Do jeseni

Briga za treću dob: Stariji mještani u Ravnoj Gori imat će prijevoz do liječnika i trgovine

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić



RAVNA GORA  Već je druga sjednica Općinskog vijeća Ravne Gore – prva prava radna nakon konstituirajuće – pokazala kako će SDP/HSU/HNS/HSS i PGS, sukladno obećanjima, od načelnika koji je iz redova HDZ-a, stalno tražiti potvrdu realizacije obećanja danih u predizbornom razdoblju.


Vidjelo se to već pri glasovanju za dnevni red kada prijedlog odluke o osnivanju i imenovanju Odbora za socijalna pitanja nije prihvaćena i na raspravu će doći tek nakon što načelnik kao predlagač usuglasi stavove i u većoj mjeri konzultira većinu u Vijeću.


Komunalni radovi


No, još je to očitije bilo tijekom aktualnog sata kroz brojna vijećnička pitanja kojih je najviše postavio bivši načelnik Anđelko Florijan (SDP) koji je želio znati što su sve načelnik i zamjenica radili od trenutka kad su 1. lipnja preuzeli rukovođenje općinom, kad će biti realizirano obećanje o oslobađanju obrtnika od komunalnog doprinosa jer ljudi to s nestrpljenjem čekaju te koji su to, kako je u Novom listu načelnik Šćuka najavio, poslovi u koje se kreće od nule. Iz Šćukinog odgovora bilo je jasno da je u manje od dva mjeseca rada, uz uvođenje u posao i brojne svakodnevne obveze, glavna aktivnost bila vezana uz razgovore s delničkim »Komunalcem« o nastavku radova na komunalnoj infrastrukturi u mjestu, a Šćuka je za narednu sjednicu najavio iznošenje prijedloga o odluci o oslobađanju plaćanja komunalnog doprinosa.




– Potpuno novi poslovi vezani su ponajprije uz ideju da barem jednom tjedno starijim ljudima iz okolnih naselja Ravne Gore omogućimo općinski prijevoz od njihovog naselja do ambulante i trgovina u Ravnoj Gori – rekao je Šćuka koji je na pitanje Franje Ružića (PGS) kad će to biti, te što je s najavljenim organiziranjem dnevnog boravka za starije osobe u Ravnoj Gori, odgovorio kako će prijevoz biti organiziran najvjerojatnije do jeseni i to u suradnji s Komunalnim društvom »Turmin«, a o pokretanju projekta brige za starije osobe razgovora se s predstavnicima delničke udruge »Žar« koji taj projekt realiziraju u nekoliko goranskih općina i Gradu Delnice.


Trebaju vrtić


Dorian Ožanić (SDP) želio je znati zašto su stali komunalni radovi u mjestu te kad će i hoće li biti nastavljeni. Šćuka je odgovorio kako su svi ti radovi koje realizira delnički »Komunalac« sa svojim podizvođačem, bili dogovoreni još za bivše vlasti i trebali su biti gotovi do ovog ljeta.


– No, u doba izbora sve je stalo i nakon završetka izbora nije nastavljeno, a sad smo, nakon niza sastanaka s direktorom »Komunalca«, dobili obećanje kako radovi iznova kreću ovog ponedjeljka, 24. srpnja, i trebali bi kraju biti privedeni do početka nove školske godine – rekao je načelnik Šćuka. Jasminu Svetličić (SDP) zanimalo je što će biti s projektom izgradnje vrtića te hoće li se u to ići, Ili će se, kako se u mjestu priča, »požbukati« stara ambulanta i tamo urediti vrtić. Šćuka joj je ogovorio kako je već više od petnaest godina nedvojbeno da Ravnoj Gori treba vrtić.


– Možda je umjesto izgradnje Sportsko-poslovnog centra »Goranka« bolje bilo ići u izgradnju vrtića. No, što je tu je. Bivša je vlast taj projekt pokrenula, prijavljen je za finciranje iz EU programa i trenutačno čekamo odluku nadležnih EU tijela o tome. Budući da tu sami ništa ne možemo odlučiti, već samo čekati što će te instuitucije reći, mi smo počeli razmišljati i o nekim drugim mogućnostima koje bi možda donijele financijski povoljnije i vremenski brže okvire realizacije – rekao je Šćuka.



Bez većih rasprava prihvaćeno je izvješća o radu Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-a u Staroj Sušici, godišnje izvješće o poslovanju komunalnog društva »Turmin« d.o.o. za 2016. godinu te godišnje financijsko izviješće TZO Ravna Gora za 2016. godinu, kao i izvješća o utrošku sredstava proračunskih prihoda od ožujka do lipnja ove godine, a jednoglasno je odabran i sastav Odbora za statutarna pitanja kojeg čine predsjednik Vijeća Franjo Ružić te Lidija Jovanovć i Ivana Radočaj kao predstavnice općinskih službi.