Prvi vikend

Baka Mraz i vilenjaci u službi klinaca i klinceza: Bili smo na Delničkoj adventskoj bajci

Marinko Krmpotić

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

U Selu Bake Mraz ni gusta magla nije spriječila mališane da uživaju u raznovrsnom programu, dok su u obližnjoj Čarobnoj šumi jahali konje i pogledali predstavu Zlatna guska



DELNICE  Gusta magla možda je malo smetala sudionicima jučerašnjeg prvog vikenda Delničke adventske bajke, ali ipak u bitnijoj mjeri nije omela – pogotovo kod djece – uživanje nesvakidašnjoj avanturi. Svjedočila su o tome vesela i razdragana lica klinaca i klinceza koje su u pratnji roditelja vlakom stigli iz Rijeke do delničkog željezničkog kolodvora gdje su ih dočekali pravi šumski zeleni vilenjaci te glavom i bradom delnički gradonačelnik Ivica Knežević, ali i njima draga i već poznata Baka Mraz. Ako je magla još i smetala mamama i tatama, njihovim kikićima nije bila nimalo važna i uživali su u svemu što im se ponudilo.


Bajkoviti trg


Tako su ih na Trgu 138. brigade HV-a, pretvorenom u Selo Bake Mraz koje ima poseban ulaz, ogradu i drvene kućice, dočekale delničke mažoretkinje, samo za njih zapaljena je i prava goranska vatra, održana je predstava »Tko se boji vuka još«, nastupio zbor OŠ Branimira Markovića iz Ravne Gore, održane zanimljive radionice koje su priredili Narodna knjižnice i čitaonice Delnice i Dječji vrtić Hlojkica, moglo se slikati u zaprezi s  dva velika jelena, kušati kuhano vino i kobasice, kupiti ili mijenjati igračku, a mnogima je najzanimljivije bilo uz delničke vatrogasce i žene iz delničkog Društva Naša djeca sudjelovati u kićenju novogodišnje jelke.


Zanimljivo je bilo i van Sela Bake Mraz, u obližnoj Čarobnoj šumi (Park kralja Tomislava) gdje se moglo jahati na konjima ili uz članove Krijesnica KUD-a Delnice vidjeti uprizorenje bajke »Zlatna guska«. Sve u svemu puno raznih sadržaja nakon kojih se, prije povratka prema željezničkoj postaji, moglo sjesti u neki od delničkih kafića.


Još tri adventska Tin expressa




Zadovoljan prvim vikendom ovogodišnje Delničke adventske bajke bio je i David Meštrović, glavni referent prodaje HŽ putnički prijevoz Rijeka. »S obzirom na ove vremenske (ne)prilike odaziv je jako dobar. Vlakom je došlo oko tristotinjak malih i velikih putnika koji su uživali najprije u vožnji vlakom, a potom i u ovim u Delnicama ponuđenim raznovrsnim sadržajima koji im privlače pažnju na nekoliko sati. U tijeku prosinca planiramo još tri adventska »Tin expressa« –  3., 10. i 17. prosinca.


Karte je moguće kupiti na Željezničkom kolodvoru u Rijeci i to po 40 kuna za odrasle, a za djecu 60 pri čemu uz kartu dobiju i prigodne darove. Uz vožnje vikendom »Tin express« vozit će i tijekom tjedna za organizirane skupine vrtića i školaraca iz Rijeke, a u siječnju ili veljači, bude li snijega, organizirat ćemo i »Vlak u snijegu«, rekao je Meštrović, a riječi pohvale čuli smo i od Ivice Jurića, zakupca Planinarskog doma »Pahulja« koji je od početka organiziranja Delničke adventske bajke svaki put na trgu sudjelovao ugostiteljskim štandom. »Krenuli smo pod suncobranom, a sad radimo u za to napravljenim kućicama što znači da se manifestacija polako razvija i mi je kao ugostitelji svakako podržavamo«, rekao je Jurić.


Po odlasku »Tin Expressa« druženje i zabava nastavljeno je i u predvečernjim satima nastupima tamburaša iz Sungerskog Luga i Gradske limene glazbe Delnice, prigodnim recitacijama vezanim uz Božićne blagdane te paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu. Sličan program, s nizom pratećih sadržaja, na rasporedu je i tijekom naredna tri vikenda kad će, nadaju se domaćini, i vrijeme biti ljepše.