Veselo pod Čelimbašom

Agility druženja kao bitan dio turističke ponude: Mrkopalj idealan za pse i njihove vlasnike

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić



MRKOPALJ Tijekom ovog tjedna nogometno igralište pod mrkopaljskom Čelimbašom puno je pasa i njegovih vlasnika, sudionika velikog agility druženja u okviru kojeg će do nedjelje biti održan višednevni seminar i dvije agility utrke. Za one kojima pojam agility još nije poznat kažimo da je riječ o natjecanju pasa u spremnosti, točnije vještinama preskakanja raznih prepreka, provlačenja kroz uske cijevi, slalomu…


Kompletna logistika


Kao oblik družnja i sporta agility je u Europi vrlo popularan, a na goransko područje stigao je zahvaljujući riječkom klubu Malinois i Sandri Mladenić Gašparac koja je pred pet godina prvi put u Mrkoplju održala agility turnir, a peto izdanje već je naraslo do višednevne manifestacije koja privlači ljubitelje pasa i daje sve bitniji doprinos mrkopaljskom turizmu.


– Pred pet godina počeli smo kao jednodnevna priredba, ubrzo došli na dva pa tri dana, a ove godine punih pet dana i to zahvaljujući tome što smo osmislili agility seminar koji je trajao od srijede. No, uvjerena sam da tu nije kraj te da agility druženja mogu postati vrlo bitan dio turističke ponude Mrkoplja i to stoga jer imamo idealne uvjete – travnati teren na kojem se psi mogu natjecati i Hostel »Skijaški dom« u kojem oni i njihovi vlasnici mogu boraviti. Dakle, imamo kompletnu logistiku koja je smještena van mjesta pa nikome ne smetamo. Uz to organizacija seminara pokazala je kako za ovaj vid poduke vlada veliko zanimanje pa neće biti nikakav problem naredne godine organizirati dva seminara, a to znači i povećati broj dana boravka ljubitelja pasa i njihovih ljubimaca. Sve to, naravno, odrazit će se na broj noćenja i rast prihoda od turizma, a drago mi je da to itekako razumiju u mjestu pa su nam u organizaciji i sponzorstvu pomogli Općina Mrkopalj, Pilana Mrkopalj i mnogi mještani, govori Sandra Gašparac.


Svjetski stručnjaci




Da su uvjeti u Mrkoplju idealni potvrđuju nam i Katarina i Jaka Podlipnik, voditelji seminara. Ovaj mladi slovenski bračni par trenutačno se ubraja u vodeće svjetske stručnjake kad je riječ o pripremi pasa za agility natjecanja pa je stoga i odaziv na njihove seminare izuzetan. Jaka podučava vlasnike, odnosno one koji rukovode psima kako se fizički što bolje pripremiti za natjecanje, a njegova supruga Katarina podučava pse i otkriva njihove prednosti i mane te savjetuje kako na najbolji i najbrži način savladaju prepreke. Katarina se psima i agility natjecanjem bavi već punih petnaest godina i u međuvremenu joj se agility od hobija pretvorio u posao.


– Nisam to planirala, ali tako se dogodilo i presretna sam zbog toga jer radim ono što najviše volim. Na seminare i tečajeve putujem po cijeloj Europi i samo ove godine već smo bili u Francuskoj, Španjolskoj, Portugalu, Austriji, Švedskoj, Danskoj i Njemačkoj, sad smo u Hrvatskoj, a do kraja godine već imamo rezervirane termine u Italiji, Mađarskoj pa opet Švedskoj i Norveškoj te Belgiji i Nizozemskoj! Mrkopalj me je čim sam prvi put došla pred nekoliko godina oduševio jer zaista na jednom mjestu nudi sve što nama treba – odličan travnati teren, mogućnost smještaja u hostelu, šatorima ili kamperu, ljubazne domaćine i ne pretoplo vrijeme što je za pse jako bitno, rekla nam je Katarina koja uz Jaku ima, kako nam je rekla, šest psića i jednog sina, rodom je iz Žužemberka a na more najviše voli ići – na Krk!