Nezapamćene količine snježnih padalina

BIJELI POKRIVAČ ZAČUDIO I GORANE Delničanima u pomoć priskočila vojska, snijeg odvozili kamionima

Biljana Savić

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Angažirana su 122 pripadnika HV-a sa šest radnih strojeva za čišćenje snijega i vozila. Čistili su prometnice oko škola, vrtića i Doma zdravlja te Doma umirovljenika. Vojnici također dostavljaju lijekove i hranu potrebitim osobama koji žive u kućama do kojih je bez njihove opreme nemoguće doći



DELNICE   Lopatam od 6 ujutro, evo, vidite, još uvijek, nisam stao, niti vidim kraja, kaže nam Delničanin Blažen Čabraja, posve ugrijan nakon devetsatnog lopatanja.


 – Trebam li vam išta drugo reći, nije li sve očito?


 – Pa koliko je bilo snijega?




 – Više od dva metra. Ma skoro pa tri jer ga je nanio vjetar.  


Najsnježniji grad


Ako se netko nikada nije i nikada ne bi trebao čuditi  snijegu, onda su to stanovnici Gorskog kotara i Delnica. Ali kako neće kad svi Delničani koje smo sreli kažu da ovako velik snijeg ne pamte, i to desetljećima.


Tko bi ikada rekao da će se Delničani čuditi snijegu. Ali, i do toga je došlo. Delnice su ovih dana najsnježniji grad u Hrvatskoj, bijeli pokrivač napadao je skoro do 2 metra i prognoze ne najavljuju da bijela neman planira prestati padati idućih dana. I, koliko god on bliješti svojom bjelinom, svakodnevica Delničana je siva. I poprilično opasna.


Snimio Marin ANIČIĆ


Snimio Marin ANIČIĆ



Mještani su nekako uspjeli očistiti snijeg ispred zgrada i kuća, jer je zatrpao i prozore i krovove, no tuda je opasno prolaziti zbog golemih siga; da jedna takva padne nekome na glavu, stajala bi ga života. A, hodati po snijegom obloženoj prometnici opasno je zbog automobila. Mogli su mještani čistiti snijeg koliko hoće, ali previše ga je i nemaju kud s njim. U pomoć im je priskočila Hrvatska vojska čiji pripadnici ne samo da čiste snijeg nego ga i odvoze kamionima.


U Delnicama su bila angažirana 122 pripadnika Hrvatske vojske sa šest radnih strojeva za čišćenje snijega i vozila na čišćenju prometnica u gradu i to oko škola, vrtića i Doma zdravlja te Doma umirovljenika.


Pripadnici hrvatske vojske dostavljaju lijekove i hranu potrebitim osobama koji žive u kućama do kojih je bez njihove opreme nemoguće doći. Zbog alarmantnog stanja i doslovce paraliziranoga grada ministar obrane Damir Krstičević jučer je posjetio Delnice i  ocijenio da su pravovremeno reagirali te stavili tisuću vojnika u spremnost.


Krstičević je bio u pratnji posebnog savjetnika Bože Kožula i zamjenika načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnika Drage Matanovića. Ministra su na terenu dočekali zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-bojnik Mladen Fuzul i gradonačelnik Grada Delnica Ivica Knežević.



Policijska postaja Delnice moli građane da tijekom ovih dana kad snijeg predstavlja sve veću opasnost poštuju sve savjete i odredbe ponašanja u takvim situacijama, odnosno da se, dok traju nepovoljni vremenski uvjeti, što manje kreću po ulicama kako bi omogućili dežurnim službama brigu o osiguravanju temeljnih uvjeta komunikacije. Načelnik PP-a Delnice Branko Glad ističe da je sada više no ikada prije potrebno poštovati pravilo da se ne izlazi van ako to zaista nije prijeko potrebno, a ako postoji potreba za bilo kakvom pomoći, moguće je obratiti se policiji koja će ili direktno pomoći ili uputiti poziv onima koji su za to zaduženi.



Dok su vojnici lopatama i uz pomoć buldožera, freza i kamiona uklanjali velike nanose snijega s prometnica i čistili prilaze kućama, Krstičević je zahvalio svim pripadnicima Hrvatske vojske na angažmanu te istaknuo da se HV uvijek odazove kad je našem narodu potrebna pomoć.


 – Hrvatska vojska je uvijek sa svojim narodom, i u dobru i u zlu. I ovdje smo svjedoci da hrvatski narod voli svoju vojsku, jer Hrvatska vojska brine o svom narodu, istaknuo je Krstičević i dodao da se u ovakvim situacijama pokazuje snaga i važnost sustava Domovinske sigurnosti, jer se zajedničkim djelovanjem svih institucija pravodobno pruža pomoć našem narodu.


Zajedno i u sinergiji


Krstičević je posebno naglasio da se sve aktivnosti odvijaju u sinergiji s drugim institucijama i lokalnom zajednicom te sa stanovništvom, s kojima je, kako se i sam uvjerio, suradnja na terenu izvrsna.


 – Jučer smo čistili snijeg u Gospiću, Donjem Lapcu i u Korenici, a danas u Delnicama pomažemo sa 122 vojnika. U kontaktu smo sa županima i gradonačelnicima. Gradonačelnik Delnica Ivica Knežević učinio najviše što je mogao da grad funkcionira u ovim okolnostima, a puno su tu pomogli i građani. Naša zadaća i odgovornost je da kroz organizaciju i proces otklonimo sve posljedice nevremena kad se situacija stabilizira, zajedno i u sinergiji, no to je proces i ne može se grad dovesti u punu funkciju za samo jedan dan s obzirom na ovoliku količinu snijega, naglasio je Krstičević.


Ali, Delničanka Gordana Vuković jako je ljuta na svoje sugrađane.


 – Ma, dajte, molim vas, pa ja znam da ovako velik snijeg nisam nikad doživjela, a imam 64 godine i oduvijek živim u Delnicama, ali ljudi nisu odmah počeli čistiti snijeg, nisu ga čistili ni ispred svog praga, jer da jesu, sad bi bilo puno lakše, smatra ova Delničanka, a da tako velik snijeg u Delnicama ne pamti više od 20 godina, koliko radi u delničkoj vojarni, potvrdio nam je i zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija.