Zakona o brdsko-planinskom području, jedna je od rečenica pozdravnog govora Gorana Bukovca, predsjednika Gradskog vijeća Delnica, na jučer u Radničkom domu Delnice održanoj Svečanoj sjednici povodom Dana Grada i Župe Delnice.  Bukovac  je istaknuo da je očigledno da Gorski kotar sadašnja Vlada RH prepoznaje jer mu je pružila pomoć kad je bilo najpotrebnije, ali korak dalje mora biti učinjen na polju decentralizacije, te pogotovo izmjene nerealnog indeksa razvijenosti koji onemogućava prijavu većine goranskih lokalnih samouprava na EU projekte.


Radilo se puno


Usprkos tom nimalo jednostavnom stanju, istaknuo je potom u svom opsežnom govoru delnički gradonačelnik Ivica Knežević, radilo se puno i rezultati su vidljivi. Od niza kronološki spomenutih poslova izdvojiti svakako treba one financijski najzahtjevnije – dovršene komunalne radove u Goranskoj i Ulici Vidikovac (1,1 milijun kuna), započete radove u Lovačkoj ulici (3,8 milijuna kuna) te niz drugih zahvata na komunalnoj infrastrukturi, kao i početak projekta preseljenja knjižnice i čitaonice u Dom OSRH-a. Svi su ti, kao i brojni drugi poslovi (otvaranje logopedskog ureda, postavljanje bankomata u Crnom Lugu…) realizirani sredstvima gradskog proračuna, EU fondova, državnih i županijskih potpore te iz Delnicama namijenjene ostavštine gospođe Janet Majnarić, a taj će razvoj biti nastavljen i u idućem razdoblju.






Nagrada za životno djelo dodijeljena je doajenu hrvatskog sportskog novinarstva Ivici Kovačeviću koji je u Delnicama ostavio dubok trag kao sportski i radijski novinar. Godišnja nagrada za organizaciju brojnih sportsko-turističkih manifestacija pripala je Davorinu Klobučaru, predsjedniku Udruge Kupa, a Povelje Grada Delnica su za obljetničke godine rada i postojanja primili HPD Petehovac, Mirjana Majnarić, ŽKK Goranin, Milica Muvrin, »Goranski risovi«, Klub 138. brigade HV-a, OŠ Frana Krste Frankopana iz Broda na Kupi te OGŠ Ive Tijardovića.


Zahvalnice gradonačelnika Kneževića primili su: Grad Zagreb, Ministarstvo oružanih snaga RH, Zapovjedništvo specijalnih snaga, Zagrebački holding – podružnica Ceste, Hrvatske vode – ispostava Gorski kotar, Hrvatske ceste, Hrvatske autoceste, Ina, HGSS Delnice, JVP Delnice, DVD Delnice, Ski klub Goranin, Valentin Bukovac , Tomislav Majnarić, Slavko Pleše, Milorad Radovanović, Ivan Šimunović, Marijan Šnajdar i Jadranka Cindrić. U ime brojnih nagrađenih prigodnim se riječima zahvalio Ivica Kovačević.



– Ove godine kreće realizacija projekta švicarske darovnice vezane uz vodoopskrbu i kanalizacijsku infrastrukturu, u Lučicama će se krenuti u poboljšanje sustava vodoopskrbe i javne rasvjete, nastavit ćemo s radom na projektima »Delnice – grad zdravlja i sportske rekreacije«, preseljenju knjižnice u bivši Dom OSRH-a, odnosno Zavičajnog muzeja, a nastojat ćemo vratiti specijalističke liječničke usluge u Dom zdravlja Delnice, stvarati što bolje uvjete za razvoj gospodarstva, boriti se za što bolji položaj obrtnika i privrednika, što veću korist od prirodnih bogatstava koje na našem području koriste državna poduzeća te smanjenje centralizacije, i to time što ćemo se zalagati da porez na dobit u što većoj mjeri ostaje na ovom području, odnosno prijedlozima za što kvalitetniji Program mjera, dokument koji će u budućem Zakonu o brdsko-planinskom području biti temelj daljnjeg razvoja, a taj se razvoj temeljiti može samo na otvaranju novih radnih mjesta, rastu gospodarstva i zadržavanju mladih – rekao je Knežević.


Goranski interesi


Od nazočnih gostiju čestike Delničanima prvi je uputio gradonalčelnik Vrbovskog Dražen Mufić, pohvalivši delničkoga gradonačelnika koji se, boreći se za Delnice, bori i za goranske interese. U ime Goranske kiparske radionice koja će uskoro na Potoku postaviti skulpturu »Stope« akademske slikarice Mirele Bauer, nazočne je pozdravio dopredsjednik GKR-a Božidar Pleše, a Melita Raukar, pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj PGŽ-a istaknula je da je Županija Goranima pouzdan partner koji prepoznaje potrebe goranskih lokalnih samouprava i pomaže koliko može.


– Samo iz ovog Upravnog odjela u ove dvije godine prema Gradu Delnice plasirano je oko milijun kuna za projekte u turizmu, poljoprivredi i ruralnom razvoju, a nastojat ćemo pomagati i ubuduće – rekla je pročelnica Raukar.


Program Svečane sjednice vodila je Slavica Kljaić koja je uz vođenje recitirala i jednu pjesmu delničkoga gradonačelnika, a svojim su nastupima druženje uljepšali profesori Osnovne glazbene škole Ive Tijardovića iz Delnica – Ilijana Korać i Marta Karolina Cader te sve poznatija delnička mlada harmonikašica Marta Beljan.